Spelen in de sneeuw op de hellingen van Victoria

Wonnangatta National Park, VIC. © Tourism Australia

Spelen in de sneeuw op de hellingen van Victoria

Kun je je helemaal geen met sneeuw bedekte bergen in Australië voorstellen? In de winter in Victoria vind je honderden skipistes op tien geweldige plaatsen in de Alpen. Al deze pistes liggen op slechts een dagtocht ten noorden van Melbourne en een paar, zoals Mt Donna Buang en Mt Baw Baw, kunnen als je vroeg opstaat zelfs in één dag worden bezocht. Ski langs Mt Buller omlaag of langlauf over de besneeuwde loipes van Falls Creek. Snowboard over de halfpipes en terreinparken van Mt Hotham en scheer langs de gracieuze hellingen van Mt Buffalo omlaag. Trek je sneeuwschoenen aan en ga van Mt Baw Baw naar Mt St Gwinear of scheer in een slee langs het prachtige Lake Mountain naar beneden.

Mt Buller, een gemakkelijke drie uur rijden van Melbourne, biedt een wild scala aan winteractiviteiten. Voor elk niveau is er wel een skipiste te vinden, van de groene pistes van Bourke Street, Baldy en Burnt Hut Spur tot de adembenemende zwarte pistes zoals Federation in het zuiden. Er zijn ook drie geweldige hellingen voor snowboarders en negen kilometer uitdagende loipes met uitzicht over Mt Stirling en de Bluff. Ski of snowboard onder de sterren tussen juli en half-september. Trek in sneeuwschoenen naar de top van Mt Buller, scheer langs de berg omlaag in een rubberen binnenband of maak je voeten groter in korte ski's bekend als 'figgles'. Net naast de deur bevindt zich het minder ontwikkelde skiresort van Mt Stirling, met meer dan 60 km loipes en hellingen die voor langlaufen en telemarken (free-heel skiing) over de wolkachtige hellingen zijn aangelegd.

Falls Creek biedt volop actie. Het ligt in het Alpine National Park in de schilderachtige Bogong High Plains, vierenhalf uur rijden vanaf Melbourne verwijderd. Op de meer dan 90 pistes en 20 loipes zul je je zeker niet vervelen. Ski langs de steile hellingen voor ervaren skiërs van Mt McKay omlaag of ga de uitdaging van diepe, onbegane sneeuw van de Rocky Knobs en Dam aan. Bekend als de langlaufhoofdstad van Australië zigzag je hier tussen de sneeuwgombomen omlaag over dezelfde sporen als het nationale team. In augustus is de berg gastheer voor het sneeuwsportevenement de Kangaroo Hoppet. Als dat een beetje teveel competitie voor je is, laat je je gewoon lekker gaan en maak je sneeuwpoppen, spring je op een bungy-trampoline in de sneeuw of scheer je in een binnenband of tobogan langs de hellingen naar beneden. Verken het buitengebied in Nordische sneeuwschoenen, op een snowmobiel of op de eerste sneeuwfietspaden in Australië. Breng een toost uit op de zonsondergang vanaf de 1.800 meter hoge top of maak een helikoptervlucht over Mt McKay en Mt Feathertop naar Mt Hotham.

Een iets conventionelere route naar de pittoreske Mt Hotham is een autorit over de Great Alpine Way of een vlucht naar de luchthaven van Hotham vanaf Sydney en Melbourne. Als je hier eenmaal bent aangekomen, kun je je ervaring testen op de brede, gangbare hellingen van de Summit of Big D Playground en over de Milky Way omlaagglijden. Meer geavanceerde skiërs kunnen over de snelle en steile hellingen rondom Mary’s Slide naar beneden scheren, over de hobbels van Blue Ribbon of op weg naar de onstuimige zwarte pistes van Heavenly Valley. Voor snowboarders biedt Hotham gullies, bowls, hits, berms, lips en open stashes die zo gaaf zijn dat vele stuntskiërs er al hun hart aan hebben opgehaald. Langlauf over het ongerepte, met sneeuw bedekte buitengebied van Hotham over de vele vrije loipes, waaronder de Pub to Pub vanaf Mount Hotham’s General Store naar het Dinner Plain Hotel. Overnacht in het gezellige dorpje Dinner Plain en test de volgende dag de vriendelijke beginnershellingen.

Mt Buffalo ligt verderop langs de Great Alpine Road, voorbij het charmante, met bomen omzoomde stadje Bright. De achtergrond van dit kleine, grappige en betaalbare dorpje is een imposant granieten landschap dat wordt verborgen onder zachte sneeuw. Langlauf over de 14 km aangeduide loipes, 20 km afgelegen, niet aangeduide sporen of gebruik een kaart en vind je eigen weg door het prachtige buitengebied.

Mt Baw Baw bevindt zich tweeëneenhalf uur rijden van Melbourne, maar je hebt slechts een diepe teug van de heldere, schone berglucht nodig om de stad compleet uit je gedachten te bannen. Verken het zo uit een sprookjesboek afkomstige dorpje met uitzicht over de Latrobe Valley en Mornington Peninsula. Leef je dan helemaal uit op de 30 hectaren pistes die door zeven skiliften met elkaar worden verbonden. Of volg op langlaufski's de 10 kilometer lange, beschutte en goed verzorgde loipes naar het Baw Baw Plateau, Mt St Gwinear, Mt St Phillack en het Alpine Walking Trail. Het kalme Mt Gwinear is een bestemming op zichzelf, met 20 kilometer aan loipes, twee toboganpistes en vrije sneeuwschoenpaden.

Op minder dan twee uur rijden van Melbourne vind je de Narnia-witte wereld van Lake Mountain, een plek waar je kunt skiën, maar waar spelen in de sneeuw ook erg serieus wordt genomen. Je vindt hier een skischool voor beginners en bijna 40 kilometer aan loipes voor ervaren langlaufers. Voor een snelle afdaling waarvoor minder ervaring nodig is, scheer je in een tobogan of een gigantische reddingsbootachtige binnenband langs de berg naar beneden. Begin op de gemakkelijke dorpspiste, probeer dan de hobbels van Koala Creek of dender bij Arnolds Gap naar beneden. Boek daarna een gemotoriseerde sleetocht die de elfen van de Kerstman zouden betoveren of laat je van je creatieve kant zien in een wedstrijd sneeuwbeelden maken. In het verleden zijn dolfijnen, auto's, wombats en een hele serie sneeuwpoppen gemaakt.

Gooi sneeuwballen, slee met je tobogan naar beneden, volg wombatpaden of beklim de 21 meter hoge uitkijktoren bij Mt Donna Buang. Op iets meer dan één uur rijden van Melbourne vind je alles voor een perfect winters uitstapje.
Als je dacht dat Australië geen sneeuw kent, zul je met een bezoek aan de sneeuwvelden van Victoria van het tegenovergestelde overtuigd raken.

Meer Australische ideeën