Bellen, golven en Winkipop

Torquay Esplanade, Torquay, VIC. © Tourism Victoria

Bellen, golven en Winkipop

Geniet volop van de cultuur, de zon en het vakantieplezier op de surfstranden van Torquay.
In Torquay kun je allerlei soorten vakantiepret beleven, maar dit schilderachtige vakantiestadje is het bekendst om zijn stranden. Torquay, dat ten zuidwesten van Melbourne gelegen is aan het begin van de Great Ocean Road, heeft een aantal fantastische surfplaatsen met sprookjesachtige namen.

Je hoort waarschijnlijk meer de branding en de luidsprekers dan bellen op Bells Beach dat niet ver van de rand van Torquay vandaan ligt. Hier komen de beste surfers van de wereld bijeen om de vijf meter hoge golven te lijf te gaan in de Rip Curl Easter Pro, de langstlopende surfwedstrijd ter wereld. Het tweedaagse festival, waarop ook het beste muziektalent van Australië te beluisteren valt, trekt duizenden naar de tribunes op de rotsen. Als je er met Pasen niet bij kunt zijn, kun je naar een van de zomerfeesten komen. Of doe mee aan de Australian Strongman Triathlon in februari en het High Tide Festival in december. Als je niet kunt wachten om zelf op het bord te gaan staan, dan biedt Bells Beach twee right-hand surfzones voor gevorderde beginners en gevorderden. De golven zijn bijna altijd gegarandeerd goed, vooral van maart tot oktober.

Dichtbij bevindt zich het wat vreemd klinkende Winkipop. De golven zijn er heel wat feller dan de naam doet vermoeden. Kelly Slater heeft er gesurft en de voormalige tenniskampioen Mark Philippoussis is in de verraderlijke golven bijna verdronken. Als je liever je eerste golven in een wat kleinere branding bedwingt, kun je het populaire, met rotsen omgeven Jan Juc proberen. Het ligt tussen Bells Beach en Torquay en ’s zomers houdt de reddingsbrigade er een oogje in het zeil. Of blijf op het strand aan de brede, met gras begroeide waterkant van Torquay. De bijnaam van Torquay Front Beach is ‘cosy corner’ (gezellig hoekje) omdat het water er beschut en gezinsvriendelijk is, en Torquay Back Beach trekt ’s zomers zwemmers en het hele jaar door surfers.

In Torquay kun je ook je essentiële surfspullen van alle bekende fabrikanten aanschaffen of iets opsteken van de geschiedenis van het surfen in het plaatselijke museum en in de ‘Hall of Fame’. Natuurlijk hoef je geen surfer te zijn om van Torquay te kunnen genieten. Zeilen, duiken, vissen en windsurfen... het zijn maar enkele van de populaire manieren om je vrije tijd door te brengen in een stad die al sinds de 19e eeuw vakantiegangers trekt. De stranden zijn ingericht naar het model van de Engelse badplaatsen. Je gaat vast houden van de ruime, met gras begroeide waterkanten, de schaduw van de bomen en de picknickplaatsen.

Dankzij de schilderachtige setting en de grote dreunende branding is een surfvakantie in Torquay al even leuk als de namen van de stranden.

Meer Australische ideeën