Pink Lake, Western Australia

Lake Hillier, Middle Island, Esperance, WA. © Ockert le Roux

Pink Lake, Western Australia

In Western Australia vind je een aantal adembenemende roze meren.

Lake Hillier is een roze meer op Middle Island, het grootste eiland van de Recherche Archipelago voor de kust van Esperance.

Vanuit de lucht lijkt het meer op een grote roze kauwgum. Het meer is ongeveer 600 meter lang en wordt omgeven door een zandstrook en dichte bossen met paperbark- en eucalyptusbomen. Het wordt gescheiden van de blauwe Southern Ocean door een smalle strook begroeide zandduinen.

Niemand weet precies waarom het meer roze is. Deskundigen vermoeden dat de kleur wordt veroorzaakt door een kleurstof die wordt geproduceerd door een bacterie in de zoutafzettingen.

Het roze meer van Middle Island werd al in 1802 vermeld in de dagboeken van de ontdekkingsreiziger Matthew Flinders. Flinders had de hoogste berg van Middle Island beklommen (die nu Flinders Peak heet) om de omliggende wateren te bekijken, toen hij het bijzondere meer ontdekte. Middle Island en het roze meer liggen in een ongerepte wildernis. Het meer is alleen vanuit de lucht te zien. Je kunt vanuit Esperance ook met een cruise de eilanden en de talloze wilde dieren ontdekken.

Pink Lake bij Esperance is een ander roze meer dat ligt in een van de mooiste kustgebieden van Australië, zeven kilometer van de stad Esperance.

Bij de juiste weersomstandigheden krijgt het meer een subtiele roze tint, die wordt veroorzaakt door de hoge concentratie algen in het water. Loop naar Pink Lake voor een perfect uitzicht over het meer.

Het meer is door BirdLife International aangemerkt als een Important Bird Area (IBA) vanwege het grote aantal inheemse vogels en trekvogels.

Er is genoeg te zien en te doen rond Esperance, zoals paardrijden, wandelen en fietsen, vissen, scubaduiken, walvissen spotten (van mei tot oktober), windsurfen, abseilen, kajakken en 4x4-ritten.

Het Esperance Museum heeft voorwerpen uit de lokale geschiedenis, zoals memorabilia van pioniers, overblijfselen uit scheepswrakken, stukken van de US Sky Lab (die in 1980 in de streek rond Esperance terechtkwam), kunstvoorwerpen van Aboriginals en antiek. Aan het einde van de stadspier ligt een kunstmatig rif, een ideale plek om te vissen of te wandelen.

Rijd vanuit Esperance over de Twilight Beach Road naar het westen door West Beach, Chapman's Point, Blue Haven Beach, Salmon Beach, Fourth Beach en Twilight Beach. Loop langs het zachte, witte zand en de granieten kliffen en zie de oceaan van kleur veranderen, van azuurblauw bij de kust tot diepblauw bij de eilanden van de Recherche Archipelago.

Door de wind die 'Esperance Doctor' wordt genoemd, zijn de zandduinen meer dan vijftig meter hoog. Ga naar Rotary Lookout voor panoramische uitzichten over Esperance, Esperance Bay, Pink Lake en de eilanden langs de kust.

Esperance biedt ook toegang tot Cape Le Grand National Park, Stokes National Park en Cape Arid National Park.

Esperance ligt aan de zuidkust van Western Australia, zo'n 720 kilometer van Perth. Vanaf Perth is het acht uur rijden of twee uur vliegen.

Meer tips voor Australië