Krijg de goudkoorts te pakken in Kalgoorlie

Goudzoeker, Kalgoorlie Goldfields, WA. © Tourism Western Australia

Krijg de goudkoorts te pakken in Kalgoorlie

Ontdek goudvelden en spookstadjes, geschiedenis en heftig avontuur in het hart van het wilde westen van Western Australia.

Als je van oude westerns houdt, voel je je vast helemaal thuis in de grootste stad van de goudvelden van Western Australia: Kalgoorlie. De historische gebouwen en kleurvolle pubs zijn de erfenis van een meer dan honderd jaar oude geschiedenis van de goudkoorts.

Kalgoorlie bevindt zich 600 kilometer oostelijk van Perth en is toegankelijk via de weg, per trein of per vliegtuig. Kalgoorlie is ontstaan tijdens de goudkoorts in de jaren tachtig van de negentiende eeuw, toen massa’s gelukzoekers uit het hele land zich in dit gebied vestigden. Voor de eerste delvers was het een onstuimige, harde tijd, waarin wetteloosheid en ziekten welig tierden. Rond 1960 was de bevolking gegroeid tot meer dan 200.000 mensen, voornamelijk goudzoekers. De regio stond bekend als het wilde westen van Australië, compleet met schurken en prostituees. 

Tegenwoordig hebben de gelukzoekers plaatsgemaakt voor de kapitaalkrachtige mijnbouwbedrijven, maar de romantiek van de goudkoorts leeft nog voort in de deftige oude gebouwen van Kalgoorlie, de historische pubs en de kleurrijke karakters. In Hannan Street, genoemd naar de Ier Paddy Hannan die hier in 1893 goud vond, kun je logeren in het Hannan Hotel en zelfs een Hannan-biertje drinken. Verken een goudzoekerskamp en historische gebouwen in de Australian Prospectors Miners Hall of Fame. Bekijk Aboriginal- en Goldfields-kunst in het Flying Doctor's Visitor Centre. In het stoffige spookstadje Gwalia zijn de verlaten huisjes, hutten en winkels alles wat er van de droom van de gouddelvers over is.

Voor recentere goudmijngeschiedenis ga je naar de enorme Super Pit Mine, die per jaar meer dan 800.000 ounces goud produceert. Deze 3,5 kilometer lange en 1,5 kilometer brede mijn is net zo diep als Uluru hoog is en heeft ongeveer dezelfde omtrek.

Deze streek is ook rijk aan natuurschoon. Verken de rustgevende eucalyptuswouden, de brede vlakten, droge meren, het met lage struiken begroeide land en de grasvelden, tijdens een wandeltocht of een rit met een 4x4. Je pioniersgeest moet je daarbij beslist niet vergeten. Behalve de verstommend mooie landschappen vind je er ook een rijk vogelleven inclusief de chuditch, mallee fowl en dunnart.

Als je terugkomt in de stad, begrijp je meer van de vriendelijke mensen in deze streek en hun unieke outback-spirit. Doe mee met de festiviteiten rondom hun beroemde paardenrace The Boulder to Kalgoorlie Cup. Of ga in de pub eindeloos met een old-timer praten. Zowat op elke hoek van de straat is er een, dus je krijgt gegarandeerd een boeiend avondje uit.

De echte schatten zijn hier de gouden geschiedenis, het landschap van de outback en de kleurrijke karakters.

Meer Australische ideeën