De geologische wonderen van Karijini

De geologische wonderen van Karijini

'Er is niets leukers dan door de oude ijzerertsformaties van Weano Gorge te trekken in het Karijini National Park, WA.'

Het Karijini National Park was een gedeelde favoriete bestemming van de Amerikaanse geologen Jill en Paul, die met hun tieners zes weken op een campingtrip gingen doorheen Western Australia. Met de vaste bedoeling om op avontuur te trekken voor Paul een trimester ging werken aan de Sydney University, vloog het gezin naar Perth en huurde er een wagen waarmee ze naar het noorden trokken.

“Mijn man en ik zijn allebei geologen. We trekken er dus graag op uit om geologische wonderen te bekijken.  Onze kinderen zijn ondertussen wat ouder geworden. Ze gaan graag met ons mee op exploratie,” vertelde Jill nog.

Jill, Paul en de kinderen houden ervan door het oude landschap van het Karijini National Park te trekken. Het park ligt in de buurt van de kleine stad Tom Price in de streek van Pilbara, Western Australia. Jill beschreef het landschap als “echt indrukwekkend”. Het gezin bracht er een week door en trok door de ruwe, rode valleien, indrukwekkende watervallen en klaterende waterbronnen. Dat is de plek waar Jill een foto maakte van haar zoon Erik, terwijl hij klauterde over de “Precambriaanse ijzerertsformaties" van Weano Gorge.

“Om wat geld te sparen en meer te kunnen zien, waren we met de tent. Het heeft ons echter ook de mogelijkheid geboden om dichterbij elkaar te komen als gezin. Maar we leerden ook bijzonder veel over de natuur, de cultuur en de geschiedenis van het land, … en van andere reizigers", zegt Jill.

Op hun trektocht door Western Australia ontdekten Jill, Paul en de kinderen ook de kalksteengrotten in Nambung National Park, ten noorden van Perth, en ze zagen "zandduinen Geraldton opslokken". In het World Heritage-gebied Shark Bay ontmoetten ze de vriendelijke dolfijnen van Monkey Mia en werden ze geroerd door de oude stromatolieten van Hamelin Pool.

Verder in het noorden verbleef het gezin in Coral Bay en gingen ze snorkelen in Ningaloo Reef waar ze trekkende walvissen en pijlstaartroggen spotten. Een andere favoriete bestemming was het uiterste zuiden van 80 Mile Beach waar plaatselijke Aboriginal-beheerders nadrukkelijk aanwezig zijn.  De kust is 220 km lang en loopt van Port Hedland tot de havenparel Broome, waar het gezin ook kort verbleef.

Het meest noordelijke punt van de reis was Geiki Gorge in Kimberley. Vandaar ging het terug landinwaarts door Karijini National Park en Tom Price waar ze nog een bezoek brachten aan de plaatselijke ijzererstmijn. In de gouden outback van de staat bezochten ze de oude goudstad Kalgoorlie en zagen ze Hoover House (waar de vroegere Amerikaanse president Hoover nog werkte) in de nabijgelegen spookstad Gwalia. 

Gedenkwaardige bestemmingen langs de zuidwestkust van Western Australia zijn Esperance, Cape Le Grand National Park en Lucky Bay, met zijn dromerige witstrand. Het gezin zag de reusachtige tinglebomen in de buurt van Walpole en bezochten Calgardup Cave en Cape Leeuwin voor ze terugreden naar Perth

“We houden zoveel van Australië dat we er nooit graag vertrekken. Onze kinderen gaan binnenkort naar de universiteit, maar ze zullen ons avontuur nooit vergeten.  We zijn helemaal niet rijk en hebben niet veel mooie spullen. We sparen en genieten van deze ontspannende, onvergetelijke reizen met onze kinderen.  En het is het meer dan waard.  We hopen later als gepensioneerd koppel terug te keren naar Australië, en er misschien wel te blijven”, besloot Jill.Meer over Australische vakantieverhalen

  Canberra, de stad van natuurliefhebbers
  Een droomvakantie aan de Gold Coast
  Huwelijksreis naar Hobart – alles draait om dagtrips
  De geologische wonderen van Karijini
  Van Perth naar de Pinnacles
  De zon komt op boven de iconen van de World heritage-lijst
  Australische avonturen – van Red Centre naar Tasmania
  Plezier met de hele familie in Margaret River

  De voortdurend veranderende wonderen van Kakadu
  Tangalooma, Moreton Island, Queensland
  Tasman Nationaal Park, Tasmanië
  The Kimberley: een onvergetelijk Australisch verhaal
  Valley of the Giants, Western Australia
  Een opmerkelijke Australische vakantie
  Een Tasmaanse vakantie om nooit te vergeten
  Plezier aan de Great Ocean Road
  Wave Rock: een wonder in Western Australia

Meer Australische ideeën