Westerse wilde bloemen

Mulla mulla-bloemen in de buurt van Mt Bruce, Karijini National Park. © Tourism Western Australia

Westerse wilde bloemen

Vergeet saaie dagen en bleke landschappen. Voor de winter in Western Australia is er geen stereotype te vinden. Van juni tot september exploderen meer dan 12.000 wilde bloemsoorten in de hele staat. Volg het levendige bloemenpad naar Ningaloo Reef, waar je met walvishaaien kunt zwemmen en over tropische vissen en koraal kunt snorkelen. Leg de levensechte kleuren in het ruige Kalbarri National Park, in de buurt van Geraldton, of in het aangelegde Kings Park in Perth vast. Laat deze kleuren je door de golven, grotten en wijnmakerijen van Margaret River leiden. Wandel met de bloemen door torenhoge karri-bossen op de Bibbulmun Track of neem de oogverblindende diversiteit van Albany in je op. Volg dagtochten langs wilde bloemen, ga mee met een langere wandeltocht of vier de bloemen met de lokale bevolking tijdens een van de vele festivals.

4x4-tocht van Broome tot de Pilbara, waar het bloemspektakel van de staat meestal in juni van start gaat. Na de eerste tropische regens, ontspruiten inheemse hibiscus, wilde hyacinten, kleverige kassiebomen, mulla mulla en inheemse fuchsia's uit de stoffige, rode aarde. Kampeer 's nachts in nationale parken zoals Karijini, waar je rotsvijgen, citroengras en zilveren cadjeput onder de watervallen naast de koele, diepe rotsmeertjes vindt.

Vanaf juli brengen meer dan 630 soorten wilde bloemen Cape Range volop tot leven. Een bushwalk, rotsbeklimming en 4x4-tocht in het Cape Range National Park, waar eeuwenoude rode kloven samenkomen met door madeliefjes bedekte duinen en turquoise zeeën. De temperatuur in de winter is hier gemiddeld 25 °C en in juli kun je met de enorme walvishaaien in het nabijgelegen Ningaloo Reef zwemmen. Na het bekijken van de wilde bloemen, snorkel je vanaf het strand naar de kleurenuitbarsting in het koraal van Ningaloo en kun je vissen in Coral Bay.

In augustus kun je langs de kust afzakken naar Kalbarri National Park, waar je de banksia's, grevillea's, kangaroo paws en red-blossomed eucalyptusbomen kunt bewonderen. Maak een bushwalk, beklim een rots of peddel er met een kano langs en kijk onderweg door het rode rotsframe van Nature’s Window.

Begin september komt het zuidwesten van de staat met prachtige, Picasso-achtige penseelstreken tot leven. Je mag het één maand durende wildbloemenfestival in Perth’s Kings Park zeker niet missen, wanneer maar liefst 1.700 inheemse soorten in bloei staan. Van hieruit ga je op weg naar Margaret River, waar de wijnmakerijen samenkomen met beukende golven, ondergrondse grotten en majestueuze jarrah-, marri- en karri-bossen. Boek een begeleide tour of maak een bushwalk, waar je naar paarse tassles, fan-flowers en flame peas kunt speuren. Half september kun je tijdens de Margaret River–Augusta Orchid Show de zeldzame en delicate orchideeën bewonderen.

Wilde bloemen blijven zuidelijk langs de kust ronddansen, waar de South West-drive en de Bibbulmun Track elkaar regelmatig kruisen. Wandel vanaf Pemberton door torenhoge karri-bossen gevuld met roze boronia's en gele boterbloemen. Kijk omlaag over dit briljante bloementapijt nadat je met schoenen met metalen punten de torenhoge Gloucester Tree hebt beklommen. Vanuit Albany maak je een wildebloemenwandeling rondom de granieten gewelven in het Porongurup National Park en breng je een bezoek aan het Fitzgerald River National Park, waar meer dan 1.800 soorten bloeiende planten groeien. Bekijk de wilde bloemen aan de kust die her en der op de granieten pieken en heidevelden van het Cape Le Grand National Park, nabij Esperance, te zien zijn. Of bezoek een binnententoonstelling van meer dan 400 soorten wilde bloemen tijdens het Esperance Wildflower Festival in september.

Ontdek deze winter eens wat nieuws. Breng kleur in je winterblues aan en volg een wildebloemenpad door enkele van de meest spectaculaire natuurlijke bestemmingen in Western Australia.

Meer Australische ideeën