Avontuur op de Australische waterwegen

Friday Island, Island Pearl Farm, Torres Strait, Tropical North QLD. © Tourism Queensland

Avontuur op de Australische waterwegen

Doe mee aan een van de vele avontuurlijke activiteiten in, op en rond de Australische waterwegen. Ga wildwaterraften door de in de World Heritage-lijst opgenomen Tasmaanse wildernis of zet koers naar Sydney Harbour, ga kooiduiken met grote witte haaien of haal een barramundi op die groot genoeg is om erover op te scheppen. Het maakt niet uit of je graag wilt surfen op spiegelgladde, 3 meter hoge golven of wilt kanoën langs de torenhoge muren van een oude kloof. Australië is dé plaats voor iedereen die van water houdt en op zoek is naar avontuur. Hier zijn een aantal ideeën om jouw avontuurlijke geest te prikkelen!

Lake Burley Griffin, ACT
Lake Burley Griffin, ACT

Windsurf op Canberra’s Lake Burley Griffin, ACT

Alleen in Australië kun je windsurfen langs de nationale instellingen. Wuif op Canberra’s Lake Burley Griffin naar de gepruikte rechters die de trappen van het Australische hooggerechtshof afdalen. Of glijd langs de imposante gebouwen waarin onze National Gallery, bibliotheek en museum zijn gehuisvest. En dan is er nog het weelderige bushland van de stad. Vertrek vanaf het zandstrand van Yatralurnla Bay en vang de oostenwind voorbij de gombomen op. Of zeil langs de East Basin, geweldig voor beginners op longboard of slalom. Je kunt windsurfplanken huren bij vele bootverhuurbedrijven rond het meer.

Sydney Harbour, NSW
Sydney Harbour, NSW

Zeil in Sydney Harbour, NSW

Ontdek de beroemde havenstad van Sydney vanaf het dek van een zeilboot. Trim de zeilen, beman de helmstok of leer te gijpen wanneer je je zeilboot langs eilanden, herenhuizen aan de waterkant, nationale parken en mooie baaien en stranden stuurt. Leer de kneepjes van het vak tijdens een les van een halve dag of schrijf je in voor een langere cursus bij één van de vele jachtclubs rond de haven. Ze richten zich zowel op beginners als op specialisten. Je kunt ook je eigen boot charteren en je vrienden meebrengen als bemanningsleden. Huur een jacht met kapitein of, als je zelf kapitein bent, kun je je eigen koers uitzetten op een luxueuze boot zonder bemanning.

Gippsland Lakes, VIC
Gippsland Lakes, VIC

Waterski en wakeboard op Gippsland Lakes, VIC

Je hebt genoeg ruimte om op Gippsland Lakes te manoeuvreren, de grootste bevaarbare binnenlandse waterweg van Australië, ongeveer drie uur ten oosten van Melbourne. Watersportkenners houden van dit ruime, serene netwerk van meren en lagunes, dat door zandduinen van de verlaten stranden met uitzicht op Bass Strait gescheiden is. En dus is er geen tekort aan touroperators die lessen en uitrusting aanbieden, of je nu een echte beginneling bent of een acrobatische expert. Leer hoe je moet wakeboarden, oefen jouw ooievaarspas of probeer op blote voeten te skiën. Verblijf in Paynesville, Metung of Lakes Entrance en ga naar Bunga Arm, Newlands Arm en North Arm. Dit zijn slechts enkele van de bekende plaatsen, maar in Gippsland kun je bijna overal in het water.

Franklin River, TAS
Franklin River, TAS

Wildwaterraften op de Franklin River, TAS

Maak een wilde raftingtocht over de Franklin River, nabij Strahan op de afgelegen westkust van Tasmania. Het is een intieme en stimulerende manier om de in de World Heritage-lijst opgenomen wildernis van Franklin-Gordon Wild Rivers te verkennen. Denk aan slopende stroomversnellingen en dramatische rotsformaties, diepe valleien en glanzende, met mos bedekte kliffen. Deze ontoegankelijke landschappen op één van ’s werelds laatste wilde rivieren is een avontuur dat je niet zult vergeten. Ervaren plaatselijke raftingbedrijven bieden alles aan, van tochten voor een halve dag tot langere expedities inclusief een 1 dag durende trektocht naar de imposante rotsachtige overhang van Frenchmans Cap.

Cape York, NT
Cape York, NT

Red schildpadden op Cape York, NT

Je kunt avontuur, bescherming van de wilde dieren en culturele onderdompeling combineren op een reddingskamp voor schildpadden aan het strand in Cape York. Verblijf in de Aboriginal gemeenschap van Mapoon en werk met landeigenaars en onderzoekers om de schildpadden te beschermen tegen netten en wilde zwijnen. Tijdens het zesdaagse kamp zul je nestende schildpadden meten en merken, voorzieningen bij de nestplaatsen aanbrengen om wilde zwijnen weg te houden en netten van het strand verwijderen met speciaal daarvoor uitgeruste 4x4-voertuigen. Dit is ook een unieke gelegenheid om bij een Aboriginal gemeenschap te verblijven in één van de meest afgelegen regio’s van Australië.

 Margaret River, WA
Margaret River, WA

Surf op de Margaret River, WA

Surf met de professionals op de legendarische golven van de weelderige Margaret River, drie uur ten zuiden van Perth. Ga naar Surfers Point, waar de Margaret River Pro begin april wordt gehouden. Ga het gevecht aan met de geduchte left-hander in Yallingup, kies je eigen golven vanaf de verlaten stranden bij Boranup of bedwing de right-handers in Injidup. Als je een echte beginner bent, schrijf je dan in voor lessen bij één van de vele surfscholen, test daarna je vaardigheden op de kleinere branding in Redgate en Margaret River-monding. Naast de golven heeft de regio uitstekende wijnmakerijen, grote karribossen en ondergrondse grotten die je kunt verkennen.

Port Lincoln, SA
Port Lincoln, SA

Duik met grote witte haaien in Port Lincoln, SA

Kom oog in oog met je eigen angst en de wreedste killer van de oceaan tijdens dit kooiduikavontuur. Tochten vertrekken vanaf Port Lincoln, een korte vlucht van Adelaide, naar de Neptune eilanden, één van de beste plaatsen ter wereld voor grote witte haaien. Een team van professionals helpt je bij de voorbereiding op je eigen JAWS-avontuur. Niet-duikers kunnen de tandenknarsende actie vanaf een kooi aan het oppervlak van het water bekijken, terwijl ervaren duikers in een speciale duikboot naar de zeebodem kunnen afdalen. Neem enkele onderwaterfoto’s van jouw rechtstreekse ontmoeting met de dodelijke witte haai. Enkel om te bewijzen dat je het overleefd hebt!

Katherine Gorge, NT
Katherine Gorge, NT

Ga kanovaren in de Katherine Gorge, NT

Reis diep in de ruwe, majestueuze wereld van Katherine Gorge, die bestaat uit 13 verbonden kloven, tijdens een kano- en kampeertocht. De populaire boottochten kunnen slechts de eerste twee of drie kloven ingaan. Dus tegen de tijd dat je de eerste kampeerplaats bereikt bij de vijfde kloof, heb je de groepen toeristen en het geluid van motoren ver achter je gelaten. Je bent dan helemaal alleen met de vogels, vlinders, hagedissen, Australische slangenhalsschildpadden, regenboogkleurige libellen en cicades. Peddel onder watervallen, ga zwemmen en slaap onder de sterren op geheime zandstranden. Denk eraan dat dit avontuur uithoudingsvermogen vergt - peddelen en jouw kano tussen de kloven verslepen, vereist spierkracht.

Avontuur op de Australische waterwegen

Meer Australische ideeën