Met een woonboot over de Murray River varen

Headings Cliffs, Riverland, SA. © SATC & Adam Bruzzone

Met een woonboot over de Murray River varen

Van slowfood tot avontuur in de hoogste versnelling: een woonbootvakantie op de prachtige Murray River biedt voor elk wat wils. Niet alleen de kinderen zullen het heerlijk vinden om op de Murray River op ontdekkingstocht te gaan, maar ook de kapiteins zullen er geheid van genieten.De rivier slingert door New South Wales en Victoria, en mondt via South Australia uit in de oceaan. Gooi het anker uit aan beschutte strandjes, of leg aan bij historische steden aan de oevers, zoals Echuca-Moama, Mildura, Swan Hill, Renmark en Loxton. Laat u verrassen in de restaurants en wijnmakerijen of op de golfbanen. Of stort je in een van de vele avontuurlijke openluchtactiviteiten die de Murray te bieden heeft. Leer waterskiën, glijd in een kano door de lagunes, ontdek vogels in de wetlands of maak een bushwalk door de rode eucalyptusbossen.

Een vakantie en een reis in een: varen met een woonboot is ideaal voor gezinnen of een groep vrienden. Je geniet volop van de zon en het landschap terwijl je meteen een huis hebt dat van alle gemakken is voorzien. Bij aankomst krijg je vaarles van iemand bij het verhuurbedrijf. Alles wat je nodig hebt, is een internationaal rijbewijs voor de auto of een motorfiets. In de meeste grote steden langs de Murray River, die alle vanuit Melbourne of Adelaide bereikbaar zijn, kun je een woonboot huren.

Vanuit Melbourne rijd je in twee uur naar de levendige haven van Echuca-Moama en in drie uur naar Yarrawonga-Mulwala, twee van de vele tweelingstadjes die je langs de oever tussen New South Wales en Victoria vindt. In 1865 losten radarstoomboten wol en handelsvracht op de kade van Echuca. Met zo’n sierlijke, originele radarstoomboot kun je nu over de rivier varen en toekijken hoe scheepsbouwers de oude vloot restaureren. Neem de kinderen mee op een tochtje met paard en wagen, bezoek het museum of lunch in een pub met ondergrondse bar en ontsnappingstunnel. Aan de oostkant in Yarrawonga-Mulwala kun je waterskiën op het enorme Lake Mulwala, en een balletje slaan op de grootste openbare golfbaan van Australië. Zwem vanaf de zandstrandjes, vis op Murray-kabeljauw of pluk je eigen fruit bij een lokale boerderij.

Je kunt aanleggen bij het fraaie Swan Hill of Mildura, een oase in de outback, waarlangs de Murray noordwestelijk in de richting van de grens met South Australia slingert. In de krakkemikkige oude hutjes en in het gereconstrueerde pioniersstadje in Swan Hill kun je je goed voorstellen hoe het leven vroeger geweest moet zijn. Of vaar langs de nabije Barmah Wetlands waar je in het grootste eucalyptuswoud ter wereld volop vogels tegenkomt. De Murray staat bekend om zijn heerlijke verse producten. Rondom Swan Hill en de bij fijnproevers welbekende bestemming Mildura kom je dan ook heel wat wijnkelders en winkeltjes met lekkernijen tegen. Even voorbij de lommerrijke rivieroevers van Mildura kom je in de outback en het Mungo National Park met zijn gegroefde zandduinen en de prehistorische begraafplaats van de Aboriginals.

In South Australia worden de oevers van de Murray omringd door wijngaarden en boomgaarden, kalkstenen ravijnen en door UNESCO beschermde wetlands en nationale parken. Neem een kijkje in de grootste rozentuin van Australië en wandel langs de rivier in het fraaie Renmark. Dwaal kriskras door de wijngaarden in Berri en leg een voorraadje veelkleurige verse waren aan die op de Riverland Farmer Markets te koop worden aangeboden. Een stukje westelijker ligt Barmera aan Lake Bonney, een centrum voor waterskiën, windsurfen en jetskiën. Wekelijks vinden er uitbundige zeiljachtraces plaats. Loop de prachtige route over de rotsen in Waikerie of zweef met een deltavlieger boven de rivier, de stad en de citrusplantages in de omgeving. De kinderen kunnen zich helemaal uitleven in het Monash Adventure Park. Maak een wandeling door de fraai onderhouden tuinen in Loxton en geniet van de voortreffelijke wijnen die in de wildrijke wetlands van Banrock Station verkrijgbaar zijn.

Reis met het hele gezin of met vrienden en leef je helemaal uit of doe het juist rustig aan. Tijdens een woonbootvakantie op de Murray dommel je altijd in op het ontspannende ritme van de rivier.

Ben je een natuurliefhebber, maar hou je ook van een beetje luxe? Ontdek waar je kunt 'glamperen' in Australië.

Meer Australische ideeën