Sport in Australië

Sport in Australië

Sport is een soort nationale obsessie voor alle Australiërs. We volgen enthousiast het “footy”, een verzamelnaam voor alles van amateurrugby tot aan de unieke Australian AFL. We spelen de hele zomer cricket in de tuin en op het strand en komen met z’n duizenden kijken naar de iconische Boxing Day Test in het MCG in Melbourne. De zomer is ook het seizoen waarin we als amateurcommentators onze Grand Slam-tennistoernooien bespreken. We hebben in heel het land talrijke professionele golfbanen aangelegd voor kampioenschappen en organiseren heel wat belangrijke golfwedstrijden. Onze marathons trekken duizenden lopers en autoliefhebbers overal ter wereld kennen onze autoraces zoals de Formula 1 Australia Grand Prix.

Football
Football

Football

Het in Australië geliefde "footy" kent 4 spelreglementen, wat het allemaal verwarrend maakt. Afhankelijk van de persoon waar je het over hebt en de staat waarin je je bevindt, kan het gaan om Football League (AFL), Rugby League, Rugby Union or het voetbal dat de meeste Europeanen kennen als football! Alle spelvormen kennen een sterke, trouwe fanbasis en delen hetzelfde seizoen van maart tot december.

Australian Football League (AFL)
Australian Football League (AFL)

Australian Football League (AFL) of “Aussie rules”

Als je ziet hoe mannen in shorts hoog in de lucht springen op een groot veld met een ovalen bal, dan kijk je wellicht naar een wedstrijd in de AFL, of Australian Rules Football. Het ontstond in de 19e eeuw in Melbourne en is de sport met de meeste toeschouwers in Australië. Bovendien is de AFL de sport met de meest bezoekers. Het is het populairst in Victoria, waar men het praktisch als een religie beschouwd. Maar ook in Sydney, Adelaide, Perth en Brisbane zijn er AFL-teams met hartstochtelijke fans. De competitie telt 16 teams die 22 uit- en thuiswedstrijden spelen tussen eind maart en september. De Finals Series duurt 4 weken en mondt uit in de Grand Final, een van de grootste topsportevenementen van het land.

Rugby League
Rugby League

Rugby League

De Rugby League is een full contact balsport, die zich in het begin van de 20e eeuw uit de Rugby Union ontwikkelde. De National Rugby League of NRL (de eerste Rugby League competition van Australië) wordt vooral gespeeld in de oostelijke staten van Australië, waarbij de meeste van de 16 teams zich en rondom Sydney bevinden. Het NRL-seizoen start begin maart en bereikt zijn toppunt met de grote finale op de eerste zondag van oktober. State of Origin is een best-of-three reeks tussen New South Wales en Queensland. Het wordt middenin het reguliere NRL-wedstrijdseizoen gehouden, heeft uitverkochte stadions en enorm veel mensen zitten dan voor de buis. Er zijn ook jaarlijkse internationale wedstrijden zoals de ANZAC Day Test tussen Australië en Nieuw-Zeeland.

Rugby Union
Rugby Union

Rugby Union

Het Australische Rugby Union team heet the Wallabies en elk jaar – gekleed in groen en goud – strijden ze met Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika in de Tri Nations Series. Hun strijd op het veld met de All Blacks van Nieuw-Zeeland vormen de Bledisloe Cup, terwijl de spelen met Zuid-Afrika deel uitmaken van de Mandela Challenge Plate. Elke vier jaar strijdt Australië in de Rugby World Cup met rugbylanden van over de hele wereld. Zeven Australische oud-spelers, waaronder Nick Farr-Jones, kregen een plaats in de International Rugby Hall of Fame. De Australische teams uit de verschillende staten spelen tegen elkaar en tegen Nieuw-Zeelandse en Zuid-Afrikaanse teams in de Super 14s.

Voetbal
Voetbal

Voetbal (in Australië ook bekend onder de naam soccer)

Het eerste Australische nationale voetbalteam werd gevormd in 1922 voor een reis naar Nieuw-Zeeland. In 1974 maakte Australië zijn eerste opwachting tijdens de Wereldkampioenschappen in West-Duitsland. Vandaag heeft het nationale team – de Socceroos – aan verschillende Wereldkampioenschappen deelgenomen zich en boekt het ook steeds meer succes op internationale toernooien. De Socceroos kwalificeerden zich voor de Wereldkampioenschappen in 2010 in Zuid-Afrika zonder een wedstrijd te verliezen. De hele natie zal trots zijn als ze de volgende ronde of rondes van het toernooi bereiken.

Tennis
Tennis

Tennis

In januari wordt Australië het hoofdkwartier voor het internationale tennis met een aantal toernooien die een voorbereiding zijn voor de Australian Open. Het seizoen start met de Hopman Cup in Perth, waar acht teams met de beste spelers en speelsters strijden voor een tennisbaltrofee bezet met Kimberley diamanten. Tijdens de eerste week van januari warmen de beste tennisers zich op voor de Australian Open op Brisbane International. Vrouwelijke tennissterren verbeteren een week later hun service tijdens de Moorilla Hobart International. De tennishelden gaan naar Sydney voor de Medibank International, voordat ze aan het eind van de maand aan de Australian Open in Melbourne deelnemen. Het is het eerste van vier Grand Slam-toernooien. De andere drie zijn de French Open, Wimbledon en de US Open.

Golf
Golf

Golf

Met meer dan 1500 golfbanen verspreid over heel Australië is het geen wonder dat golf een populaire vrijetijdsport is voor Australiërs. We hebben zowel openbare banen als privébanen, waarvan er sommige voor bekroonde professionals ontworpen zijn en vele spectaculaire uitzichten bezitten. Veel banen zijn verbonden met luxe resorts die ‘stay and play’-pakketten aanbieden. Onze topresorts liggen in het zuiden van Southern Queensland, maar Victoria, New South Wales en Western Australia hebben ook hoog gewaardeerde resorts. De Australische wereldklassespelers zijn onder andere Greg Norman, Geoff Ogilvy, Adam Scott en Karrie Webb. Onze voornaamste golfevenementen zijn de Australische PGA Championship, de Australian Masters en de Australian Open Golf.

Cricket
Cricket

Cricket

Australiërs spelen al meer dan 200 jaar cricket en het is één van onze populairste sporten. Tijdens de zomer spelen we het tijdens de picknick of een barbecue, op stranden en in parken. Het Australische cricketteam, met zijn kenmerkende groene petten, is één van de topteams wereldwijd. De competitie bestaat uit testwedstrijden die drie tot vijf dagen duren, One Day Internationals en de Twenty20 wedstrijden. Zo zijn er ook de Ashes, waar Australië en Engeland strijden om de verbrande resten van een wicket. Onze bekendste match is waarschijnlijk de één dag durende Boxing Day Test in het MCG-stadion in Melbourne. Tot de Australische crickethelden behoren Sir Donald Bradman, Ritchie Benaud, de gebroeders Chappell, de gebroeders Waugh, Shane Warne en Glen McGrath.

Autoracen
Autoracen

Autoracen

Het autoracen heeft een enthousiaste aanhang in Australië en er worden dan ook enkele grote, rubberverbrandende evenementen georganiseerd. Albert Park in Melbourne is in maart de ontmoetingsplaats voor de Formula 1 Australian Grand Prix. In april of mei racen topcoureurs door Tasmania voor de Targa Tasmania - een vijf dagen durende rally op tarmac. Primed V8 Supercars nemen in oktober aan de Gold Coast deel aan de Nikon SuperGP (vroeger de Indy 300). Deze race met hoog adrenalinegehalte en veel drukte wordt gehouden op het Surfers Paradise Street Circuit. Je zult ook van de drukte genieten tijdens de Supercheap Auto Bathurst 1000, die in oktober in Bathurst wordt gehouden.

Marathon
Marathon

Marathon

Marathons zijn een belangrijke sport in Australië, zowel de 10 km als de 5 km. De Great Ocean Road International Marathon vindt plaats in mei en de populaire Gold Coast Airport Marathon trekt lopers van over de hele wereld. Elke augustus nemen toplopers en duizenden Sydneysiders deel aan de City to Surf, een pittoreske loop van 14 km tussen de stad en Bondi Beach. Het Sydney Running Festival vindt plaats in september met verschillende routes en voor lopers van verschillend niveau. De marathon van 42 km gaat van Milson’s Point, over de Harbour Bridge en door het Inner West van Sydney en CBD naar Centennial Park.

Meer Australische ideeën