Duik in de diepten van Australië

Turtle Bay, Dark Reef, Great Barrier Reef QLD. © Tourism Queensland

Duik in de diepten van Australië

Australië, volledig omringd door water en rijk aan eilanden en riffen, is een droom voor duikers. Onze wateren herbergen een schat aan zeeleven, met meer dan 4.000 vissoorten en de meest diverse verzameling zeegras ter wereld. Zwem met de gigantische, vriendelijke walvishaai in Ningaloo Reef of met zeeleeuwen en dolfijnen romdom het Eyre Peninsula in South Australia. Leer duiken op het Great Barrier Reef in Queensland – het grootste levende organisme ter wereld. Of snorkel in het verscholen en pittoreske Clovelly in Sydney. Ontdek met kelp bedekte onderzeeboten vanaf Morington Peninsula of een doolhof aan onderwatergrotten langs de oostkust van Tasmanië. Neem gerust een duik, want onze gematigde wateren roepen je.

Zeven plekken om direct in het water te duiken:

Great Barrier Reef, QLD
Great Barrier Reef, QLD

1. Great Barrier Reef, Queensland

Het Great Barrier Reef, opgenomen in de World Heritage-lijst, een levend kunstwerk dat zo groot is dat het vanuit de ruimte zichtbaar is, mag je zeker niet missen. Het strekt zich uit over bijna 2.000 kilometer langs de kust van Queensland, van Cape York tot Bundaberg. Verblijf op Heron, Lizard of een van de andere Whitsunday Islands en bekijk het spectaculaire Heart Reef vanuit een watervliegtuig. Verblijf in Cairns of Port Douglas en bezoek de levendige, complexe riftuinen van Green en Fitzroy Islands. Reis verder naar het briljante Agincourt Reef, op de rand van het continentaal plat. Bewonder de koraalravijnen vol schildpadden, zeesterren en krabben rondom Lady Musgrave Island en Fitzroy Lagoon in de buurt van Gladstone. Verken het scheepswrak SS Yongala vanuit Townsville en Llywellyn vanuit Mackay.

Ningaloo Reef, WA
Ningaloo Reef, WA

2. Ningaloo, Western Australia

Doe mee met het tropisch gekleurde feest in het Ningaloo Marine Park, het grootste kunstrif ter wereld. Hier leven 200 soorten hard koraal, 50 soorten zacht koraal en meer dan 500 vissoorten. Snorkel of duik in het ondiepe water met helder versierde vissen in het Bundegi Bombies rifreservaat. Bekijk science fiction-achtige sponzen, gorgonen en hoornkoralen van dichtbij bij de uitmonding in de Exmouth Gulf. Ontmoet schildpadden, reuzenmanta’s, dolfijnen, doejoengs, vliegende knorhanen, klipvissen en anemoonvissen en nog veel meer in Lighthouse Bay. Ontdek het spectaculaire rifduiken en een betoverende onderwaterwereld bij de Murion Islands. Tussen april en juni kun je zelfs tijd doorbrengen met de walvishaai, de grootste vis ter wereld.

Mornington Peninsula, VIC
Mornington Peninsula, VIC

3. Mornington Peninsula, Victoria

Duik met pijlstaartroggen, zeepaardjes, zeekatten, pijlinktvissen, zee-egels, kabeljauw en straalvinvissen in Port Phillip Heads Marine Park. Deze magische zeewereld bevindt zich bij Mornington Peninsula, op slechts één uur rijden van Melbourne. Kijk je ogen uit met de overvloed aan vissen, vogels en zeehonden in het kleine reservaat Popes Eye. Zwem met dolfijnen in Sorrento. Val van 8 tot 18 meter en bewonder de onderwaterkliffen, -richels en -grotten van Kelp Beds Reef. Of ga nog dieper bij Port Phillip Heads, voor klifduiken, drop-offs en gezonken onderzeeboten uit de Eerste Wereldoorlog. Leer duiken bij Portsea Pier en ontdek een verbluffende diversiteit aan vissen op het pad langs Rye Pier.

Tasman Peninsula, TAS
Tasman Peninsula, TAS

4. East Coast Dive Trail, Tasmania

Ga naar 11 spectaculaire duikplekken langs de kust van Tasmanië, van Binalong Bay tot Tasman Peninsula. Het heldere, turquoise water biedt tussen 10 en 40 meter zichtbaarheid. Bekijk grote zeepaarden en straalvinvissen tijdens een duik vlak voor de kust in Waulbs Bay, in de buurt van Bicheno. Zweef langs versierde anemoonvissen en scholen zeebaarzen in het Governor Island Marine Nature Reserve. Zwem door de betoverende grotten van Isle de Phoque, waar ook een grote zeehondenkolonie leeft. Duik in het verzonken Troy D in de buurt van Maria Island of vanaf de boot in grote riffen en grotten van Waterfall Bay. Baan je een weg door Fortescue Bay Kelp Forest of rondom de SS Nord, die in 1915 40 meter diep zonk.

Baird Bay, SA
Baird Bay, SA

5. Baird Bay, South Australia

Zwem, snorkel of duik met speelse zeeleeuwen en tuimelaars in de rustige Baird Bay op het Eyre Peninsula. Dit vissersdorpje is beroemd geworden om de kolonie bedreigde zeeleeuwen die in een verborgen lagune voor de kust leven. Zie hoe de ouders en hun jongen door het heldere water salto’s maken op slechts een haar afstand. Staar in hun diepe, bruine ogen en laat ze je porren en uitnodigen om te komen spelen. Duik in dieper water met grote groepen dolfijnen die van pret houden, maar moeilijker te vinden zijn. In het nabije Port Lincoln kun je zwemmen met inktvissen en tonijn en zelfs kooiduiken met grote witte haaien.

Darwin Harbour, NT
Darwin Harbour, NT

6. Darwin Harbour, Northern Territory

Duik naar scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog en een kustrif vol vissen in de milde Darwin Harbour. Ongeveer om de week kun je deze geheimen onder water dankzij de getijden ontdekken. Zwem door de met mos bedekte rompen van schepen die tijdens luchtaanvallen in 1942 zijn gezonken, waar nu zeeforellen, bakerhaaien, jodenvissen en barracuda's leven. Bekijk gorgonen, koraalstruiken, harpkoralen, vaassponzen en zakpijpen in de ondiepe riffen langs beide kanten van de haven. Ervaar een van de beroemde flamingozonsondergangen van Darwin voor een nachtelijke duik in de warme, glasheldere zee. Je zult in het natuurlijk verlichte water zee-egels en zo nu en dan een octopus zien.

Gordons Bay, Sydney, NSW
Gordons Bay, Sydney, NSW

7. Clovelly en Gordons Bay, New South Wales

Ontmoet een bonte reeks vissen in de pittoreske, schilderachtige kanalen van Clovelly en de omgevende Gordons Bay. Hier, op slechts 8 kilometer afstand van Sydney CBD, bevolken tandbaarzen, zeebrasems, snappers, koningsvissen, duivelsroggen, enorme inktvissen en haakneusslangen de oceaan. Ga ’s nachts duiken in het beschutte Clovelly Pool of in de grotere golven van Sharks Point, aan het noordelijke uiteinde van Clovelly. Slinger langs Gordons Bay op het 500 meter lange Underwater Nature Trail, langs rotsachtige kliffen, zandvlaktes en kelpbossen. Tot de vaste bezoekers behoren weedfish, straalvinvissen, wobbegongen en Port Jackson-haaien, zeesterren, naaktslakken en zee-egels.

Duik in de diepten van Australië

Meer Australische ideeën