Surfen in Australië

Gold Coast, QLD. © Tourism Australia

Surfen in Australië

De surfstranden in Australië bieden voor beginnende surfers tot surfkampioenen de beste golven van de Stille Zuidzee in het oosten, de Indische Oceaan in het westen en de Zuidelijke Oceaan in het zuiden. Ga naar het iconische Bells Beach, bij Torquay, de toegangspoort tot de Surf Coast van Victoria aan de Great Ocean Road. New South Wales, Byron Bay, Newcastle, Sydney en de zuidkust van Sydney bieden fantastische golven. Ga naar Burleigh Heads of surf over een van de langste golven ter wereld bij Snapper Rocks aan de Gold Coast van Queensland. South Australia biedt volop surfstranden bij Fleurieu, Yorke en Eyre Peninsulaen aan de Limestone Coast. in Western Australia kun je in Perth, Margaret River en Esperance van een overvloed aan surfstranden genieten. Bedwing de 'swells' van de Zuidelijke Oceaan in Tasmania bij Hobart, Bruny Island, Launceston Devonport en Marrawah. Op de ongerepte, stille stranden heb je de branding helemaal voor jezelf.

Victoria
Victoria

Victoria

Ga vanuit Melbourne naar het zuidenwesten, waar je betrouwbare golven vindt op Bellarine Peninsula voordat je Torquay, de toegangspoort naar de Surf Coast van Victoria op de Great Ocean Road, bereikt. Ga naar het legendarisch Bells Beach, waar het jaarlijkse Rip Curl Pro Surf en het Music Festival Bird Rock worden georganiseerd. Rustigere golven vind je in het populaire Jan Juc, Point Impossible en Point Danger. Ga boogieboarden of leer surfen in Anglesea en het nabijgelegen Fairhaven. Kies tussen right-handers en beach-breaks in Lorne. De golven zijn bijna altijd een uitdaging in Apollo Bay en vanaf de Shipwreck Coast voorbij Cape Otway. Geweldige surfstranden vind je ook bij Warrnambool, Port Fairy en Portland. Ga ten zuidoosten van Melbourne naar de stranden van het Mornington Peninsula of verder naar het oosten naar Phillip Island.

Byron Bay, NSW
Byron Bay, NSW

New South Wales

In Sydney kun je surfen vanaf stranden die vanuit het stadscentrum met de bus gemakkelijk bereikbaar zijn. Leer surfen bij Bondi of bedwing de golven bij Tamarama, Bronte of Maroubra. Ten noorden van de havenbrug kun je surfen bij Manly of de lege golven de baas blijven bij Queenscliff, Curl Curl, Dee Why, Narrabeen, Avalon en Palm Beach. Probeer aan de Central Coast, ten noorden van Sydney, Avoca Beach en Terrigal en Newcastle. Verder naar het noorden vind je Crescent Head en het openbare surfgebied van Angourie bij de branding van Byron Bay. Breng een bezoek aan Royal National Park ten zuiden van Sydney of de vele surfjuweeltjes rond Cronulla. Verder naar het zuiden vind je Port Kembla, Killalea State Park en Jervis Bay.

Gold Coast, QLD
Gold Coast, QLD

Queensland

Ontdek de golven van de Gold Coast, een waar surfersparadijs. Berijd de golven van Snapper Rocks Superbank bij Coolongatta, die tot de langste ter wereld behoren. Of ga naar het noorden, stop bij Currumbin, Palm Beach, Burleigh Heads, Nobby Beach, Mermaid Beach en Broadbeach. Leer surfen op North Stradbroke Island of peddel naar South Stradbroke over de Gold Coast Seaway. Vanuit Brisbane kun je naar de beschutte surfstranden van Bribie Moreton Islands gaan. Geniet met slechts enkele andere surfers van de schone golven van de Sunshine Coast in Caloundra, Moolooloba, Maroochydore, Coolum Beach en Noosa Heads. Leer surfen in Noosa waar de ongerepte stranden door bushland omgeven zijn.

Margaret River, WA
Margaret River, WA

Western Australia

Surf in Perth, op de krachtige golven van Trigg Island of de schone oceaangolven vanaf de stranden van Scarborough of Cottesloe. Op het nabijgelegen Rottnest Island is Strickland Bay een van de vele surfjuweeltjes. Peddel zeewaarts met de surfelite bij Surfers Point in Margaret River of ga het gevecht aan met de enorme 'swells' bij The Box, North Point, Smiths en Three Bears. Verder naar het zuiden vind je golven van wel drieëneenhalve meter hoog bij Yallingup Reef en two-handers in Gracetown. In Esperance zorgen honderden eilanden en riffen voor uitstekende golven. Ten noorden van Perth, in Kalbarri, Geraldton en Exmouth, vind je enkele van de meest indrukwekkende brandingen langs de kust naar Ningaloo Reef.

Fleurieu Peninsula, SA
Fleurieu Peninsula, SA

South Australia

Vanuit Adelaide is het een kort ritje naar de surfstranden van Fleurieu Peninsula. Golven die breken op het strand of op de riffen vind je van Christies tot Sellicks in het midden en torenhoge swells in het zuiden van Goolwa tot Parsons. Kangaroo Island biedt golven voor beginners bij Stokes, Vivonne en Pennington Bays, maar ook angstaanjagende golven bij Hanson en D’Estrees Bays. Surf de golven op de internationale surfbühne in Innes National Park op Yorke Peninsula. In het enorme Eyre Peninsula kun je bij Venus Bay leren surfen of de legendarische 'breaks' bij Cactus Beach te lijf gaan. De surfplaatsen op de Limestone Coast zoals Robe, Beachport en Cape Douglas, vind je helemaal tot in Victoria.

Shipstern Bluff, TAS
Shipstern Bluff, TAS

Tasmanië

Peddel naar de golven vanaf de stranden bij Park en Clifton nabij Hobart of trotseer de branding bij Eaglehawk Neck op het Tasman Peninsula. Vanaf het door wind geteisterde Bruny Island kun je de grote golven bedwingen bij Cloudy Bay of met je plank door het World Heritage-gebied naar South Cape Bay lopen. Aan de noordkust zijn de golven een geschenk van de Bass Strait. Probeer Tam O’ Shanter ten noordoosten van Launceston of de Mersey Mouth bij Devonport. Marrawah is de meest westelijke plaats op Tasmanië en je vindt er de grootste branding. Trek je wetsuit aan en werp je op de enorme golven van de Zuidelijke Oceaan.

Surfen in Australië

Meer Australische ideeën