Een bijzondere walvis

Hervey Bay, Fraser Coast South Burnett, QLD. © Tourism Queensland

Een bijzondere walvis

Iedere winter kun je bultruggen langs Byron Bay en Hervey Bay naar het noorden zien trekken. Bewonder hun complexe acrobatische communicatie en luister naar het betoverende onderwatergezang van de mannetjes met een hydrofoon. Kijk hoe de langzame, elegante zuidkapers langs de kustlijn van Western Australia trekken vanuit Geographe Bay, Dunsborough en Albany. Of bekijk deze bedreigde diersoort – waarop vroeger zoveel gejaagd werd dat hij bijna is uitgestorven – vanaf het Head of Bight-walvissenreservaat of in Victor Harbor in South Australia. Kijk hoe ze paren en kalven in de kweekwateren van Warrnambool of kom vanuit de Antarctische wateren samen met bultruggen aan in het pittoreske Great Oyster Bay in Tasmanië. Vanaf eind april reizen zuidkapers naar gematigde broedwateren bij Southern Australia en Victoria. De energieke bultruggen trekken tegelijkertijd verder naar het noorden, naar warmere tropische wateren langs de west- en oostkust. Dat betekent dat je deze majestueuze zoogdieren tussen mei en november kunt zien vanaf de vele prachtige uitkijkpunten langs de kust van Australië.

Western Australia
Western Australia

Western Australia

Zie hoe bultruggen en zuidkapers vanaf begin juni in Augusta's Flinders ronddartelen. Of trek in september naar Dunsborough, als zeldzame blauwe walvissen en kalveren in Geographe Bay samenkomen met tuimelaars. Zuidkapers, bultruggen en dwergwalvissen trekken ook door deze zeegroene wateren op hun elegante migratie naar het noorden. Bekijk ze vanaf de vuurtoren Cape Naturaliste of bekijk ze van dichtbij tijdens een boottocht. Verder naar het zuiden biedt de ruige kustlijn van Albany nog een hoogstandje van de natuur. Tussen juli en oktober kun je bultruggen en zuidkapers zien paren en kalven in de uitgestrekte, groene wateren van King George Sound. Leer meer over deze intelligente dieren in het interactieve walvismuseum van Albany, dat vele jaren geleden een walvisvaartstation was.

South Australia
South Australia

South Australia

Ga op de top van de steile rotsen rondom Victor Harbor’s Encounter Bay staan en bekijk de bedreigde zuidkapers die hier tussen mei en oktober komen broeden. Of maak een boottocht vanaf de pier van Granite Island om ze verderop in de wateren van het Fleurieu Peninsula met hun kalveren te zien spelen. Vanuit Ceduna, verderop langs de grillige kustlijn van South Australia kun je de walvissen langzame salto’s zien maken vanaf het uitkijkplatform of het strand. Ze komen vaak binnen een paar honderd meter van de enorme Bunda Cliffs. Ook zul je Australische zeeleeuwen en grote witte haaien zien. Je kunt ze van dichterbij bekijken door met de boot naar de beschermde wateren van het walvisreservaat Head of Bight te gaan.

Victoria
Victoria

Victoria

Ga naar Logans Beach in Warrnambool, waar tussen juni en september zuidkapers kalven in de kweekwateren vlakbij de kust. Daar blijven ze enkele weken om hun jongen te helpen kracht op te bouwen voor de lange terugtocht naar de subantarctische wateren. Ondertussen blijven de mannetjes, eenjarige dieren en jonge volwassenen verderop in de zee. Leg de magische interactie tussen moeder en kalf vast vanaf het uitkijkplatform of de zandduinen. Of ga naar Lady Bay, waar de nieuwe moeders vaak zo dichtbij komen dat ze je met breekwater nat spetteren. Feliciteer ze op een boottocht om walvissen te bekijken of speur naar hun opmerkelijke witte koppen vanuit het raampje van een licht vliegtuig. In mei kun je misschien zeldzame blauwe walvissen zien in hun laatste voedingsmaand in Cape Nelson, in de buurt van Portland.

Tasmania
Tasmania

Tasmania

Vanaf mei kun je bultruggen en zuidkapers zien zwemmen voor de kust door de heldere, blauwgroene wateren van Great Oyster Bay vanaf het Freycinet Peninsula. Ga op zoek naar wilde dieren vanaf Coles Bay en kijk hoe ze door de Tasman Sea cirkelen op oude, ingebouwde migratieroutes. Met onder meer bossen, roze granieten rotsen en verborgen witte stranden zul je vast en zeker begrijpen waarom de zuidkapers hier vaak lang blijven! Misschien zie je er een aantal met kalveren in Mercury Passage, vanaf Maria Island. Of trek naar het wilde en prachtige Bruny Island, op slechts korte rijafstand van Hobart. Hier in Adventure Bay hebben vele mensen deze dieren gezien.

New South Wales
New South Wales

New South Wales

Verlaat de iconische Sydney Harbour en vaar naar de kapen, waar tussen mei en eind november de elegante bultruggen langskomen op hun weg naar de oostkust. Vanaf het land is de gunstigste waarnemingspost in Sydney The Gap in South Head. Daar zie je dezelfde gigantische elegante dieren vanaf juni in Byron Bay. Speur vanuit de vuurtoren van Cape Byron naar walvissen, die binnen een paar honderd meter van het meest oostelijke punt van Australië spelen. Of luister naar het betoverende gezang van de mannelijke bultruggen via de hydrofoon tijdens een boottocht om walvissen te bekijken. Ten zuiden van Sydney zie je bijna gegarandeerd walvissen in de kalme, heldere wateren van Jervis Bay Marine Park, waar ook groepen tuimelaars leven.

Queensland
Queensland

Queensland

Word nat gespetterd door de staart van de bultrug en het flapperen van zijn borstvinnen in Hervey Bay, tussen eind juli en begin november. Het is de walvisobservatiehoofdstad van Australië, maar je hebt er ook een fantastisch uitzicht vanaf Point Lookout op North Stradboke Island, in de buurt van Brisbane. Maak een boottocht vanuit Mooloolaba langs de Sunshine Coast of de Gold Coast, waar je al op 20 minuten na het verlaten van de kust walvissen kunt zien. Om ze van dichterbij te zien, ga je naar Port Douglas, waar je in het water de Dwarf Minke Whales van het noordelijke Great Barrier Reef kunt ontmoeten. Je ontmoet deze speelse, intelligente dieren terwijl je snorkelt en met lijnen aan de boot vastzit.

Een bijzondere walvis

Meer Australische ideeën