Natuurlijke Australië

Curtis Falls, Tamborine National Park, QLD. © Tourism Queensland

Natuurlijke Australië

Dat is niet zo moeilijk in een land met 550 nationale parken en 15 wonderen die in de World Heritage-lijst zijn opgenomen. Je zult bergen met sneeuwbedekte toppen en met zout bedekte meren zien, evenals een golvend platteland en turkooise zee. Ontdek vreemde dieren, kleurrijke vogels en levendige vis. Dit is een land waar grenzen vervagen – oude regenwouden grenzen aan moderne steden en waterwegen wellen op vanuit rotsige rode aarde. In Australië kun je onze inheemse planten en dieren van dichtbij bewonderen en de spectaculaire schoonheid op het land, in de lucht en op zee ervaren.

Je weet waarschijnlijk al wel wat de rode monoliet in het rode centrum (Red Centre) van Australië is. Dan weet je ook dat deze rots heilig is voor de plaatselijke Aboriginals en dat de kleuren bij zonsopgang en zonsondergang spectaculair zijn. Je weet misschien nog niet dat je dit alles kunt ervaren door de ogen van de Aboriginals of dat er vele andere heilige en adembenemende plekjes in het enorme centrum van Australië te zien zijn. Het nichtje van Uluru, Kata Tjuta, bevindt zich slechts 40 kilometer ervandaan en niet ver van Alice Springs vind je de ontzagwekkende Kings Canyon. Je realiseert je misschien niet dat dit landschap naast stoffige rode wegen en enorme rotsen, ook groene vegetatie en overdadige waterpoelen heeft. En wat je eigenlijk pas echt kunt waarderen als je het met eigen ogen ziet, is de magische, majestueuze stilte en ongelooflijke eenzaamheid van het Red Centre in Australië.

Stijg bij zonsondergang op een kameel in Cable Beach bij Broome of zweef over de toppen van de Bungle Bungle Ranges. Neem een boottocht over het enorme Lake Argyle en bekijk de huizenhoge golven in de Buccaneer Archipelago. Rijd met een 4x4 over Gibb River Road langs de kloven en machtige rivieren of volg de rode stoffige weg van Broome naar het afgelegen Dampier Peninsula. Welkom bij The Kimberley – een wereld van uitgestrekte horizons, eeuwenoude kloven, vreemde rotsformaties, welkome rotsmeertjes en gouden stranden.

Je kunt zwemmen, snorkelen, duiken en zeilen op het in de World Heritage-lijst opgenomen Great Barrier Reef, een levend kunstwerk dat zo groot is dat het vanuit de ruimte zichtbaar is. Het strekt zich uit over meer dan 2.000 km langs de kust van Queensland, van de vastelandsteden Port Douglas tot Bundaberg. Je kunt boven water van het ene maagdelijke, door palmbomen omringde eiland naar het andere hoppen en vervolgens de regenboogkleurige koraaleilanden en het zeeleven onder water verkennen.

Bekijk de inheemse wilde dieren in het ecologisch toevluchtsoord Kangaroo Island. Bekijk de roze pelikanen die door de lucht zweven, de zeerobben die in Seal Bay op het zand liggen te luieren en de slaperige koala's in de bomen. Ga in de zandzetels zitten en bewonder in Penneshaw de kleine pinguïns die hun nachtelijke tocht naar de oever maken. Koop wat verse producten, van Liguriaanse honing tot organisch kippenvlees en -eieren, en proef de wijn van een van de 30 wijnproducenten van Cape Willoughby tot Kingscote. Verblijf in oeroude accommodaties en bekijk enkele van de eerste vuurtorens in South Australia bij Cape Willoughby, Cape Borda en Cape du Couedic. Je kunt zwemmen aan de geheime stranden van Stokes Bay, surfen in Vivonne Bay en vissen vanuit Emu Bay. Maak een panoramische rit naar de ondergrondse grotten in Kelly Hill Conservation Park en de Remarkle Rocks in Flinders Chase National Park.

Ontdek het in de World Heritage-lijst opgenomen Kakadu National Park, ongeveer drie uur ten oosten van Darwin. Hier in het grootste nationale park van Australië vindt je steile wanden, weelderige regenwouden en rotskunst die wel 50.000 jaar oud is. Kom meer te weten over de Aboriginalcultuur van de traditionele eigenaars, de Bininj/Mungguy-bevolking. Als je geluk hebt, kun je de miljoenen trekvogels in de moerassen zien. Bekijk delicate waterlelies en prehistorische krokodillen, watervallen die omlaag denderen en sprankelende waterbronnen. Ervaar de Kakadu-magie in zes dramatisch verschillende seizoenen. Van delicate waterlelies tot prehistorische krokodillen, Kakadu herbergt vele verschillende schatten die absoluut het verkennen waard zijn.

Ontdek de magische in de World Heritage-lijst opgenomen regenwouden van Australië. Ze strekken zich uit over het gehele land en komen in elk klimaat voor. Verken de ondoordringbare tropische strook van het Daintree Rainforest in Queensland of maak een trektocht door de Tasmaanse wildernis in een koel en gematigd klimaat. Bekijk de flora die dateert uit de periode van de dinosaurussen in het Gondwanan regenwoud bij Byron Bay. Of ontdek het droge regenwoud in de Kimberley regio in Western Australia.

Waar je ook heengaat in Australië: met 550 nationale parken en 15 natuurwonderen, die in de World Heritage-lijst zijn opgenomen, ben je steeds dichtbij de natuur. Ontdek de wetlands en de wilde dieren in het in de World Heritage-lijst opgenomen Kakadu National Park en in Litchfield National Park als je de Natures Way vanaf Darwin neemt. Volg de Great Alpine Way door de Australian Alps en bewonder de meren, stranden en nationale parken van Gippsland. Maak een rondrit door Tasmanië, geniet met volle teugen van de rustige stranden, de roze bergen, de blauwgroene zee in het oosten en de dichtbegroeide wouden en wilde rivieren in het westen, die in de World Heritage-lijst zijn opgenomen. Om de schoonheid van de Australische natuur echt nabij te leren kennen, moet je natuurlijk een van onze vele wandeltochten maken.

Strek je benen en open je hart op fantastische wandelroutes in Australië. Maak een dagwandeling, korte schilderachtige wandelingen of volg een Trail van begin tot eind, waarover je wel weken en zelfs maanden doet. Trek dwars door het in de World Heritage-lijst opgenomen ongerepte landschap van Tasmanië op de Overland Track of volg de Larapinta Trail door de West MacDonnell Ranges in het Northern Territory. Wandel een gedeelte van de Heysen Trail in South Australia, die van Fleurieu Peninsula tot de Flinders Ranges loopt. Breng drie dagen door in de Blue Mountains, die in de World Heritage-lijst zijn opgenomen, of wandel door het Gondwanan-regenwoud aan de Gold Coast. Maak dagwandelingen in Wilsons Promontory in Victoria of neem de schoonheid van de zuidwesthoek van Western Australia met volle teugen in je op terwijl je de Bibbulmun Track volgt.

Australië heeft in totaal 19 UNESCO Werelderfgoedlocaties. Dit zijn onder meer regenwouden die tot de oudste op aarde behoren, en ongeveer eenderde van de beschermde zeegebieden ter wereld.