Australische regenwouden

Deep Glen Bay, Forester Peninsula, TAS. © Tourism Tasmania & Chris Bell

Australische regenwouden

Ontdek de magische in de World Heritage-lijst opgenomen regenwouden van Australië. Ze strekken zich uit over het gehele land en komen in elk klimaat voor. Verken de ondoordringbare tropische strook van het Daintree Rainforest in Queensland of maak een trektocht door de Tasmaanse wildernis in een koel en gematigd klimaat. Bekijk de flora die dateert uit de periode van de dinosaurussen in het Gondwanan regenwoud bij Byron Bay. Of ontdek het droge regenwoud in de Kimberley regio in Western Australia. Je zult moessonregenwouden vinden in het Kakadu National Park en welige geulen in de Otway Ranges in Victoria. Australië heeft enkele van de oudste en grootste regenwoudgebieden in de wereld, en ze zijn er om van te genieten, om zich één mee te voelen en om in stand te worden gehouden.

Queensland
Queensland

Queensland

Je kunt in Queensland een tocht maken door regenwouden met vijf klimaatsoorten. In North Queensland omvat de in de World Heritage-lijst opgenomen Wet Tropics het Kuranda Rainforest en de Daintree - het oudste tropische regenwoud op aarde. De Daintree is toegankelijk vanaf Cairns, Port Douglas, Cape Tribulation en Cooktown en heeft een ongelooflijk scala aan planten en dieren. Vaar de Daintree River af, proef bushtucker met een Aboriginalgids of slaap in een ecolodge boven in de bomen. In het binnenland van de Gold Coast vind je in de Lamington en Springbrook National Park subtropische en koele en gematigde regenwouden uit de tijd van het supercontinent Gondwana. Ontdek ze tijdens een dagwandeling of kies voor de Great Gold Coast Hinterland Walk.

Tasmania
Tasmania

Tasmania

In Tasmania vind je de grootste oppervlaktes koel en gematigd regenwoud, waarvan het grootste deel, de zgn. Wilderness, in de World Heritage-lijst is opgenomen en dus is beschermd. Deze koele, donkere en magische plaatsen vormen een rijke leefomgeving voor vele dieren, waarvan er enkele alleen hier voorkomen. Volg de Overland Track en doorkruis oude King Billy Pine-bossen in het Cradle Mountain-Lake St Clair National Park. Bewonder het met mos bedekte Gondwanan van dichtbij tijdens de Creepy Crawly Nature Trail in het Southwest National Park. Vergaap je aan de zeldzame Huon-pijnbomen op de Franklin River Nature Trail door het Wild Rivers National Park. Of ontdek het regenwoud rond Liffey Falls aan de noordrand van het World Heritage Area.

New South Wales
New South Wales

New South Wales

De Gondwana Rainforests van Australië liggen verspreid over 50 afzonderlijke parken in noordelijk New South Wales en zuidoostelijk Queensland. Dit uitgestrekte gebied, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen, is toegankelijk vanaf Byron Bay en omvat het grootste subtropische regenwoud ter wereld, samen regenwoud met een warm en koel en gematigd klimaat. Maak een bushwalk door het regenwoud in Nightcap, Mount Warning of Border Rangers National Park, allemaal op de flanken van de oude, uitgesleten vulkaan Mount Warning Wollumbin. Luister naar de roep van de zeldzame Albert’s Lyrebird en picknick onder Antarctische beukenbomen, speur naar inheemse buideldieren of maak een prachtige rit door het regenwoud. Er zijn ook kleine regenwouden in de in de World Heritage-lijst opgenomen Blue Mountains bij Sydney, in het Budderoo National Park in de Southern Highlands en het Myall Lakes National Park ten noorden van Port Stephens.

Northern Territory
Northern Territory

Northern Territory

Het zuiden van het in de World Heritage-lijst opgenomen Kakadu National Park is bezaaid met nat regenwoud. Ontdek het op een wandeling naar de spectaculaire Jim Jim Falls, die meer dan 250 meter naar beneden stort in diepe, koele waterpoelen. Volg de Gubarra Pools-wandeling of maak de Gu-ngarre Walk door bossavannes naar de oevers van een doorlopende rivoerarm. Kakadu is ook bekend om zijn lelierijke wetlands, de vele verschillende wilde dieren en een schat aan Aboriginal rotskunst. Vaar de rivieren af langs krokodillen, barramundi en vogels, bekijk de rotsspleten die werden uitgehouwen door de Dreamtime-voorouders of maak een prachtige vlucht over de watervallen en ruwe bergflanken van Kakadu.

Victoria
Victoria

Victoria

Koele en gematigde regenwouden zijn in Victoria nog te vinden in Gippsland en de Dandenong, Yarra en Otway Ranges. In Gippsland kun je regenwoudwandelingen maken door het Tarra Bulga National Park en Morwell National Park, of kronkel door geurige sassafras en zwarte olijfbomen in Errinundra Saddle. Wandel door de toppen van Mountain Ash-bomen in het Yarra Ranges National Park, op één uur rijden van Melbourne. Of verlaat de Great Ocean Road en ontdek de dichtbegroeide, groene wereld van het Great Otway National Park Op de Melba Gully Boardwalk kom je langs koele Myrtle Beeches, met mos bedekte zwarte mangroves en boomvarens.

Western Australia
Western Australia

Western Australia

Misschien denk je bij Kimberley aan landschappen uit de outback, maar in feite vind je er meer dan duizend plaatsen met droog regenwoud. Verspreid over beschutte valleien en kustgebieden met veel regen tref je in deze kleine regenwouden meer dan 300 plantensoorten aan, waarvan een groot deel uniek zijn. Ze bieden ook onderdak aan uitstervende soorten wilde dieren, waaronder enkele vogels en slangen en schubstaartkoeskoezen. Kijk uit naar oude wijnstruiken en regenwouden rond de poelen en bronnen langs de Gibb River Road in noordelijk Kimberley. In het Mitchell River National Park liggen enkele stukken regenwoud verspreid over het hele park. Ze bieden een unieke en rijke flora vergeleken met de omliggende savanne.

Australische regenwouden

Meer Australische ideeën