Werelderfgoedlocaties in Australië

Uluru, NT. © James Fisher en Tourism Australia

Werelderfgoedlocaties in Australië

Australië heeft in totaal 19 UNESCO Werelderfgoedlocaties. Dit zijn onder meer regenwouden die tot de oudste op aarde behoren, en ongeveer eenderde van de beschermde zeegebieden ter wereld.

Een UNESCO Werelderfgoed is een culturele of natuurlijke locatie, zoals een wildernis, eiland, historisch monument, gebouw of stad, die door een internationale commissie wordt bestempeld als van bijzonder belang voor de internationale gemeenschap.

Genomineerde locaties moeten van 'buitengewone universele waarde' zijn en minimaal aan 1 van de 10 culturele of natuurlijke criteria voldoen. Deze Werelderfgoedlocaties worden nationale schatten die moeten worden beschermd en geconserveerd door het land waar zij zich in bevinden.

Veel legendarische bestemmingen van Australië zijn Werelderfgoedlocaties, zoals het Great Barrier Reef en de natte tropen van Queensland, waaronder het Daintree Rainforest. Maar ook de Greater Blue Mountains in New South Wales, Kakadu en Uluru/Kata Tjuta National Park in het Northern Territory en het Purnululu National Park in the Kimberley in Western Australia.

De Ningaloo Coast in Western Australia is onlangs opgenomen op de Werelderfgoedlijst vanwege zijn natuurlijke schoonheid en biologische diversiteit. Het Ningaloo-Shark Bay National Landscape bezit nu zelfs twee Werelderfgoedlocaties, een aan de noord- en een aan de zuidkant. De 1,3 miljoen hectare van de Tasmanian Wilderness World Heritage Area voldoet aan 7 van de 10 criteria, meer dan enig ander erfgoed op aarde.

Ook een aantal van de uitgestrekte en ongerepte landschappen van Australië zijn onderscheiden met de Werelderfgoedstatus, zoals de Gondwana Rainforests in New South Wales en Queensland, en de Willandra Lakes Region in New South Wales.

Veel Werelderfgoedlocaties van Australië bevinden zich op afgelegen locaties. Je moet over een avontuurlijke instelling beschikken om ze te kunnen bezoeken. Voorbeelden hiervan zijn de Australian Fossil Mammal Sites in Naracoorte in South Australia en Riversleigh in Queensland.

De World Heritage Australian Convict Sites, de strafkolonies, omvatten 11 locaties. Zij geven een uitstekend beeld van de gedwongen migratie van veroordeelden naar strafkolonies in de 18e en 19e eeuw; een goed voorbeeld van de rijke geschiedenis van Australië.

De locaties in New South Wales zijn Old Government House en de Domain in Parramatta. Hyde Park Barracks en de Cockatoo Island Convict Site in Sydney, en Old Great North Road vlakbij Wiseman's Ferry.

Tasmanië heeft de Port Arthur Historic Site op de Tasman Peninsula, de Cascades Female Factory in Hobart, het Darlington Probation Station op Maria Island, de Coal Mines Historic Site in de buurt van Premadeyna, en de Brickendon-Woolmers Estates vlakbij Longford. Dit zijn stuk voor stuk World Heritage Australian Convict Sites.

Western Australia heeft de Fremantle Prison, terwijl Norfolk Island voor de kust van New South Wales de Kingston en Arthur's Vale Historic Area heeft.

Belangrijke gebouwen die zich op de Werelderfgoedijst hebben weten te plaatsen, zijn het Sydney Opera House en de Royal Exhibition Buildings en Carlton Gardens in Melbourne.

Zelfs hele eilanden komen op deze prestigieuze lijst voor, zoals Fraser Island in Queensland, de hele groep Lord Howe-eilanden voor de kust van New South Wales, en de Macquarie, Heard en McDonald Islands in het subantarctische gebied voor de kust van Tasmanië.

Sommige Werelderfgoedgebieden van Australië zijn uitsluitend toegankelijk in een 4x4 of met een vliegtuig, maar de meeste kun je bereiken met je eigen auto of met een excursie van een plaatselijke touroperator.

Meer tips voor Australië