Australische mode en design

Akira in het voormalig postkantoor (GPO), Bourke Street, Melbourne, VIC. © Brand Victoria

Australische mode en design

De originele, grappige en innovatieve Australische designs hebben  overal hun stempel op gedrukt, van mode en sieraden tot meubilair aan toe. Van Collette Dinnigan tot Ken Done, hier volgt een overzicht van de meest veelbelovende Australische designers.

Australische modetrends zijn vaak meer ontspannen en speelser dan de Europese collecties, dankzij ons warme klimaat, onze lifestyle die zich voornamelijk buiten afspeelt en de diverse culturele invloeden. Australische ontwerpers hebben ook een reputatie in controversiële ontwerpen. In 1965 sloeg de allereerste minirok die op een circuit in Melbourne door het Engelse model Jean Shrimpton werd gedragen, in de hele wereld als een bom in. De plaatselijke modeontwerper Prue Action reproduceerde een aantal gelijksoortige rokken die de knieën ontblootten en stond hierdoor al gauw aan de leiding van een gewaagde, wereldwijde modetrend. In datzelfde jaar begon Joseph Saba (,) in de buurt van Prue in Flinders Lane (,) met het ontwerpen van broeken en shirts. De Saba-collectie combineert ook nu nog steeds praktische en elegante mode op z'n Australisch. Een andere blijver is de succesvolle Australische ontwerper Carla Zampatti, die in de jaren 1980 de klassieke Italiaanse snit combineerde met luchtige stoffen.

Tegenwoordig is Australië uitgebreid in de internationale modewereld vertegenwoordigd. Ontdek de supervrouwelijke creaties van Leona Edminston en rock erop los in de ontwerpen van Wayne Cooper. Waan je op de rode loper met de glamoureuze ontwerpen van Lisa Ho, die beroemdheden als Tyra Banks en Carmen Electra van nieuwe outfits heeft voorzien. Ontdek Collette Dinnigan. Haar ontwerpen zijn tijdens de Parijse modeweek regelmatig op de catwalk terug te vinden.  Andere beroemde Australische ontwerpers zijn Willow, Josh Goot, Alice McCall, Kirrily Johnston, Aurelio Costarella, Maticevski, Nicola Finetti, Zambesi, Jayson Brunsdon en Zimmerman.

Veel van deze modegiganten en opkomende ontwerpers zijn op de Australische modeweken aanwezig. In mei worden de lente-/zomercollecties in Sydney gepresenteerd en in oktober en november zie je de herfst-/wintercollecties in Melbourne. En in maart wordt ook nog het glamoureuze Melbourne Fashion Festival georganiseerd.

Iets lager op de modeladder kun je met het in Sydney gevestigde merk Ksubi je straatimago opkrikken of moeiteloos stappen in een spijkerbroek van Sass and Bide, waarin stijliconen als Kate Moss rondlopen. Neem een kijkje bij de klassieke, hoogwaardige outbackstijl van R.M. Williams en maak de Australische 'drover'-look helemaal af met een jas van Driza-Bone, een Akubra-hoed en Bonds-sporthemd. De Australische surfcultuur heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld. Kleed je naar de strandlook met surfmerken van eigen bodem, zoals Rip Curl, Billabong en Mambo.

Australië heeft ook grafische ontwerpers, juweliers, modeontwerpers, meubelmakers en textielkunstenaars. Ze hebben een gevarieerde achtergrond en halen hun inspiratie uit diverse invloeden, maar behouden toch altijd die typische Australische originaliteit. Bezoek de Johnny Chamaki Design Studio, opgericht door de man die de door Ned Kelly geïnspireerde Outlawstoel creëerde. Andere klassieke meubelen zijn de gestroomlijnde contourstoel ontworpen door Grant en Mary Featherson en de stalen kangoeroestoel van Drew Martin

Bekijk zeker ook de designtapijtkleden met Australische flora en fauna, van ontwerpster Catherine Martin. Breng een bezoekje aan een Ken Done-winkel met de gewaagde, kleurrijke en originele ontwerpen die in 2000 op de Olympische Spelen in Sydney te zien waren en ondertussen voor Australië  synoniem zijn geworden. Dinosaur Designs vervaardigt bonte, handgemaakte sieraden van hars, geïnspireerd op de natuur.  Kijk toe hoe Australische kunstontwerpers werken met een breed assortiment aan materialen, zoals brons, glas, gombladeren, leder, tin, zilver en hout.

Van topmode tot harsringen en kangoeroestoelen, mode en design in Australië blijven je verrassen en imponeren.

Meer Australische ideeën