Australische souvenirs

Australische souvenirwinkel, Perth Shopping Arcade, WA. © Tourism Western Australia

Australische souvenirs

Je Australische vakantie is natuurlijk niet compleet zonder een paar onvergetelijke souvenirs. We zijn een land van overvloed, dat rijk is aan bushtucker, wol, schapenvacht en wijn, om maar een paar voorbeelden te noemen. Proef Australië in inheemse kruidenthee, vruchtenconfituur en specerijen.  Haal herinneringen  op aan de Australische outback met een hoed van krokodillenleer, een driza-bone-jas of een luxueus paar zachte laarzen van schapenvacht. Kuier door de Australische wijnregio’s en koop je wijn rechtstreeks uit de wijnkelder. Hieronder vind je een overzicht van unieke  Australische souvenirs en waar ze te koop zijn.
 
De gevarieerde Australische klimaten zorgen voor een enorm assortiment inheemse ingrediënten, van bushtomaten tot wilde perziken, beter bekend als quandongs. Aboriginal-Australiërs gebruiken deze producten al duizenden jaren in voedsel en medicijnen, maar vandaag de dag zijn ze ook te koop in verpakte vorm. Koop potten Kakadu-pruimenjam en bushtomatensaus of vul je kruidenrek aan met inheemse munt, anijszaad en mirt. Andere geschenken voor lekkerbekken zijn Byron Bay-koffie en kaas van het Tasmaanse King Island. Eucalyptusolie is de ideale remedie voor gezwollen gewrichten, terwijl varaanolie goed tegen brandwonden helpt. Als het op huidverzorging aankomt, produceert Australië alles van geparfumeerde zeep op basis van citroen of esp tot dagcrème met lanoline.

Voor een draagbaar aandenken neem je het beste een kijkje bij de producten van kwaliteitswol en schapenvacht.  Bereid je voor op de winter met een paar zachte schapenvachtlaarzen, Australische wollen sokken, sjaals, kussens, tapijten en thermisch ondergoed. Kruip in de huid van de Australische outback met een Akubra-hoed, driza-bone-jas of een inheemse leren riem, tas of portefeuille. Of duik in de Australische surfcultuur met T-shirts, duikerspakken en surfuitrusting van beroemde lokale merken zoals Rip Curl, Billabong en Mambo.

Koop al je geschenken en souvenirs op dezelfde plaats in de grootste toeristische Australische stadswijken en op markten. Bezoek de populaire weekendmarkten van The Rocks in Sydney en de nabijgelegen Sydney Opera House Markets op zondag.  Voor handgemaakte kunst, lokaal ontworpen kleding en moderne Australische herinneringen mag je South Bank Markets in Brisbane, Fremantle Markets in Perth of de beroemde Salamanca Markets in Hobart zeker niet missen. In Canberra kun je net zolang op de Sunday Old Bus Depot Markets snuffelen tot je gevonden hebt wat je zoekt. Voor interessante koopjes in leer, kleding en cadeautjes kun je het beste naar de Queen Victoria Markets in Melbourne komen, waar je ook lokale design en mode in de steegjes en winkelcentra kunt vinden. In Todd Mall in Alice Springs vind je Aboriginalkunst. Je kunt natuurlijk ook de bloeiende Parap-kunstwijk van Darwin verkennen.

Australië is een van 's werelds grootste wijnexporteurs. En als je hier toch bent: de wijnregio's zijn gemakkelijk bereikbaar, slechts een korte rit verwijderd van de grote steden, dus je kunt de wijn ook direct bij de bron kopen. De Barossa Valley in de buurt van Adelaide is wereldberoemd om zijn Shiraz en Riesling. Net buiten Melbourne liggen Mornington Peninsula en Yarra Valley, producenten van geweldige Pinot noir, Chardonnay en schuimwijn. Kies je favoriete Sauvignon blanc of Pinot noir in Margaret River, Western Australia of ga naar Hunter Valley in de buurt van Sydney voor Semillon en Shiraz. Proef koele klimaatwijnen in de omgeving rond Canberra, en Pinot en Riesling in de Tasmaanse Tamar Valley. 

Begin nu al aan je verlanglijstje voor Australische souvenirs!

Meer Australische ideeën