Australische diamanten en parels

Parelschelpen, Monkey Mia Pearl Farm, Coral Coast, WA. © Tourism Western Australia

Australische diamanten en parels

Niets spreekt meer tot de verbeelding in prestige en romantiek als diamanten en parels, beiden gewonnen in de Kimberley, Western Australia. Koop de parels van de Zuidzee in Broome, een kuststad met een parelgeschiedenis die helemaal teruggaat naar de oorspronkelijke Aboriginalbewoners. Reis van Kununurra naar de enorme Argyle Diamond Mine, waar de meeste van 's werelds zeldzame roze diamanten worden gewonnen. Let onderweg ook op het landschap van de Kimberley, dat net zo kostbaar en duurzaam is als de edelstenen zelf.

Broome is de parelhoofdstad van Australië (,) met directe toegang tot de Kimberley. Aboriginals verzamelden en ruilden de parels hier al honderden jaren geleden, lang voor de Europeanen aankwamen. De nieuwe kolonisten wisten al snel munt te slaan uit de rijkdommen die de parels opleverden, waardoor de bloeiende industrie tegen 1910 honderden Aziatische parelvissers aantrok. 

Tegenwoordig kun je je in het lokale parelmuseum verdiepen in de vroegere Japanse, Filippijnse en Maleisische parelvissers die zich in Broome vestigden. In het nabijgelegen Japanese Cemetery zijn 900 graven gewijd aan Aziatische parelvissers. Vaar op een oude parellogger rond Roebuck Bay om je echt in te kunnen leven in hoe het er hier in de vroege pareldagen op volle zee aan toeging. Je kunt zien hoe de parels in een plaatselijke farm worden gekweekt of een souvenir kopen in de parelshowrooms van Chinatown, waar nog steeds meertalige uithangborden en oude biljartzalen te vinden zijn. 

En waarom combineer je het avontuur met de parels van de Zuidzee niet met een diamantentocht in de East Kimberley? Met een 4x4 rijd je over de Gibb River Road van Broome naar Kununurra, waar de meeste van 's werelds zeldzame roze diamanten in de Argyle Diamond Mine worden opgegraven. Roze diamanten zijn ongeveer 20 keer kostbaarder dan de witte varianten. In deze mijn worden ook champagne- en cognackleurige en de waardevolle blauwe diamanten gevonden. Sluit je aan bij een georganiseerde rondleiding om een verzameling ruwe en gepolijste diamanten te zien en te leren hoe ze worden onderscheiden , geslepen en gepolijst.

Ontdek na de mijnexcursie de adembenemende natuur van deze regio met al zijn opvallende natuurlijke schatten. Boek een rondvlucht over de oude bijenkorfvormige gestreepte rotsen van de Bungle Bungle Range in het Purnululu National Park. Vaar over de machtige Ord River en het door mensen aangelegde Lake Argyle, dat zo groot is dat je het best een binnenlandse zee mag noemen. Wandel naar Mitchell Plateau en zie de majestueuze Mitchell Falls op het zandsteenplateau eronder klateren.

Als de Kimberley je te ver is, kun je de waardevolle edelstenen ook altijd kopen in een van de gespecialiseerde juwelierszaken die je overal in Australië kunt vinden. Perth is een van de eerste leverlocaties voor de parelvrachten uit Broome en de diamanten uit Argyle. Darwin is een goede plek om de parels uit de Arafura Zee te halen, evenals de diamanten van goede kwaliteit uit de Merlin Diamond Mine, in de buurt van de Gulf of Carpentaria. Over het noordelijke deel van Australië zijn overal parelkwekerijen verspreid en je kunt zelfs plaatselijk gekweekte parels in het Great Barrier Reef, Queensland kopen.

Ga op schattenjacht in de Kimberley, waar diamanten, parels en onvergetelijke outback-landschappen tot de belangrijkste schatten behoren.

Meer Australische ideeën