Opaalstenen in Australië

Opalen, Umoona Opal Mine & Museum, Coober Pedy, SA. © FROSAT & Singing Bowl Media

Opaalstenen in Australië

Een opaalsteen toont je alle kleuren van de regenboog. Het is dé nationale edelsteen van Australië.  Volgens Aboriginallegenden ontstonden de duizelingwekkende kleuren toen er een regenboog op de aarde viel. Australië produceert 95% van alle opaalstenen ter wereld. En dat maakt dat deze betoverende stenen een uniek Australisch souvenir vormen. Ze variëren van gewoon wit of ‘melkachtige' opaalstenen uit Coober Pedy tot zeldzame zwarte opaalstenen uit Lightning Ridge. Maak een rondleiding door de beroemde opaalvelden of koop opaalstenen in gespecialiseerde winkels die je in het hele land kunt vinden.

In alle grote Australische steden en toeristencentra vind je gespecialiseerde winkels waar je opaalstenen kunt kopen die in sieraden zijn verwerkt, of als losse, ongeslepen edelstenen. Zwarte opaalstenen zijn het duurst, gevolgd door opaalkeien, opaalkristallen en witte opaalstenen. Het waarderingssysteem is gebaseerd op het idee dat donkerdere stenen meer levendige kleuren vertonen, hoewel dit van steen tot steen kan verschillen.

Bezoek de opaalvelden in de outback van South Australia, New South Wales en Queensland voor een opwindend opaalavontuur. Ze zijn te vinden in het Great Artesian Basin, dat ooit een grote binnenzee vormde. De opaalstenen herinneren aan deze eeuwenoude onderwaterwereld met fluorescerende blauwgroene en koraalachtige strepen. Ze zijn ook bekend als het ’vuur van de woestijn' en worden ontgonnen in het heetste en onherbergzaamste gebied van Australië. Je kunt de opaalvelden het beste bezoeken tussen april en september, als de temperaturen wat minder hoog zijn.

In het eigenzinnige mijnwerkersstadje Coober Pedy in South Australia leeft het merendeel van de locals onder de grond om het schroeiende zomerweer te vermijden. Verblijf in een ondergronds hotel en bezoek de ondergrondse huizen, kerken en winkels.  Bovengronds maak je een tochtje  door een opaalmijn, de opaalvelden of woon je een demonstratie opaalslijpen bij. Huur een 4x4 en maak een dagtrip naar de andere opaalmijnstadjes Andamooka, Mintabie en Roxby Downs. Samen produceren deze Zuidaustralische steden de witste en melkachtigste opaalstenen ter wereld. 

Zwarte opaalstenen vormen de meestbegeerde opaalsoort ter wereld. Ze worden ontgonnen in Lightning Ridge, bijna 800 km ten noordwesten van Sydney.  Fortuinzoekers komen hier al sinds de jaren 1800 en tegenwoordig zoeken ook toeristen hun geluk in de outback. Laat je rondleiden door de mijn in Bald Hill, koop een souvenir of speel golf op een oud opaalveld.  Ontspan je in de minerale artesische bronnen, wandel over het met gaten gevulde landschap en ga op zoek naar inheemse vogels.  Het stadje is met pasen gastheer van de Black Opal Rodeo en geinige geitenraces. In juli wordt het Lightning Ridge Opal Festival georganiseerd.

Het opaalpad voert verder het binnenland in naar White Cliffs, ooit een bruisend opaalstadje waar nu nog maar een paar honderd mensen wonen. Verken de buiten gebruik gestelde mijnschachten waar de locals in de zomer wonen en bekijk de lichte opaalkristallen die worden gewaardeerd om hun transparantie en heldere kleuren.

Opaalkeien zijn uniek in Queensland. Je kunt ernaar op zoek gaan in afgelegen outbackstadjes als Quilpie, Yowah en Opalton. Koop ruwe en gepolijste opaalstenen tijdens het levendige Yowah Opal Festival in juli of bezoek Opalton, waar de grootste opaalsteen aller tijden in 1899 werd gevonden.

Ga op zoek naar opaalstenen in de outback of bemachtig er een in een winkel in de stad. Hoe dan ook, deze uniek Australische edelsteen vormt een levendig aandenken aan je avontuur in Australië.

Meer Australische ideeën