Australian Alps

Australian Alps, NSW & VIC
Snowboarden, Perisher, NSW
Besneeuwde bergen, Kosciuszko National Park, NSW
Rail Trail Great Alpine Road, VIC

Australian Alps

Nergens anders op het continent, dat grotendeels plat en droog is, kun je doen wat in de Australian Alps kan. Want daar valt sneeuw! De Alpen, die zich over één territorium, twee staten en 16 nationale parken en natuurreservaten uitstrekken, bieden schitterende uitzichten en het hele jaar door mogelijkheden voor avonturen in de buitenlucht. Ski of snowboard over de besneeuwde pistes of maak een wandeling door de zomerse alpenweide. Ontdek unieke flora en fauna, eeuwenoude en moderne geschiedenis en geniet tijdens een wandeling of autorit van de uitzichten over bergen, bergen en nog eens bergen. Hier aan de top van Australië vind je talloze manieren voor een uitdaging waarmee je je natuurlijk al bestaande levenslust kunt aanwakkeren.

Vier manieren om van de Australian Alps te genieten

Snowy Mountains, NSW
Snowy Mountains, NSW

1. Rijke en zeldzame natuur

Beklim Mount Kosciuszko, de hoogste piek van Australië. Onderweg kun je je vergapen aan gletsjermeren en sneeuwgombossen. Aan de top vind je het UNESCO Biosphere Reserve met 20 plantensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. De gombomen maken op Victoria’s Baw Baw Plateau geleidelijk plaats voor knoestige sneeuwgombossen en kleurrijke alpenweiden. Ontdek onderaardse grotten en duizenden verschillende vogelsoorten nabij Lake Jindabyne in de Snowy Mountains. Of speur naar kangoeroes, wallaby's en de zeldzame corroboree-kikkers in het granieten landschap van het Namadgi National Park, nabij Canberra.

Perisher, NSW
Perisher, NSW

2. Een wereld vol avontuur

In de besneeuwde vakantieoorden die overal in de Alps te vinden zijn, beleef je sneeuwpret op allerlei manieren. Ski van de hoogste pistes in Australië op de Charlotte Pass naar beneden of maak de eerste sneeuwsporen in Thredbo en Perisher Blue, New South Wales. Op Mt Buller, Mt Hotham en Falls Creek kun je, omgeven door Victoria’s Alpine National Park, skiën of snowboarden. In de zomer kun je hier wandelen, fietsen, paardrijden of met een 4x4 langs deze met wilde bloemen bezaaide hellingen omlaag rijden. In Namadgi National Park is er gelegenheid om van de granieten overhangende rotsen te abseilen. In New South Wales vaar je in een kano de Snowy River af en kun je de grotten nabij Tumut verkennen.

Craigs Hut Mt Stirling, VIC
Craigs Hut Mt Stirling, VIC

3. Geschiedenis, oud en nieuw

Ontdek de Tumut River in de Snowy Mountains met een Wiradjuri-gids of sluit je aan bij een culturele Aboriginal tocht door de Yarrangobilly Caves in Kosciuszko National Park. Bezichtig de eeuwenoude kampementen, ceremonieplaatsen van steen en rotskunst die eeuwen geleden door het Ngunawalvolk in het Namadgi National Park zijn achtergelaten. In het nabijgelegen Tidbinbilla Nature Reserve bezoek je de 21.000 jaar oude Birrigai Rock Shelter en Bogong Cave, waar bogong-motten werden verzameld voor consumptie. Neem in Beechworth een kijkje in de rechtbank waar Ned Kelly terechtstond of maak een trektocht naar de oude veehutten in de Bogong High Plains. Elk jaar kun je, tijdens het extra lange weekend in maart, toekijken hoe de hooglandbewoners in Omeo hun kalveren op de markt verkopen.

Mt Stirling, VIC
Mt Stirling, VIC

4. Uitzicht over de bergen vanuit het comfort van je auto

Baan je vanaf Melbourne over de Great Alpine Road slingerend een weg door het hoogland van Victoria. De hoogste autoweg van Australië brengt je van Melbourne langs de wijnregio van Ovens Valley en Mount Hotham naar Gippsland. Als je denkt dat je de uitdaging aan kunt, trek je op de zware Australian Alps Walking Track door drie staten. Dit pad strekt zich over ruim 650 km uit tussen Walhalla in Victoria en Tharwa, ten zuiden van Canberra. Je kunt ervoor kiezen om het volledige pad te volgen. Daar ben je dan zo'n acht tot tien weken zoet mee. Maar je kunt ook kortere stukken nemen, zoals het Baw Baw plateau, de Bogong High Plains en Mount Kosciuszko.

Meer Australische ideeën