De kustwildernis van Australië

Betka Beach Mallacoota, VIC
Twofold Bay Eden, NSW
Mallacoota Inlet Croajingolong National Park, VIC
Walvissen spotten

De kustwildernis van Australië

De kustwildernis van Australië strekt zich uit van de verre South Coast van New South Wales naar East Gippsland in Victoria, waar hoge bossen, meren en stranden bij elkaar komen. Wandel en kampeer langs de ruige, eenzame kustlijn, surf en snorkel aan de rand van de bush en kano over de rimpelloze, majestueuze meren. Speur naar walvissen, dolfijnen, zeehonden en pinguïns. Proef vers gevangen zeevruchten en volg de Aboriginal geschiedenis in eeuwenoude middensites. Verblijf in schattige stadjes als Bermagui, Bega en Mallacoota en beklim de historische vuurtorens op Point Hicks en Green Cape.

Vijf manieren om maximaal van deze ongerepte kustwildernis te genieten

Drummer Rainforest Walk, VIC
Drummer Rainforest Walk, VIC

1. Breid je liefde voor de natuur uit in bossen en op eilanden, meren en stranden

Bezoek 's werelds grootste bekende kolonie kleine pinguïns op Gabo Island. Of vaar naar Montague Island om de zeerobben en pinguïns te bekijken en de zeevogels door de lucht te zien zweven. Speur naar walvissen vanuit Eden, Boyds Tower in het Ben Boyd National Park of Point Hicks in het Croajingolong National Park. De stranden, weelderige wouden en granietpieken worden hier beschermd door een World Biosphere Reserve. Bewonder Lake Elusive, dat in de zomer en lente door kleurige orchideeën en wilde bloemen wordt omzoomd. Maak een trektocht over het Kangarutha Track door Bournda National Park. Onderweg hoor je het gefladder en gezang van de wetlandvogels.

South Coast, NSW
South Coast, NSW

2. Kom tot rust in schilderachtige kuststadjes

Het ontspannen Bermagui staat bekend om de hengelsport, maar je kunt er ook aan het strand zwemmen en surfen of in het nabijgelegen Mimosa Rocks National Park kanoën. Verder naar het zuiden kun je in Merimbula terecht voor allerlei soorten watersporten. Spring op je surfplank, maak een tocht over de zoetwatermeren of profiteer van het heldere water aan de kustlijn met een duik onder het water. Speur naar walvissen of duik naar scheepswrakken bij Eden en rust uit in het schattige Mallacoota, gelegen tussen brede witte stranden, kalme baaien en rivieren. Marlo en Bemm River zijn beide een perfecte uitvalsbasis om de verweerde kustlijn van Cape Conran Coastal Park te verkennen.

Lighthouse Track, VIC
Lighthouse Track, VIC

3. Waag je aan kustavonturen

Volg de Light to Light Walking Track, dat zich uitstrekt vanaf Boyds Tower naar Green Cape. In Croajingolong National Park kun je kanovaren op Wingan Inlet, over de zandduinen wandelen of de steile klim naar Genoa Park ondernemen, voor een panoramisch uitzicht over Bass Straight. Klim naar de top van de hoogste vuurtoren in Australië op Point Hicks, de eerste plek in Australië die door Captain Cook werd ontdekt. Voor een heuse uitdaging volg je de 100 km lange Wilderness Coastal Walk van Point Hicks naar Nadgee Nature Reserve.

Disaster Bay Chillies, Eden, NSW
Disaster Bay Chillies, Eden, NSW

4. Geniet van regionale lekkernijen

Verse zeevruchten zijn aan deze kustlijn overvloedig aanwezig. Je vindt overal tussen Tathra en Mallacoota, restaurants en winkels met zeevruchten van topkwaliteit. Probeer zelf tonijn en marlijn te vangen tijdens een diepzeevistocht in Bermagui en geniet van verse oesters in Pambula en Merimbula, waar de oesterkwekerij regelmatig rondleidingen organiseert. De pittoreske kustweg tussen Tathra en Bermagui is bezaaid met cafés en eetgelegenheden, evenals wijnmakerijen en kunstgalerieën. In het binnenland vind je een weelderig zuivellandschap en Bega, waar je in het Cheese Heritage Centre alles te weten komt over de kaastraditie, waar de locals bijzonder trots op zijn.

Two Fold Bay, Eden, NSW
Two Fold Bay, Eden, NSW

5. Treed in de voetsporen van de Aboriginals

Ontdek eeuwenoude Aboriginal middens – puin van schelpen, stenen, beenderen en houtskool van kampvuren – op het Pabul River Walking Track door het Ben Boyd National Park. Bij Jackson Crossing aan de Snowy River of aan het zuidelijke uiteinde van Croajingolong National Park vind je nog meer botten. In het Killer Whale Museum in Eden kom je te weten welke cruciale rol de Aboriginals bij de plaatselijke walvisvangst speelden. Verdiep je in de verhalen van de volledige uit Aboriginals bestaande bemanningen, die hun Europese kapiteins leerden met de orka’s in Two Fold Bay samen te werken.

Meer Australische ideeën