Australia's Green Cauldron

Australia’s Green Cauldron
Zonsopgang bij Burleigh Heads, QLD
Mt Warning, NSW
Staand peddelsurfen

Australia's Green Cauldron

Wandel rondom Mount Warning (Wollumbin) in de Green Cauldron van Australië – de overblijfselen van een oude schildvulkaan, nu een levend Gondwanan-regenwoud. Deze enorme caldera strekt zich uit van Byron Bay naar de Gold Coast en in het westen naar de Great Dividing Range. Wandel rond de onderste flanken van Mount Warning (Wollumbin) en door de nationale parken die in de World Heritage-lijst zijn opgenomen, zoals Lamington, Border Ranges, Springbrook en Nightcap. Ga op zoek naar zeldzame vogels en dieren in het subtropische regenwoud en bezoek creatieve new-agegemeenschappen. Maak een autotocht over de Rainforest Way door deze biodiverse streek en ontdek samen met Aboriginal gidsen meer over hun heilige geschiedenis.

Vijf manieren om de Green Cauldron te verkennen

Nightcap National Park, NSW
Nightcap National Park, NSW

1. Slenter door mysterieuze nationale parken

Wandel over het Lyrebird Track rondom de voet van Mount Warning (Wollumbin) en luister naar het gezang van de zeldzame Albert’s Lyrebird. Slinger langs de vele paden in het weelderige subtropische regenwoud van het Lamington National Park omhoog en volg dan O'Reillys Tree Top Walk door het met wijnranken omzoomde bladerdak. Trek langs valleien omlaag en weer omhoog naar de spectaculaire uitkijkpunten in het Springbrook National Park. Beklim Pinnacle Lookout, aan de rand van de indrukwekkende Wollumbin Crater, in het Border Ranges National Park. Picknick dan in het bos vol Antarctische beukenbomen van het park. Beklim de hellingen van Mt Maroon, Mt Barney, Mt Mitchell en Mt Cordeaux in de buurt van Beaudesert. Wandel langs watervallen en kreken in het pittoreske Nightcap Range in het Nightcap National Park.

Byron Bay, NSW
Byron Bay, NSW

2. Verlaag je tempo in de stadjes van het achterland

Dineer in een art-deco café in Murwillumbah, waar Mount Warning (Wollumbin) majestueus in de achtergrond oprijst. Volg dan het Mount Warning Circuit via de historische dorpjes Uki en Tyalgum of de Tweed Range Drive naar Kyogle en Lismore. Trek je terug in een kuuroord in het achterland van Ballina of leer surfen in Byron Bay. Vaar over de Tweed River vanaf Kingscliff of zwem, surf en vis vanaf de brede, witte stranden. Laat je aura lezen en proef biodynamisch voedsel in Rainbow Region-steden zoals Casino, Kyogle, Lismore en Nimbin.

Kookaburra
Kookaburra

3. Ontmoet de inheemse dieren

Picknick met kangoeroes, koala's, gevlekte buidelmarters en vliegende eekhoorns in het Mount Warning National Park. Luister goed of je de zweepknallende roep van de mannelijke zweepvogel en de na-aaproep van de Alberts liervogel kunt horen. Bekijk de zeldzame geelrode freycinetloophoen, de wompoo-duif en de gemarmerde uilnachtzwaluw. In het Border Rangers National Park vind je de grootste concentratie buideldieren van Australië, zoals mierenegels, borstelratten, vogelbekdieren, pademeleons, buidelratten en vliegende vossen. Van Kingscliff en Byron Bay kun je de dolfijnen in het water zien spelen en de bultrugwalvissen op hun jaarlijkse trektocht voorbij zien zwemmen.

Mt Warning (Wollumbin), NSW
Mt Warning (Wollumbin), NSW

4. Verken Rainforest Way

Rijd met de auto over Rainforest Way, een serie lussen en paden die een reeks op de World Heritage-lijst opgenomen nationale parken met elkaar verbindt. Geniet met volle teugen van smaragden landbouwgronden en het Gondwanan-bos op de Tweed Range Scenic Drive langs de bovenrand van de eeuwenoude caldera van Mount Warning (Wollumbin). Doorkruis de Great Dividing Range en pauzeer aan de top van Richmond Range voor de fantastische uitzichten over de zuilvormige vulkaanproppen in de verte. Verken Boonah of beklim de rotsen in het Mount French National Park tijdens de Main Range-tocht. Bezoek Tamborine Mountain in het achterland van de Gold Coast of zwerf door Nimbin naar de hoge Minyon Falls in Nightcap National Park.

Fireside Corrooboree, Currumbin, QLD
Fireside Corrooboree, Currumbin, QLD

5. Leer de nog steeds levende Aboriginal cultuur kennen

Bezoek het Aboriginal Cultural Centre in South Tweed Heads en organiseer een begeleide culturele rondleiding door het naburige Ukerebagh Nature Reserve. In het noorden van de Gold Coast kun je samen met een Balunjali-gids per kajak naar South Stradbroke en Wavebreak islands varen. Snorkel met pijlstaartroggen, ga op zoek naar de goudkleurige moeraswallaby en geniet van een smakelijke bushtucker-lunch. Currumbin Wildlife Sanctuary, dat ook aan de Gold Coast ligt, organiseert dagelijks Aboriginal dansshows en nachtelijke corroborees aan het kampvuur. Sluit je ’s avonds aan bij een culturele rondleiding door het nabijgelegen Springbrook National Park, bezoek grotten met gloeiwormen en luister naar de verhalen uit de Dreamtime over de sterrenbeelden.

Meer Australische ideeën