Het Australische Red Centre

Uluru, NT
Bergduivel
Kata Tjuta, NT
Alice Springs Desert Park, NT

Het Australische Red Centre

Je kunt jezelf verliezen en weer terugvinden in het Red Centre van Australië, een plaats rijk aan Aboriginal cultuur en de woeste schoonheid van de outback. Je vindt hier ook de wereldberoemde natuurwonderen Uluru, Kata Tjuta, MacDonnell Ranges en Kings Canyon. Verken ze allemaal vanuit Alice Springs, de outbackstad die wordt omlijst door eeuwenoude gebergten en eindeloze open vlakten. Hier, in ons rode hart, kun je op een kameel rijden, onder de sterren slapen, in afgelegen beekjes zwemmen en ontdekken hoe enorm spiritueel de kunst van de Aboriginals is.

De volgende vier punten maken ons Red Centre uniek

Uluru Kata Tjuta National Park, NT
Uluru Kata Tjuta National Park, NT

1. Tijdloze verhalen, heilige plaatsen

Loop met een Anangu-gids rond de voet van de Uluru en luister naar het verhaal over hoe de berg in de Tjukuritja door de geesten (spirit ancestors) werd gecreëerd. Lees het verhaal in de eeuwenoude rotskunst en bezoek Mutitjulu Waterhole, Kantju Gorge en Uluru Cultural Centre. Volg daarna de Walpa Gorge Walk of Valley of the Winds Walk door het nabijgelegen Kata Tjuta. Fiets op een gestippelde mountainbike door Alice Springs, wandel samen met een Aboriginal gids over het Larapinta Trail of sluit je aan bij een rondleiding voor fijnproevers, georganiseerd door een Aboriginal chefkok. Ontdek de uiteenlopende en enorme hoeveelheid kunstwerken van de regio, van toegankelijke plekken met rotskunst tot afgelegen dorpscentra en moderne galerieën in Alice Springs.

Uluru, NT
Uluru, NT

2. Ruige outbackavonturen

Je kunt Uluru op een motor, op een kameel of vanuit een helikopter bekijken. Vanuit Alice Springs kun je naar Simpsons Gap fietsen, op een kameel een tocht naar de Simpson Desert maken of tijdens het ochtendgloren in een heteluchtballon over de Australische vlakten zweven. Trek naar de rand van Kings Canyon voor adembenemende uitzichten over de verweerde rotswanden en kloven in Watarrka National Park. Boek een rondleiding per 4x4 over Mereenie Loop Rd, die langs de uitgestrekte zandvlakten van Finke Gorge National Park en de fascinerende Aboriginal site Tnorala (Gosse Bluff) Conservation Reserve leidt.

Ormiston Gorge, NT
Ormiston Gorge, NT

3. Onvergetelijke woestijnlandschappen

Kijk toe hoe de in de World Heritage-lijst opgenomen Uluru zich aan het licht en het weer aanpast met kleuren die zo levendig zijn dat ze de zonsondergang overtreffen. Zwem in de koele Glen Helen Gorge, Ormiston Gorge of Ellery Creek Big Hole in de West MacDonnell Ranges. Bekijk de steile wanden van Standley Chasm die rood in de middagzon opvlammen. Zwerf door de woestijnoase van Palm Valley, waar je in het Finke Gorge National Park de unieke Red Cabbage Palm kunt vinden. In het Watarrka National Park kun je de verweerde rotskoepels van de Lost City en de bassins van de Garden of Eden verkennen.

Red Centre, NT
Red Centre, NT

4. Reizen naar de onveranderlijke, eindeloze horizon

Volg het Larapinta Trail langs de ruggengraat van de West MacDonnell Ranges, langs Simpsons Gap, Ormiston Gorge en Glen Helen Gorge. Maak een dagwandeling of combineer de 12 delen die variëren van gemakkelijk tot uitdagend. Klauter over eeuwenoude steile wanden, bekijk de unieke Australische flora en fauna en kampeer 's nachts onder een zee van sterren. Neem de uitgestrekte, veelkleurige uitzichten tijdens de autorit over de Red Centre Way vanuit Alice Springs in je op. De reis bestaat onder andere uit de West MacDonnell Ranges, Finke Gorge National Park, Kings Canyon en Uluru-Kata Tjuta National Park.

Alice Springs Telegraph Station, NT
Alice Springs Telegraph Station, NT

5. De kleurrijke geschiedenis van de kolonisten

Verdiep je in de kleurrijke geschiedenis van de kolonisten in het Red Centre in Alice Springs. Dit moderne stadje barst van de verhalen over Afghaanse kamelendrijvers, de Flying Doctors en dappere kolonisten. Bezoek de Royal Flying Doctor Service – de eerste vliegende medische organisatie ter wereld. Bezoek het historische Alice Springs Telegraph Station van waaruit de stad werd opgebouwd en volg een les in het grootste klaslokaal ter wereld in de School of Air. Tijdens een onbegeleide rondleiding over het Flynn Trail kom je meer te weten over de uitdagingen waarmee de kolonisten te kampen hadden.

Meer Australische ideeën