Australië's Timeless North

Ubirr, NT bij zonsondergang
Krokodil
Gunlom Falls, Kakadu National Park, NT
Nourlangie Rock, NT

Australië's Timeless North

Australië's Timeless North is een gebied met verbazingwekkende contrasten - op sommige plaatsen tropisch en weelderig, op andere plaatsen rood en dor. Dit is een landschap van uitgestrekte nationale parken met groene wetlands, oprijzende zandsteenkliffen, diepe kloven, droge vlaktes en een overvloed aan wilde dieren. Hier worden de verhalen van de Dreamtime uit de aloude cultuur van de Aboriginals gedeeld in klifgalerijen met de grootste en oudste verzamelingen rotskunst van de wereld.

Ervaar de magie van Kakadu in zes sterk uiteenlopende seizoenen, maak een cruise over rivieren vol krokodillen, bezoek een inheems dorpje in Arnhem Land of volg het spoor van de traditionele bewoners, de Jawoyn, in Nitmiluk National Park.

Vier dingen die Australië's Timeless North bijzonder maken

Nourlangie rock art, NT
Nourlangie rock art, NT

1. Eeuwenoude kunst en levende cultuur

Verdiep je in Kakadu’s spirituele rijkdom, de verhalen van Dreamtime en de geheimen. Laat je met een Aboriginal gids door de wildernis meevoeren naar rijke, gedetailleerde rotskunstgalerieën zoals Nourlangie Rock, Anbangang Gallery en Ubirr Rock. De voorvaderen uit de Dreamtime, zoals de Rainbow Serpent en Lightning Man, zijn hier in de muren gegraveerd. Overnacht bij Aboriginalfamilies die je hun traditionele weefkunst, en jacht- en didgeridoovaardigheden kunnen bijbrengen. Bezoek een cultureel centrum of maak een cruise op de rivieren en door de wetlands om kennis te maken met verhalen van vroeger.

Jacana, Kakadu National Park, NT
Jacana, Kakadu National Park, NT

2. Bloeiende natuur

Wandel door de Mamukala Wetlands langs eksterganzen, verschillende soorten reigers, lepelaars, zeearenden, eenden en dansende Australische kraanvogels. Van de 280 vogelsoorten die in Kakadu leven, zijn de ekstergans, de roodvleugelkwartelduif en de zwart-witte grassluiper uniek. Vaar op de East Alligator River langs krokodillen en bekijk de over waterlelies springende jacana's. Speur in de bossen naar wallaroes, dingo's, buidelratten, vleermuizen en Australian dusky rats. In Kakadu is ruim een kwart van alle verschillende Australische zoetwatervissen te vinden, en je kunt op veel plaatsen, waaronder vanuit East Alligator River en Jim Jim Creek, naar barramundi vissen.

Storm over Floodplains
Storm over Floodplains

3. Zes totaal verschillende seizoenen

Kakadu kent zes verschillende seizoenen in één jaar. Bekijk de met veel geraas omlaag denderende watervallen en de bliksem in het Gudjewg-moessonseizoen, van januari tot maart. Ervaar onweersbuien die hun weerga niet kennen tijdens Banggerreng in de maand april. Yegge, van mei tot half juni, brengt droge winden naar de wetlands die met waterlelies worden bedekt. In de mildere Wurrgeng-maanden juni en augustus zie je trekvogels rondom de billabongs zwermen. Tijdens Gurrung, van half augustus tot half september, is het heet en droog. Ervaar de welkome onweersbuien in het Gunumeleng pre-moessonseizoen van half oktober tot eind december.

Als je de pracht van Kakadu volledig wilt ervaren, maak je een rondvlucht over de rotswanden van Arnhem Land en de majestueuze Gunlom, Twin en Jim Jim Falls.

Katherine Gorge, Nitmiluk National Park, NT
Katherine Gorge, Nitmiluk National Park, NT

4. Volg de traditionele bewoners

In het zuiden van het National Landscape bevindt zich Nitmiluk National Park met zijn overweldigende watervallen en de spectaculaire Katherine Gorge, een reeks zandsteenravijnen die in de loop van miljoenen jaren zijn ontstaan. De diepe, rode ravijnen herbergen vele belangrijke plekken met rotskunst. Het park kan worden verkend via ontspannen dagwandelingen, cruises of het meer uitdagende vijfdaagse Jatbula Trail, een 59 kilometer lange trektocht langs het droomspoor van de traditionele lokale bevolking, de Jawoyn. Stop en verken de Mary River en Garig Gunak National Parks. De autoroute ‘Nature's Way' verbindt vele van deze bestemmingen van Darwin langs de Kakadu, Arnhem en Stuart Highways.

Meer Australische ideeën