Great Barrier Reef

Low Isles, QLD
Lizard Island, QLD
Anemoonvissen in een anemoon
Pixies Garden, QLD

Great Barrier Reef

Een van de zeven wonderen van de natuur is het op de werelderfgoedlijst opgenomen Great Barrier Reef, het grootste koraalrifsysteem ter wereld. Het rif, dat net ten noorden van Bundaberg begint en zich uitstrekt tot Cape York, bestaat uit 2900 riffen, meer dan 900 eilanden en 300 zogenoemde cays of keys. In totaal is het rif maar liefst 2300 kilometer lang. Het is zelfs zo groot dat het zichtbaar is vanuit de ruimte. Het ecosysteem van het Great Barrier Reef is de habitat van enkele van de meest fascinerende zeecreaturen, waaronder 20 kwetsbare of bedreigde soorten. Een bezoek aan het Great Barrier Reef is een unieke ervaring, met schouwspelen die voor altijd op je netvlies gebrand zullen zijn.

Vier redenen om een bezoek te brengen aan het Great Barrier Reef

Vlassof Cay, QLD
Vlassof Cay, QLD

1. Spectaculaire eilanden

Verblijf voor een echte Robinson Crusoe-ervaring op Haggerstone Island, helemaal in het noorden van het rif. Het aantal bezoekers is aan een maximum gebonden en je kunt zelfs het hele eiland afhuren. Hier vind je de grootste kolonie groene zeeschildpadden en ook in de omringende wateren zwemmen vele schildpadden rond. Voor romantiek en luxe kun je terecht op Lizard Island, dat alleen toegankelijk is voor volwassenen. Tussen Port Douglas en Townsville liggen de prachtige eilanden Green Island, Bedarra Island, Orpheus Island en Magnetic Island, maar ook het grootste nationaleparkeiland van Australië, Hinchinbrook Island. Meer naar het zuiden, voor de kust van Airlie Beach, liggen de befaamde Whitsunday Islands. En helemaal aan het zuidpuntje van het Great Barrier Reef ligt het ecologisch gezien prachtige Lady Elliot Island.

Clownfish, QLD
Clownfish, QLD

2. Koraalrif en zeeleven

Het Great Barrier Reef herbergt een veelheid van indrukwekkende zeedieren, waaronder walvissen, zeeschildpadden, haaien, anemoonvissen, reuzenoesters en reuzenmanta's. Het water is het hele jaar door warm en onder de zeespiegel is van alles te zien, zoals koraalravijnen, onderwatergrotten en -tunnels, en scheepswrakken. Of je nu een ervaren duiker of snorkelaar bent of net komt kijken, er is voor iedereen genoeg te doen. Rond volle maan in oktober en november kleurt de zee lichtroze door de voortplantende koralen, een spectaculair natuurfenomeen. Het lijkt alsof er duizenden champagnebubbels naar de oppervlakte komen. Als je tussen november en maart naar het strand van Mon Repos ten oosten van Bundaberg of naar Lady Elliot Island gaat, kun je getuige zijn van de zeeschildpadden die op het strand hun eieren komen leggen. De jonge schildpadjes komen doorgaans vanaf half januari uit het nest.

Hamilton Island Sailing, QLD
Hamilton Island Sailing, QLD

3. Zeilen

Mission Beach, Townsville, Airlie Beach, Mackay, Rockhampton en Bundaberg zijn levendige kustplaatsen van waaruit je gemakkelijk verschillende delen van het Great Barrier Reef kunt bezoeken. Zeilen is een van de populairste methoden om het rif te verkennen. De zee is kalm, het water sprankelend turquoise er zijn ankerplaatsen genoeg waar je even kunt stoppen om de omgeving helemaal in je op te nemen Je kunt zelf met een zeilboot op pad gaan, maar je kunt ook een boot huren met schipper en uitgebreide catering.

Ribbon Reef, QLD
Ribbon Reef, QLD

4. Unieke belevenissen

Vanuit Port Douglas of Cairns kun je gaan snorkelen bij de Northern Ribbon Reefs, door 's werelds oudste regenwoud trekken, het op de werelderfgoedlijst opgenomen Daintree bezoeken of van de zon genieten op de ongerepte stranden van Cape Tribulation, waar het regenwoud en het koraalrif samenkomen. Voor iedereen die op zoek is naar een unieke waterbelevenis: bij Port Douglas kun je in juni en juli zwemmen en duiken met dwergvinvissen. Als je liever boven het wateroppervlak blijft, kun je tijdens de jaarlijkse walvismigratie meegaan op een van de vele boottochten om walvissen te kijken. Meer naar het zuiden ligt Airlie Beach, de toegangspoort tot de Whitsundays, met 74 idyllische eilandjes waar genoeg te verkennen is. Maar je kunt ook het luchtruim opzoeken en alle pracht en praal bewonderen tijdens een rondvlucht.

Meer Australische ideeën