Great Ocean Road

The Twelve Apostles, VIC
Great Ocean Road, VIC
Zonsondergang op Johanna Beach, VIC
Rocky Beach, VIC

Great Ocean Road

Na elke bocht op de Great Ocean Road, die zich van Torquay, nabij Melbourne, tot aan Portland uitstrekt, ontvouwt zich een nieuw, dramatisch natuurelement. Ontdek de woeste kracht van de Southern Ocean die in contact komt met verweerde kliffen, knoestige bossen en afgelegen stranden. Surf in Torquay, bekijk de prachtige Twelve Apostles en wandel langs watervallen in het weelderige Great Otway National Park. Verdiep je in de interessante geschiedenis van de plaatselijke Aboriginals van Geelong, Tower Hill en Lake Condah en ga vanuit het historische Warrnambool op zoek naar walvissen. Verleng je reis met een verblijf in een van de vele kuststadjes zoals Lorne, Apollo Bay en Port Fairy.

Vijf hoogtepunten aan de Great Ocean Road

Bells Beach, VIC
Bells Beach, VIC

1. Golven, baaien en stranden

Surf op de golven van Victoria’s Surf Coast in Torquay, Jan Juc, Pt Addis of het beroemde Bells Beach. In de vakantiedorpjes Anglesea, Lorne en Apollo Bay kun je met de hele familie zwemmen, vissen en pleziervaren. Om de hoek van de kust vind je de eeuwenoude kalkstenen pilaren van de Twelve Apostles. Je kunt ze bekijken tijdens een panoramische helikoptervlucht of vanaf een uitzichtplatform op de kliffen. Het wrak van Loch Ard in Port Campbell National Park leent zich uitstekend voor diepzeeduiken en Bay of Islands Coastal Park is ideaal voor een wandeling. Laat je helemaal gaan in de geschiedenis en het door de wind geteisterde landschap van Shipwreck Coast in Warrnambool, Portland en Port Fairy.

Otway, VIC
Otway, VIC

2. Regenwouden, bergen en nationale parken

Fiets met je mountainbike door de Otway Ranges of volg de Otway Fly Walk door de toppen van eeuwenoude mosbomen. Klim naar de top van de Cape Otway-vuurtoren, de oudste vuurtoren op het vasteland van Australië, in het Great Otway National Park. Wandel door dichte bossen naar omlaag denderende watervallen of ga er te paard naartoe. Fiets van West Barwon Reservoir naar Lake Elizabeth. Zwerf over verlaten stranden en kom meer te weten over de schipbreukgeschiedenis in het Port Campbell National Park. In het Tower Hill State Reserve kun je aan de hand van beschrijvingen wandelingen maken om meer over de wetlands, geologie en Aboriginal maaltijden te weten te komen.

Kangaroos, VIC
Kangaroos, VIC

3. Wilde dieren, groot en klein

Zwem met de dolfijnen in Queenscliff op het Bellarine Peninsula en speel een spelletje golf langs grazende kangoeroes in Anglesea. In het Great Otway National Park kun je naast een kolonie vogelbekdieren op Lake Elizabeth kanoën en als het donker is, kijken hoe de gloeiwormpjes Melba Gully oplichten. Bekijk emoes, eksterganzen, mierenegels en watervogels van dichtbij in het Tower Hill State Game Reserve. Verken de zuidkapers die tussen juni en september nabij Logan Beach in Warrnambool hun jongen ter wereld brengen. Speur verder naar deze walvissen in Portland en vaar of kajak dan naar de enorme zeerobbenkolonie bij Cape Bridgewater.

Twelve Apostles, VIC
Twelve Apostles, VIC

4. Geweldige reizen langs de oceaan

Volg de Great Southern Touring Route tijdens een autorit langs de onherbergzame kustlijn van Torquay naar Warrnambool. Geniet van de spectaculaire uitzichten op de Southern Ocean vanaf Anglesea en tussen Lorne en Apollo Bay. De autoweg snijdt hier door loodrechte zeekliffen. Voor een kijkje dichter bij de kust, volg je de gehele of een gedeelte van de Great Ocean Walk. Dit pad slingert over ruim 91 km vanaf Apollo Bay naar de Twelve Apostles omhoog. Ontdek de bossen, kliftoppen en afgelegen stranden tijdens dagwandelingen of maak de volledige acht dagen durende wandeltocht, waarbij je 's nachts op pittoreske plaatsen overnacht.

Budj Bim, Lake Condah, VIC
Budj Bim, Lake Condah, VIC

5. Interessante, uiteenlopende geschiedenis van de Aboriginals

Bekijk de stenen huisjes en visvallen die zijn achtergelaten in een permanent Aboriginal dorpje in Lake Condah dat werd opgenomen in de World Heritage-lijst. Nabij Tower Hill kun je je aansluiten bij een wandeltocht over de uitgedoofde vulkaan waar Aboriginals leefden, tot aan het moment dat de vulkaan 30.000 jaar geleden uitbarstte. Proef een hapje bushtucker, neus rond tussen Aboriginal kunst en handwerken en wandel door een inheemse tuin in Geelong’s Aboriginal centrum. Je kunt op het nabijgelegen William Buckley Discovery Trail de geschiedenis van de Aboriginal bevolking na de Europese kolonisatie volgen. Ontdek middens, inheemse planten en de overblijfselen van eeuwenoude kampeerplaatsen in Yollinko Park Aboriginal Garden aan de Baron River.

Meer Australische ideeën