Great South West Edge

Naturaliste National Park, WA
Esperance, WA
Wilde bloemen
The Gap, Torndirrup National Park, WA

Great South West Edge

Ontdek de uitzonderlijke biodiversiteit van de Great South West Edge in het zuiden van Western Australia, die zich uitstrekt van Busselton tot Cape Arid National Park. Hier pronkt de natuur al miljoenen jaren met haar hagelwitte stranden, wilde bloemen, wetlands, hoge bossen, kalksteengrotten en twee oceanen die samenkomen in één rivier. Met het mediterrane klimaat van natte winters en droge zomers, een ongelooflijke diversiteit aan flora en fauna en de betoverende contrasten tussen land en zee laat de veelzijdige Great South West het beste van een uniek nationaal landschap zien. Ga surfen, vissen, duiken en walvissen kijken langs de ongerepte kustlijn of wandel door de enorme nationale parken. Bezoek wereldberoemde wijnmakerijen, bewonder eeuwenoude geologische wonderen en verdiep je in de rijke geschiedenis van de plaatselijke Aboriginals.

Vijf juweeltjes van de Great South West Edge

A pristine coastline, WA
A pristine coastline, WA

1. Een ongerepte kustlijn

Snorkel in de kleurrijke onderwaterwereld bij de historische Busselton Jetty, duik naar de HMAS Perth Dive Wreck of HMAS Swan bij Dunsborough, surf op de prachtige golven van Margaret River of bekijk de walvissen die door de immense natuurlijke haven van Albany trekken. Verdiep je ook in de fascinerende geschiedenis van gevangenen en walvissen van de stad, of breng een bezoekje aan het prachtig behouden Whale World-museum. Albany is ook het laatste stukje Australië waarop de ANZAC-soldaten hebben gestaan voordat ze naar Gallipoli werden gezonden. Verderop langs de kust ligt Esperance. Hier vind je niet alleen kangoeroes die op het strand van de zon genieten, maar ook Lucky Bay, het witste strand van Australië. Voor de kust van Esperance liggen de ruim honderd eilanden van de Recherche Archipelago. De ruige, rotsachtige kustlandschappen van D'Entrecasteaux, William Bay, West Cape Howe en Torndirrup National Parks vormen een mooi contrast met de rest van de kustlijn.

Tall trees, WA
Tall trees, WA

2. Hoge bomen, wilde dieren en bloemen

Bij Denmark komen torenhoge bomen en de oceaan samen. Laat je overweldigen door de duizelingwekkende zuidelijke bossen en vooral door de Valley of the Giants Tree Top Walk in het Walpole-Nornalup National Park. In het park vind je spectaculaire landschappen met riviermonden, inhammen en negen Ramsar-wetlands. Het Tuart Forest National Park nabij Busselton herbergt een aantal van de laatste tuartbomen ter wereld. Natuurliefhebbers kunnen rond Pemberton hun hart ophalen in de immense jarrah- en karribossen, het 100 Year Old Forest en bij de 600 jaar oude King Jarrah Tree. Voor waaghalzen is er de Diamond Tree Lookout, 's werelds enige houten uitkijkpunt in de boomtoppen. De sensationele nationale parken van de regio zijn verspreid over meer dan 100.000 km en de kleurrijke wilde bloemen zijn in september en november volop in bloei. Bekijk de unieke flora en vogels van dichtbij in het Porongurup National Park, Stirling Range National Park en Fitzgerald National Park, een UNESCO Biosphere met 1800 soorten planten. Vogelaars kunnen terecht in het Cape Arid National Park, een van de belangrijkste vogelreservaten, waar ruim 160 soorten vogels leven, waaronder een aantal bedreigde soorten.

Spectacular trails , WA
Spectacular trails , WA

3. Prachtige paden voor een wandeling of ritje

Wandel over een van de beste trekkingroutes ter wereld: de Bibbulman Track. Deze route van bijna 1000 km loopt van Perth Hills naar Albany en voert je langs de diverse landschappen van de Great South West Edge. Voor het hele avontuur heb je zo'n acht weken nodig, maar je kunt het eenvoudig opdelen in kortere dagetappen of langere nachtmarsen. Het pad kronkelt door de jarrah-, marri-, wandoo-, karri- en tinglebossen en langs pepermuntbomen en heidevelden aan de kust. Mountainbikers genieten van een even mooi landschap op de 500 km lange Munda Biddi Trail, die loopt van Perth naar Nannup en binnenkort helemaal naar Albany. Neem de Cape to Cape Trail tussen Cape Leeuwin en Cape Naturaliste voor een spannend kustavontuur, klim naar de top van de hoogste vuurtoren in Western Australia en geniet van het schitterende uitzicht. Heb je een 4x4 tot je beschikking? Dan mag je het Cape Arid National Park niet missen, met wandelroutes zonder gids naar ongerepte beschutte baaien en een adembenemende kust.

Ancient landscapes, WA
Ancient landscapes, WA

4. Eeuwenoude landschappen, eeuwenoude culturen

Bezoek het Torndirrup National Park, waar de Natural Bridge en The Gap in de loop van miljoenen jaren zijn gevormd door de woeste Southern Ocean. Vanaf The Gap zie je rotsen die ouder zijn dan het meeste leven op aarde. Bewandel de eeuwenoude granieten Porongurup Range en bekijk de 8000 jaar oude verschuivende zandduinen van het D'Entrecasteaux National Park. Verken de kalksteengrotten van het Leeuwin-Naturaliste National Park of trek verder naar het zuiden naar Mammoth Cave, waar megafauna en Aboriginalstammen naar zeggen naast elkaar leefden. Verdiep je in de rijke plaatselijke Aboriginalgeschiedenis tijdens een culturele reis door Dunsborough, Yallingup, Esperance, Cape Le Grand of Cape Arid National Parks.

Margaret River, WA
Margaret River, WA

5. Eten en wijn langs de Margaret River

Ga gourmetten in de internationaal befaamde wijnstreek Margaret River, waar de wijngaarden zijn omgeven door hoge bossen en sensationele surfstranden. Maak een smaakvolle, schilderachtige tocht langs een paar van de ruim 100 wijnkelders of wijnmakerijen in de regio. Geniet van de beroemde Cabernet of Sauvignon Blanc bij bekroonde restaurants of proef de verse producten uit de regio. Behalve om de heerlijke kazen, truffels, chocolade en olijven is de regio ook beroemd om de rivierkreeftjes, het wild en het rundvlees. Bezoek de brouwerijwinkels, ga picknicken onder de karribomen en struin langs de levendige kunstgalerieën.

Meer Australische ideeën