Greater Blue Mountains

Blue Mountains, NSW
Glenn Waterfall, NSW (door David Finnigan)
Buidelmarter
Southern Cross Yengo National Park, NSW

Greater Blue Mountains

Geniet van de onmetelijke vrijheid in de in de World Heritage-lijst opgenomen Greater Blue Mountains. Dit gebied beslaat ��n miljoen hectare kliffen, ravijnen, valleien, watervallen en bushland. Het traditionele landschap met zes verschillende Aboriginaltaalgroepen ligt op slechts 90 minuten rijden van Sydney. Geniet van de panoramische uitzichten tijdens een bushwalk, fietstocht of een wandeling onder leiding van een Aboriginalgids. Bewonder de natuurlijke attracties zoals de Wentworth Falls, de Three Sisters, Dunns Swamp of Mt Yengo. Verken de ondergrondse rivieren en holtes in de Jenolan Caves en volg dan het historische Six Foot Track naar Katoomba. Slinger over de Greater Blue Mountains Drive met al z'n ontdekkingspaden omhoog om de enorme uitgestrektheid van het gebied te bewonderen.

Vier manieren om de Greater Blue Mountains te verkennen

Bushwalking, Blue Mountains, NSW
Bushwalking, Blue Mountains, NSW

1. Op een natuurlijk avontuur

Bekijk de steile vormen van de Three Sisters van Katoomba of ontdek de Jenolan Caves, ‘s werelds oudste, nog geopende ondergrondse grottensysteem. Vanuit Blackheath maak je een bushwandeling door Grose en Megalong Valleys, met ingelaste pauzes voor de adembenemende uitzichten van Govett’s Leap, Evans Lookout en Perry’s Lookdown. Bekijk hoe de Wentworth Falls in Jamison Valley omlaag denderen en wandel of fiets door de Glow Worm Tunnel in het Wollemi National Park. Mount Tomah Botanic Gardens huisvest de Wollemi Pine, een plantensoort die dateert uit het tijdperk van de dinosaurussen.

Viewing cave formations, NSW
Viewing cave formations, NSW

2. Met een Aboriginal gids

Volg een 'walkabout' (traditionele Aboriginal term) met een plaatselijke Darug-gids, bekijk demonstraties van schors- en huidschilderingen, ontdek watervallen en billabongs en proef van bushtucker. Bekijk de vlijmscherpe kloven in Camp Fire Creek en de eeuwenoude Aboriginal kampeerplaats Lyrebird Dell. Neem een kijkje bij de inkervingen van Finchley Trig in Yengo National Park. Bezoek Red Hands Cave, met handafdrukken van meer dan 500 jaar oud. Bezoek de Three Sisters, drie rotstorens, elk met hun eigen Dreamtime-verhaal. Winkelrondleidingen stoppen ook bij het culturele centrum van Castlereagh voor lessen in boemerang werpen en didgeridoo-demonstraties.

Horseriding, Blue Mountains, NSW
Horseriding, Blue Mountains, NSW

3. Te voet, met de fiets, per trein of in de auto

Trek 45 km van Katoomba naar de Jenolan Caves over het Six Foot Track of van Katoomba naar Kanangra op de Badge van Honour Walk. Maak dagwandelingen of wandel en kampeer drie dagen en twee nachten. Bezoek Blue Gum Forest of rijd te paard door de Megalong Valley. Abseil langs Blackheath’s Grand Canyon Track of fiets van Glenbrook naar de Wentworth Falls. Stap in een klassieke stoomtrein van Bell naar Lithgow of geniet van het uitzicht vanuit een panoramische trein met een glazen bodem. Volg de Greater Blue Mountains Drive naar de omliggende gebieden, zoals de Southern Highlands, Mudgee, de Hunter Valley en de Hawkesbury.

Blue Mountains, NSW
Blue Mountains, NSW

4. Laat je betoveren door de bergen

Lunch in de prachtige, met bomen omzoomde straten van Leura en neem een kijkje in de galerieën, boetiekjes en winkels met snuisterijen. Verwen jezelf in een kuuroord of geniet van een kop koffie met taart in Katoomba. Verblijf in oude luxehotels, vijfsterren resorts met uitzicht over de vallei of een bed & breakfast in de prachtige bushomgeving. Ga op zoek naar een fijnproeversmenu in Blackheath of drink high tea in een majestueus, historisch landhuis bij de Jenolan Caves. In juni, juli en augustus kun je Yulefest vieren met een gebraden kalkoen en 'pudding' rondom een knapperend vuur.

Meer Australische ideeën