Ningaloo-Shark Bay

Duiken met walvishaaien, WA
Cape Peron, WA
Walvishaai bij Ningaloo Reef, WA
Dolfijnen voeren bij Monkey Mia, WA

Ningaloo-Shark Bay

Bevrijd je geest in Ningaloo-Shark Bay, aan de West-Australische Coral Coast. De turqoise oceaan krioelt van het leven en grenst aan een wild, roodgekleurd landschap. In het afgelegen, meest westelijke punt van Australië zie je de dolfijnen spelen in Shark Bay (opgenomen op de werelderfgoedlijst) en zie je gigantische walvishaaien op een paar meter van het strand voorbijkomen in Ningaloo Reef. Het schitterende water is ideaal om te zwemmen, snorkelen en duiken of kayakken. En wees niet verbaasd als je schildpadden, doejongs, migrerende walvissen en reuzenmanta's tegenkomt. Maar ook op het land is er genoeg te doen. Wandel op de schitterende zandstranden, ga met een 4x4 de rode zandduinen in en laat je verbazen door het historische landschap. Ga op avontuur door deze ongerepte omgeving en maak kennis met de authentieke, eeuwenoude Aboriginalcultuur.

Vier redenen waarom je Ningaloo-Shark Bay niet mag missen

Ningaloo Reef, WA
Ningaloo Reef, WA

1. Ningaloo Reef

Zwem en snorkel tussen enorme walvishaaien, 's werelds grootste vissoort, die Ningaloo Reef bezoeken van april t/m juni. Op slechts een paar meter van de kustlijn vind je het grootste kustrif van Australië, waar je de meest spectaculaire zeedieren tussen de koraaltuinen ziet zwemmen. Ga bij Exmouth of Coral Bay het water op om anemoonvissen langs de tentakels van anemonen te zien schieten en je te vergapen aan koraalduivels, roofzuchtige murenen en honderden andere soorten tropische vissen. Volg een ecotour, ga scubaduiken of bewonder doejongs, schildpadden en reuzenmanta's op een boot met glazen bodem. Bewonder de migrerende bultruggen van juni t/m oktober en ervaar het ongelofelijke natuurlijke verschijnsel van koraal dat zich massaal voortplant in maart en april.

Monkey Mia, WA
Monkey Mia, WA

2. Shark Bay

Voer dolfijnen met de hand of ga met ze zwemmen in Monkey Mia, bekijk de karetschildpadden in Turtle Bay en spot migrerende bultruggen in het ondiepe water. Met een oppervlak van 2,3 miljoen hectare vind je in Shark Bay zowel gematigde als tropische wateren en is dit een van de weinige plaatsen op aarde waar je alle vier natuurlijke criteria voor opname op de werelderfgoedlijst tegenkomt. Hier vind je drie van de zeven bestaande zeeschildpadsoorten en 's werelds grootste zeegrasvelden, die de meest elusieve doejongpopulatie ter wereld herbergen. Duik en snorkel tussen het afwisselende koraal, bekijk het seizoensgebonden merken van de haaien, ga op een vistrip of boek een zeiltocht met zonsondergang.

Cape Range National Park, WA
Cape Range National Park, WA

3. Oeroude, adembenemende landschappen

Maak een bushwalk, beklim een rots of ga op een 4x4-tocht in het Cape Range National Park, bij Exmouth, waar indrukwekkende, rode canyons langs het azuurblauwe water van Ningaloo Reef liggen. Dit park is ook het huis van de zeldzame zwartvoetwallaby en komt tussen juni en oktober helemaal tot leven dankzij de kleurrijke wilde bloemen. In het Shark Bay World Heritage Area vind je het unieke Francois Peron National Park. Hier vind je allerlei bedreigde inheemse diersoorten en landschappen met spectaculaire contrasten, en kun je schitterende 4x4-tochten maken. Op Dirk Hartog Island vind je viswateren van wereldklasse en kun je de fascinerende geschiedenis van de Europese ontdekkingsreizigers leren kennen. Op Steep Point, het meest westelijke puntje van Australië, zie je de 300 meter hoge Zuytdorp-kliffen. Deze kliffen vormen een 150 km lange keten naar het zuiden. Wandel op het parelwitte Shell Beach en bezoek Hamelin Pool met zijn stromatolieten, een van 's werelds oudste levensvormen.

Aboriginal experiences, WA
Aboriginal experiences, WA

4. Kleurrijke Aboriginalervaringen

Maak kennis met de oude Aboriginalcultuur van Shark Bay via de interactieve displays en museumstukken van het World Heritage Discovery Centre. Vanuit Monkey Mia kun je een wandeling maken onder leiding van een Aboriginalgids, naar Dreamtime-verhalen luisteren en alles te weten komen over de traditionele geneeskunde en bushtucker. Verken Dirk Hartog Island National Park, waar de oorspronkelijke Malgana Aboriginals al duizenden jaren wonen. De Malgana wonen tegenwoordig in een eigen reservaat, waar je kennis kunt maken met hun rijke culturele erfgoed.

Meer Australische ideeën