Island Heritage van Tasmanië

Bay of Fires, TAS
Lake Oberon, TAS
Tasmaanse duivel
Wineglass Bay, TAS

Island Heritage van Tasmanië

Het Island Heritage National Landscape is een prachtig en toegankelijk stukje wildernis met spectaculaire kustlijnen, dichte bossen en besneeuwde bergtoppen. Het eiland werd tijdens de laatste ijstijd gescheiden van het vasteland van Australië en heeft zich bijna 10.000 jaar in isolement kunnen ontwikkelen. Zo is een levend museum ontstaan met enkele van 's werelds oudste en meest zeldzame planten en dieren. De ongerepte schoonheid van het Tasmaanse Island Heritage is ongelooflijk kostbaar. Er is op de wereld geen andere plek die voldoet aan meer criteria voor opname op de werelderfgoedlijst. Hier beleef je talloze avonturen in de natuur, word je betoverd door het erfgoed van de Aboriginals en luister je naar de fascinerende Australische geschiedenis van gevangenen en kolonisten.

Vijf redenen om verliefd te worden op het Tasmaanse Island Heritage

Wineglass Bay en The Hazard
Wineglass Bay en The Hazard

1. Pure wildernis

Met zijn 1,4 miljoen hectare maakt het werelderfgoed de Tasmanian Wilderness een vijfde deel uit van het eiland. Het Southwest National Park is zelfs groter dan veel kleine landen! Andere historische gebieden en natuurschatten zijn onder andere het Franklin-Gordon Wild Rivers National Park, de Tarkine in het noordwesten en het Cradle Mountain-Lake St Clair National Park. Hier vind je oeroude bossen en Lake St Clair, het diepste meer van Australië. Klim naar de top van Mount Wellington voor een spectaculair uitzicht over het Tasman Peninsula of zwem in het saffierblauwe water van Wineglass Bay, een van de 10 mooiste stranden ter wereld.

Port Arthur Historic Site
Port Arthur Historic Site

2. Rijke geschiedenis

Verdiep je in de Australische geschiedenis van gevangenen op de Port Arthur Historic Site, die op de werelderfgoedlijst is opgenomen. Luister naar de verhalen van de oudste strafkolonie op Sarah Island of maak een ritje met de West Coast Wilderness Railway voor een glimp van het Australische mijnbouwerfgoed. De strafkolonie- en zeevaartgeschiedenis staat centraal in de vele museums van Australië. Ontdek het rijke erfgoed van de Aboriginals in Tasmanië en de langst geïsoleerde bevolkingsgroep in de geschiedenis in het noordwestelijke Rocky Cape National Park. Struin over de klinkerstraatjes en langs de 19e-eeuwse pakhuizen rond Sullivan's Cove en Salamanca Place in Hobart. Bezoek de kleurrijke markten die elk weekend tot leven komen.

Tasmaanse duivel
Tasmaanse duivel

3. Een wandeling door de wildernis

Doe je rugzak om en verken enkele van de beste wandelpaden van Australië. De Overland Track van Cradle Mountain naar Lake St Clair en de Bay of Fires Walk langs de noordoostkust zijn twee van de beste van Australië. De Freycinet Experience Walk is een vierdaagse trektocht met gids langs het Freycinet Peninsula. Volg een gids tijdens de Maria Island Walk of ga zelf op verkenning uit. Wandel door het Tahune Forest en bewonder de Huon Pine, een van de oudste organismen ter wereld. Maak kennis met de uitgestorven Tasmaanse tijger en ontmoet een bedreigde Tasmaanse duivel of een schuw vogelbekdier. Spot de oranjebuikpapegaai, een van de meest zeldzame vogels ter wereld.

Rondvlucht, Gordon River
Rondvlucht, Gordon River

4. Wildernisavonturen

Geniet van de rust tijdens een cruise of kajaktocht over de stille Gordon River. Of ga wildwatervaren door de stroomversnellingen van de Franklin River. Ski, wandel of klim over de ruwe toppen van het Ben Lomond National Park. Bezoek de afgelegen eilanden voor de kust van Tasmanië, zoals Bruny Island, King Island en Flinders Island. Maak kennis met de vuurtorenwachter op het afgelegen Bonnet Island en zie hoe kleine pinguïns thuiskomen van een dagje op zee. Verken het historische dorpje Stanley, klim naar de top van ‘The Nut’ of neem de stoeltjeslift, zoek naar saffieren in de buurt van de tinmijnstad Derby of maak een rondvlucht voor een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte wildernis.

Wijnmakerij, Tamar Valley
Wijnmakerij, Tamar Valley

5. Eten en wijn

Geniet van de verse lokale producten en internationaal befaamde koelklimaatwijnen uit de wijnbouwstreken van de Coal River, Derwent Valley en Huon Valley. Maak een culinaire reis langs de koelklimaatwijnmakerijen op de Tamar Valley Touring Route. Slenter door de antiekgalerijen, ambachtswinkels en markten in het Georgiaanse dorpje Evandale. Proef de beroemde speciale bieren en whisky's van Australië en geniet van maaltijden met biologische producten, zoals verrukkelijke bessen, sappige appels, vlees van grasgrazend rundvee en verse zeevruchten uit de heldere Southern Ocean. Houd wel een gaatje voor hemelse handgemaakte bonbons, heerlijke kazen en huisgemaakt ijs van zuivel uit lokale weiden.

Meer Australische ideeën