Wet Tropics

Daintree National Park, QLD
Rotskunst
Wet Tropics (door Steven Nowakowski)
Kasuaris

Wet Tropics

Van het Daintree Rainforest tot de Tablelands: het Wet Tropics National Landscape is een overweldigende en intrigerende bestemming die elke bezoeker in vervoering brengt. Hier komen twee fenomenen van de Werelderfgoedlijst samen: de tropische regenwouden van de Wet Tropics en het Great Barrier Reef. In dit gebied vind je spectaculaire flora en fauna, wandelpaden, bergen, stranden en zeedieren, waaronder de oudste levende tropische regenwouden ter wereld en vele zeldzame, bedreigde soorten die nergens anders te vinden zijn.

Er valt van alles te doen en te zien, of je nu op zoek bent naar cultuur en avontuur of alleen in een kuuroord in het regenwoud tot rust wilt komen.

Vijf manieren om van de Wet Tropics te genieten

Great Tropical Drive, QLD
Great Tropical Drive, QLD

1. Volg de Great Tropical Drive

De Great Tropical Drive vanuit Cairns of Townsville is met haar spectaculaire omgeving van stranden en steile bergen een van de mooiste kustwegen van de wereld. Hij voert door zes unieke regio's: Cooktown; Port Douglas, Cairns en de Daintree; Mission Beach en de Cassowary Coast; de Tropical Tablelands en Savannah Country; historisch Townsville en Charters Towers; en Hinchinbrook Island.

Er zijn ook 13 ontdekkingstochten die enkele van de mooiste trekpleisters van Australië met elkaar verbinden, waaronder het Great Barrier Reef en het Daintree Rainforest. Nadat je deze allemaal hebt verkend, heb je kennisgemaakt met het beste wat deze regio te bieden heeft: regenwouden, riffen, rijke cultuur, aanlokkelijke tropische gerechten en outback-avonturen.

Boardwalk in Daintree, QLD
Boardwalk in Daintree, QLD

2. Baan je weg door het regenwoud

De Daintree River is het belangrijkste toegangspunt voor het Daintree Rainforest, het oudste tropische regenwoud van de wereld. Ga met de veerboot naar een wereld waar zeldzame planten en dieren de evolutiegeschiedenis van de aarde vertellen. Ervaar het regenwoud op alle niveaus; een 'boardwalk' nabij Cape Tribulation; bezoek of beklim de Mamu Rainforest Canopy Walkway op de Palmerston Range. Je kunt zelfs boven het regenwoud skydiven vanuit Mission Beach en een glimp opvangen van de zeldzame Southern Cassowaries in Djiru National Park. In deze regio alleen al kun je meer dan 100 nationale parken bezoeken. De Wet Tropics is ook een waar paradijs voor vogelaars, met meer dan 200 vogelsoorten en inheemse Australische wilde dieren in Hasties Swamp, Mareeba en Tyto Wetlands.

Ervaar de kracht van oeroude geologische gebeurtenissen die dit landschap hebben gevormd tijdens een wandeling door Crater Lakes National Park.

Rock Art, Cooktown, QLD
Rock Art, Cooktown, QLD

3. Ervaar levende geschiedenis

De Wet Tropics kent ook een unieke levende erfenis in de vorm van 18 Aboriginalgemeenschappen die al meer dan 60.000 jaar verbonden zijn aan dit gebied op de Werelderfgoedlijst. Hiermee ze tot de oudste regenwoudculturen van de wereld. Laat je door een Aboriginalgids rondleiden om inzicht te krijgen in de inheemse geschiedenis, cultuur en spiritualiteit van de regio. De Bama Way tussen Port Douglas en Cooktown volgt aloude Aboriginalpaden door het regenwoud. Verken de meer recente geschiedenis van Australië in Cape Tribulation, waar Lt. James Cook op het rif voor de kust liep in 1770. Zowel dit natuurlijke monument, als Cooktown herinneren aan deze gebeurtenissen.

Bellenden Ker, QLD
Bellenden Ker, QLD

4. Geen berg te hoog

De Wet Tropics herbergt de twee hoogste bergen van Queensland, Mount Bartle Frere (1622 meter) en Mount Bellenden Ker (1593 meter). Je kunt ook je wandelschoenen aantrekken en de 32 kilometer lange Thorsborne Trail op Hinchinbrook Island volgen, dat door de tropische wildernis meandert en langs spectaculaire oceaanstranden voert. De vier routes die tezamen het 130 kilometer lange wandelnet van de Misty Mountain-wildernis in de Tablelands vormen, kunnen een hele uitdaging zijn, maar belonen wandelaars met ongerepte bossen en adembenemende uitzichten. Bovendien zijn er genoeg paden die gemakkelijker te belopen zijn, voor het geval je op zoek bent naar wat meer ontspanning.

Millaa Millaa Falls, QLD
Millaa Millaa Falls, QLD

5. Waterwonderen

Watervallen en onstuimige rivieren zijn ook een belangrijk onderdeel van dit landschap. Bewonder de Wallaman Falls, de hoogste ononderbroken waterval van Australië. Aanschouw de pittoreske Millaa Millaa en Josephine Falls langs het Waterfall Circuit in de zomer. Verken de wandelpaden, watervallen en zwempoelen van de spectaculaire Mossman Gorge. Maak een cruise op de Daintree River, die wemelt van de vogels en krokodillen. Ga wildwatervaren op de Tully River. Breng een bezoek aan de ongerepte stranden en eilanden, zoals Magnetic Island bij Townsville.

Meer Australische ideeën