Australische feestdagen in 2014

Australia Day Thong Challenge 2012, WA.

Australische feestdagen in 2014

Australië kent een aantal feestdagen gedurende het jaar waarop banken, overheidskantoren en bepaalde winkels gesloten zijn. Feestdagen vallen in Australië vaak op een maandag, zodat er een lang weekend is. Toeristische attracties blijven open, maar aangezien veel Australiërs op dit soort dagen korte vakanties plannen, kan het drukker zijn dan anders. Als je van plan bent om tijdens deze drukke periodes naar Australië te reizen, is het verstandig om binnenlandse vluchten, excursies en accommodatie ruim van tevoren te boeken. Als je met de auto gaat, kan het drukker op de weg zijn dan anders. Hieronder volgt een lijst van de Australische nationale feestdagen in 2014 en de feestdagen per staat en regio, om je te helpen je vakantie te plannen.

Nationale feestdagen in 2014

Onze nationale feestdagen zijn nieuwjaarsdag, Australia Day, Goede Vrijdag, paasmaandag, Anzac Day, eerste kerstdag en tweede kerstdag. Alle overige feestdagen, zoals de verjaardag van de Britse koningin en Labour Day, worden door de overheden van elke staat of elk territorium bepaald.

Woensdag 1 januari: nieuwjaarsdag
Maandag 27 januari*: Australia Day
Vrijdag 18 april: Goede Vrijdag
Zaterdag 19 april: paaszaterdag
Maandag 21 april: paasmaandag
Vrijdag 25 april: Anzac Day
Donderdag 25 december: eerste kerstdag
Maandag 26 december: tweede kerstdag

*Als Australia Day (26 januari) op een zaterdag of zondag valt, wordt deze dag de daaropvolgende maandag gevierd.

Eerste kerstdag

Kerstmis valt in Australië midden in de zomer in plaats van midden in de winter zoals op het noordelijk halfrond. Tegelijkertijd valt Kerstmis ook midden in de jaarlijkse zomervakantie. De dagen voor eerste kerstdag zijn erg druk, aangezien Australiërs dan cadeautjes kopen voor hun vrienden en familie. De etalages liggen vol speelgoed en zijn versierd met nepsneeuw, rendieren en ijspegels, zelfs al is het buiten 30° C. Tijdens de kerstlunch komen gezinnen bij elkaar en eten gebraden kalkoen, ham en plumpudding volgens de traditie op het noordelijk halfrond, al kiezen veel Australische families tegenwoordig ook voor een barbecue in de buitenlucht. Voor internationale bezoekers is het op eerste kerstdag traditie om op het beroemde Bondi Beach van Sydney te picknicken.

Tweede kerstdag

Tweede kerstdag, ook een officiële feestdag, wordt jaarlijks na eerste kerstdag gevierd. In South Australia wordt tweede kerstdag Proclamation Day genoemd, omdat op die dag South Australia een Britse provincie werd. Sport staat hoog op de agenda tijdens deze feestdag. De Sydney to Hobart-zeiljachtrace start op tweede kerstdag in Sydney en trekt zeilers aan van over heel de wereld. De zomer is ook het cricketseizoen in Australië. De traditionele Boxing Day Test Cricket-wedstrijd die in de Melbourne Cricket Ground wordt gehouden, trekt jaarlijks meer dan 100.000 toeschouwers. In 2014 speelt Australië tegen Engeland op de eerste dag van de vierde testmatch van de The Ashes-testcricketserie. Op tweede kerstdag begint ook de uitverkoop. In de meeste Australische steden zie je dan lange rijen koopjesjagers staan te wachten tot de winkels hun deuren openen.

Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag wordt elk jaar op 1 januari gevierd in alle staten en territoria. Voor veel mensen is nieuwjaarsdag het moment om bij te komen van de feesten tijdens de jaarwisseling. Elke grote stad in Australië heeft een nieuwjaarsviering, vaak begeleid door een vuurwerkshow en andere evenementen, zoals de viering in Sydney Harbour. De Perth Cup, de belangrijkste race van Western Australia voor volbloedpaarden, wordt jaarlijks op nieuwjaarsdag gehouden op de Ascot Racecourse. Mensen uit heel de wereld komen naar Sullivans Cove, langs de waterkant van Hobart, om het nieuwe jaar en de teams van de Sydney to Hobart-zeiljachtrace te verwelkomen. Veel Australiërs en hun gezinnen gebruiken deze dag ook om aan het einde van hun zomervakantie naar huis te reizen.

Australia Day

Australia Day is de nationale feestdag van Australië. Hij wordt jaarlijks op 26 januari gehouden in alle staten en territoria. Australia Day herdenkt de stichting van de eerste Europese nederzetting in Port Jackson in Sydney in 1788. Het is de dag waarop Australiërs samenkomen om hun land en cultuur te vieren. Veel mensen gaan picknicken in het park, organiseren een barbecue met het gezin, doen mee aan sportevenementen of kijken naar sportwedstrijden. Op sommige plekken, met name Lake Burley Griffin in Canberra, worden spectaculaire vuurwerkshows gehouden. In steden en stadjes zijn er ceremonieën om nieuwe staatsburgers te verwelkomen die het Australische staatsburgerschap hebben gekregen. De minister-president presenteert de Australian of the Year Awards om diegenen in het zonnetje te zetten die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan het land of de gemeenschap.

Pasen

De paasviering heeft veel effect op nagenoeg alle inwoners van Australië, ongeacht hun geloof. Het lange paasweekend is een van de twee belangrijke vakantieperiodes in Australië. De schoolvakanties vallen rond Pasen. Veel Australische gezinnen nemen meerdere dagen vrij om van het mooie herfstweer te genieten. De Sydney Royal Easter Show duurt twee weken met inbegrip van het vierdaagse paasweekend. In Ulladulla, New South Wales, zegent de Italiaanse gemeenschap tijdens het paasweekend de visserijvloot. Hiermee wordt Petrus herdacht als de beschermheilige van de vissers langs de kust van New South Wales. In Victoria wordt elk jaar met Pasen de Rip Curl Pro gehouden op Bells Beach aan de Great Ocean Road, een jaarlijkse trekpleister voor de beste surfers van de wereld.

Anzac Day

Op ANZAC Day herdenkt Australië diegenen die het land hebben gediend in oorlogstijd. De eerste herdenking was voor de soldaten van het Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) die in Gallipoli, Turkije, aan land gingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In steden en stadjes overal in het land worden herdenkingsdiensten, optochten, marsen en bijeenkomsten georganiseerd voor de militairen van vroeger en nu. De grootste herdenkingsplechtigheden vinden plaats bij het Australian War Memorial in Canberra en bij de Shrine of Remembrance in Melbourne. Na de plechtigheden gaan veel mensen naar de clubs van de Returned Services League (RSL) om een gokspel te spelen dat 'two-up' heet. Dit spel is normaal gesproken illegaal in de meeste Australische staten, maar op ANZAC Day knijpt de overheid een oogje dicht. De Australian Football League (AFL)-wedstrijd in de Melbourne Cricket Ground (MCG) tussen de rivalen Collingwood en Essendon trekt op ANZAC Day bijna net zoveel publiek als de Grand Final.

Labour Day

De dag waarop Labour Day wordt gevierd, kan behoorlijk verschillen tussen de staten en territoria. Op Labour Day, ook bekend als Eight Hours Day in Tasmanië en May Day in het Northern Territory, wordt de toekenning van de achturige werkdag aan de inwoners van Australië herdacht. Het is altijd een maandag, zodat er een lang weekend is. Veel mensen gebruiken Labour Day om te ontspannen, vrienden en familie te bezoeken, te sporten of naar sport te kijken of een traditionele Australische barbecue te houden. Sommige mensen plannen uitstapjes naar de kust, stranden, bergen of het platteland voor picknicks, wandelingen door de wildernis of om te kamperen. In Brisbane worden er soms herdenkingsmarsen of optochten gehouden, hoewel dit afhangt van de overheid.

De verjaardag van de Britse koningin

Australië viert de verjaardag van de Britse koningin, omdat het land lid is van het Britse Gemenebest. De koningin van het Verenigd Koninkrijk is dus het staatshoofd van Australië. In alle staten en territoria behalve Western Australia wordt de verjaardag van de koningin gevierd op de tweede maandag in juni. Een aantal bekende sportevenementen vindt op deze dag plaats, zoals de Australian Football League-wedstrijd die in de Melbourne Cricket Ground (MCG) wordt gespeeld tussen de Collingwood Magpies en de Melbourne Demons. Het is van oudsher ook het openingsweekend van het sneeuwseizoen in Australië. Western Australia viert de verjaardag van de koningin op de laatste maandag van september of de eerste maandag van oktober, tegelijkertijd met de voorjaarsvakantie en de Perth Royal Show.

Feestdagen van de staten en territoria in 2014

Naast de nationale feestdagen kent elke staat en elk territorium in Australië ook eigen officiële feestdagen.

Feestdagen in het Australian Capital Territory

Maandag 10 maart: Canberra Day
Maandag 9 juni: de verjaardag van de Britse koningin
Maandag 29 september: Family & Community Day
Maandag 6 oktober: Labour Day

Feestdagen in New South Wales in 2014

Maandag 9 juni: de verjaardag van de Britse koningin
Maandag 4 augustus: officiële vrije dag
Maandag 6 oktober: Labour Day

Feestdagen in het Northern Territory in 2014

Maandag 5 mei: May Day
Maandag 9 juni: de verjaardag van de Britse koningin
Maandag 4 augustus: Picnic Day

Het Northern Territory heeft ook een aantal 'showdagen' die in de regionale gebieden vaak als officiële feestdagen gelden.

Vrijdag 27 juni: Borroloola Show Day
Vrijdag 4 juli: Alice Springs Show Day
Vrijdag 11 juli: Tennant Creek Show Day
Vrijdag 18 juli: Katherine Show Day
Vrijdag 25 juli: Darwin Show Day

Feestdagen in Queensland in 2014

Maandag 9 juni: de verjaardag van de Britse koningin
Woensdag 13 augustus: Royal Queensland Show (alleen Brisbane)
Maandag 6 oktober: Labour Day
Vrijdag 14 november: G20-top (alleen Brisbane)

Feestdagen in South Australia in 2014

Maandag 10 maart: March Public Holiday
Maandag 9 juni: de verjaardag van de Britse koningin
Maandag 6 oktober: Labour Day
Woensdag 24 december**: kerstavond**
Dinsdag 31 december***: oud en nieuw***

**Halve feestdag van 19.00 tot 00.00 uur.
***Halve feestdag van 19.00 tot 00.00 uur.

Feestdagen in Tasmanië in 2014

Maandag 10 maart: Eight Hours Day
Maandag 9 juni: de verjaardag van de Britse koningin

Tasmanië heeft ook een aantal feestdagen en 'showdagen' die in de regionale gebieden gelden.

Woensdag 8 januari: Devonport Cup
Maandag 10 februari: Royal Hobart Regatta
Woensdag 26 februari: Launceston Cup
Dinsdag 4 maart: King Island Show
Vrijdag 2 mei: AGFEST Circular Head
Vrijdag 3 oktober: Burnie Show
Donderdag 9 oktober: Royal Launceston Show
Vrijdag 17 oktober: Flinders Island Show
Donderdag 23 oktober: Royal Hobart Show
Maandag 3 november: Recreation Day Launceston (alle delen van de staat die niet de Royal Hobart Regatta vieren)
Vrijdag 28 november: Devonport Show

Feestdagen in Victoria in 2014

Maandag 10 maart: Labour Day
Maandag 9 juni: de verjaardag van de Britse koningin
Dinsdag 4 november: Melbourne Cup Day

Feestdagen in Western Australia in 2014

Maandag 3 maart: Labour Day
Maandag 2 juni: Western Australia Day
Maandag 29 september*: de verjaardag van de Britse koningin

* Regionale gebieden in Western Australia kiezen soms een andere dag om de verjaardag van de Britse koningin te vieren.

Meer tips voor Australië