Australische schoolvakanties 2014

Surf Lifesaving Australia. © SLSA

Australische schoolvakanties 2014

Een Australisch schooljaar loopt van januari tot december. Er zijn vier schoolvakanties per jaar in Australië. De datums kunnen per staat en per territorium enigszins verschillen. Dit zijn de weken waarin Australische gezinnen meestal ook op vakantie gaan. Het kan dus erg druk zijn bij veel attracties en favoriete vakantiebestemmingen. Als je van plan bent om tijdens deze drukke periodes naar Australië te reizen, is het verstandig om je vluchten, excursies en accommodatie ruim van tevoren te boeken. Tijdens de schoolvakanties vinden er in onze grotere steden veel gratis evenementen of gezinsactiviteiten plaats. Hieronder vind je een lijst met Australische schoolvakanties om je te helpen je vakantie te plannen.

Schoolvakanties 1e lesperiode 2014

Australian Capital Territory: 12 april tot 27 april
New South Wales: 12 april tot 27 april
Northern Territory: 5 april tot 13 april
Queensland: 5 april tot 21 april
South Australia: 12 april tot 27 april
Tasmanië: 18 april tot 4 mei
Victoria: 5 april tot 21 april
Western Australia: 12 april tot 27 april

Ideeën voor de najaarsvakantie

De schoolvakanties in april vallen meestal samen met Pasen. Het is dan herfst in Australië. De perfecte tijd om de mooie natuur van het land te verkennen. De dagen zijn over het algemeen warm en zonnig, met temperaturen tussen de 20° en 30° C in het grootste deel van het land. Het is een magisch seizoen in Canberra waar de bomen van groen naar geel, oranje en rood kleuren. Het is nog steeds warm genoeg om te kamperen of een wandeltocht te maken in onze vele nationale parken. Het weer is ook nog goed genoeg voor het strand, vooral in New South Wales en Queensland. In april wordt in Western Australia het walvishaaiseizoen ingeluid.

Schoolvakanties 2e lesperiode 2014

Australian Capital Territory: 5 juli tot 20 juli
New South Wales: 28 juni tot 13 juli
Northern Territory: 21 juni tot 20 juli
Queensland: 28 juni tot 13 juli
South Australia: 5 juli tot 20 juli
Tasmanië: 5 juli tot 20 juli
Victoria: 28 juni tot 13 juli
Western Australia: 5 juli tot 20 juli

Ideeën voor de wintervakantie

De tweede serie schoolvakanties valt in juni en juli, de wintermaanden van Australië. Zelfs in de winter dalen de temperaturen in de meeste staten zelden onder het nulpunt, hoewel er sneeuw valt in gebieden zoals de Snowy Mountains in New South Wales, het High Country in Victoria en delen van Tasmanië. Veel Australische gezinnen trekken in deze tijd richting de skigebieden. Anderen gaan naar het noorden, naar de tropische warmte van Queensland en populaire bestemmingen zoals de Gold Coast, Sunshine Coast, Noosa Heads, de Whitsunday Islands en Cairns. Het is ook het seizoen om walvissen te spotten in Australië. Je kunt ze langs de hele kust zien. Het koelere weer is perfect voor een bezoek aan Darwin, Kakadu en Uluru in het Northern Territory. In Victoria is de winterse surfbranding langs de Great Ocean Road op zijn best. Voor diegenen die liever binnen zijn, is dit ook een goede tijd om de musea en galeries van onze belangrijkste steden te bezoeken.

Schoolvakanties 3e lesperiode 2014

Australian Capital Territory: 27 september tot 12 oktober
New South Wales: 20 september tot 6 oktober
Northern Territory: 27 september tot 5 oktober
Queensland: 20 september tot 6 oktober
South Australia: 27 september tot 12 oktober
Tasmanië: 27 september tot 12 oktober
Victoria: 20 september tot 5 oktober
Western Australia: 27 september tot 12 oktober

Ideeën voor de voorjaarsvakantie

De lente is een van de beste seizoenen om Australië te bezoeken. Van september tot en met oktober is het vaak nog warm genoeg om de stranden in de zuidelijke staten te bezoeken. Maar het is ook koel genoeg om Uluru te bewonderen. De vochtigheid en de regens hebben Cairns en het Top End nog niet bereikt. De wilde bloemen in Western Australia staan in volle bloei. In dit jaargetijde zijn de wilde dieren het meest actief, omdat dan hun jongen geboren worden. Het is een uitstekende tijd om te wandelen of een autovakantie te maken, vooral in de outback van Australië. Het voorjaar in Australië is ook een prima seizoen om te surfen, zeilen en kayakken.

Schoolvakanties 4e lesperiode 2014

Australian Capital Territory: 18 december tot 29 januari 2015
New South Wales: 20 december tot 26 januari 2015
Northern Territory: 11 december tot 22 januari 2015
Queensland: 12 december tot 26 januari 2015
South Australia: 13 december tot 26 januari 2015
Tasmanië: 19 december tot 2 februari 2015
Victoria: 20 december tot 27 januari 2015
Western Australia: 19 december tot 1 februari 2015

Ideeën voor de zomervakantie

De vakantie aan het einde van het schooljaar is in Australië het langst. Bovendien is dit de drukste tijd, omdat hier ook Kerstmis en Nieuwjaar in vallen. In de zomer trekken Australiërs graag naar het strand en de dorpen aan onze enorm lange kust. Het kan erg heet en vochtig zijn in het Northern Territory, tropisch North Queensland en plaatsen zoals Broome en The Kimberley in Western Australia. De zomervakantie is ook het seizoen voor cricket, Grand Slam-tennistoernooien, muziekfestivals en andere evenementen in de buitenlucht. Onze vele nationale parken zijn in de zomerhitte koele toevluchtsoorden. Tijdens 'Schoolies Week', een festival van drie weken dat rond half november begint, wordt in heel Australië gevierd dat de eindexamens voorbij zijn. Aan de Gold Coast wordt 'Schoolies' het meest uitgebreid gevierd, hoewel Byron Bay, de Sunshine Coast, Airlie Beach en Lorne in Victoria ook populair zijn. Al deze plaatsen kunnen in deze tijd van het jaar erg druk zijn.

Meer Australische ideeën