Gezondheid en veiligheid

Gezondheid en veiligheid

Australië is over het algemeen een veilige bestemming waar reizigers ongehinderd reiservaringen kunnen opdoen zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over hun persoonlijke veiligheid. Ons stabiele politieke systeem, de goed onderhouden wegen, het lage criminaliteitscijfer en de hoge gezondheidsstandaard maken Australië tot een veilig en relatief gemakkelijk land om te verkennen.

Als je tijdens je reis je gezonde verstand gebruikt, kun je veilig van de unieke Australische landschappen genieten: van de uitgestrekte outback tot de wilde oceaanstranden en de ongerepte wildernis. Zoals met alle reizen in binnen- of buitenland moet je wel voorzorgsmaatregelen nemen voor je persoonlijke veiligheid en eigendommen.

Hier vind je praktische informatie over de beschikbare medische faciliteiten en diensten, plus een aantal links naar websites met meer gedetailleerde informatie.

Reisverzekering en medische diensten

We raden je met klem aan voor vertrek een reisverzekering af te sluiten voor diefstal, verlies, ongevallen en medische problemen. Als je van plan bent avontuurlijke activiteiten te ondernemen zoals duiken, bushwalking of reizen door afgelegen gebieden, controleer dan of je polis deze activiteiten volledig dekt. Vergeet niet om je polisgegevens en telefoonnummers voor noodgevallen mee te nemen.

De openbare gezondheidszorg van Australië heet Medicare. Australische ziekenhuizen bieden uitstekende medische faciliteiten en een hoog zorgniveau. De Australische overheid heeft wederzijdse gezondheidszorgovereenkomsten gesloten met bepaalde landen voor medisch noodzakelijke behandelingen tijdens een bezoek aan Australië. Wij raden je aan om voor vertrek te controleren of je hiervoor in aanmerking komt en een reisverzekering af te sluiten die je verblijf in Australië dekt.

Vaccinaties en geneesmiddelen

Je hoeft je niet laten vaccineren als je Australië bezoekt, tenzij je uit een land komt dat besmet is met de gele koorts of gedurende de zes dagen voor je aankomst een dergelijk land hebt bezocht. Regels en medische adviezen kunnen wel op korte termijn veranderen, dus raadpleeg voor vertrek je arts en de betreffende websites van de Australische overheid.

Geneesmiddelen die je voor persoonlijk gebruik meeneemt naar Australië zijn onderworpen aan controles en moeten bij aankomst worden aangegeven. We raden je aan om een voorschrift of brief van je arts mee te brengen waarin je medische toestand en het geneesmiddel dat je bij je hebt nader worden beschreven. Als je een geneesmiddel op recept nodig hebt terwijl je hier bent, moet het recept door een arts in Australië zijn uitgeschreven.

Reizen met een handicap

De afgelopen jaren is er veel tijd en moeite gestoken in voorzieningen voor mensen met een handicap, zodat ook zij kunnen genieten van alles wat Australië te bieden heeft. Voor mensen met een handicap of speciale behoeften zijn er allerlei diensten beschikbaar. Praat met je reisagent over jouw specifieke behoeften of neem een kijkje op de websites hieronder om je voor te bereiden voordat je vertrekt.

Bescherming tegen de zon

De Australische zon is erg fel. Je kunt in de zomer binnen 15 minuten verbranden. Het is dus belangrijk dat je jezelf het hele jaar door beschermt, zelfs op bewolkte dagen.

De Australische overheid heeft de afgelopen decennia veel tijd en moeite besteed aan voorlichting over hoe je je het beste kunt beschermen tegen de ultravioletstraling van de zon. Ultravioletstraling is de belangrijkste oorzaak van huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker in Australië.

Alle Australische kinderen hebben zonnebrandmiddel op en dragen hoeden met brede randen als zij naar school gaan; de meeste badkleding wordt gemaakt van zonwerend materiaal.

Zorg dat je tijdens je bezoek aan Australië goed beschermd bent tegen de zon. Draag kleding die je huid zo veel mogelijk bedekt, zelfs als je in het water bent. Smeer je regelmatig in met een waterbestendig zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Draag een hoed en een zonnebril die een goede bescherming bieden voor je gezicht, neus, nek, oren en ogen. Ga in de schaduw zitten in plaats van in de zon.

Wees extra voorzichtig rond het middaguur, wanneer de ultravioletstraling het sterkst is. Drink voldoende om uitdroging te voorkomen.

Het SunSmart UV Alert, een waarschuwing van de Australische overheid voor hoge ultravioletstralingen, laat je weten wanneer je extra voorzichtig moet zijn. Je vindt deze waarschuwing op de weerpagina van de meeste dagelijkse kranten en op de website van het Bureau of Meteorology, het bureau voor weerkunde.

Cancer Council Australia, de Australische kankervereniging, heeft een reeks kwalitatief hoogwaardige en betaalbare beschermingsproducten tegen de zon ontwikkeld, waaronder zonnebrillen, kleding met uv-bescherming, zonnebrandmiddelen, hoeden, zonneschermen, zwembrillen, luifels, parasols en cosmetica. Deze producten zijn online verkrijgbaar of in Cancer Council-winkels, warenhuizen, apotheken en overige winkels in het hele land.

Veilig surfen en zwemmen

Het grootste deel van de Australische bevolking woont in de buurt van de kust en het strand vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de Australische identiteit. Australiërs zijn dol op water. Elke dag stromen er duizenden mensen naar de Australische kust om te zwemmen, surfen, relaxen en plezier te maken. Maar de prachtige stranden herbergen verborgen gevaren, zoals sterke stromingen. Ook kunnen de omstandigheden op het strand razendsnel omslaan, wat vooral gevaarlijk is als je er niet aan gewend bent.

Populaire stranden worden van oktober tot april meestal bewaakt door vrijwillige reddingsbrigades. De veiligste plaatsen om te zwemmen worden met rode en gele vlaggen aangegeven. Denk aan je eigen veiligheid en zwem altijd tussen de vlaggen en samen met andere mensen.

Als je van plan bent om te gaan duiken, raadpleeg dan altijd een plaatselijke duikschool of de Diving Industry Association (de duikbond) in de staat die je bezoekt voor informatie over duiklocaties, veiligheidsregels, vergunningen, brevetten en de vereiste kwalificaties.

Wilde dieren

De unieke en prachtige wilde dieren van Australië behoren tot onze belangrijkste attracties. Gebruik je gezond verstand, dan hoef je je weinig zorgen te maken.

Aanvallen door haaien zijn zeldzaam in Australië. Haaiennetten op de Australische stranden ontmoedigen de haaien, maar je kunt het risico nog verder verlagen door op stranden met toezicht altijd tussen de vlaggen te zwemmen en nooit alleen te zwemmen.

Krokodillen leven in rivieren en riviermonden aan de kust in heel het noorden van Australië. Wanneer je in de buurt van de habitat van krokodillen reist, moet je je aan de veiligheidsborden houden en niet in rivieren, riviermonden, getijdenrivieren, diepe poelen of mangrove-oevers zwemmen. Vraag verder deskundig advies over krokodillen voordat je gaat kamperen, vissen of varen.

Kwallen zitten vaak tussen november en april in de tropische wateren. In deze periode kun je alleen zwemmen op stranden met een speciale afbakening, waarvan de populairste stranden zijn voorzien. Je hebt beschermende kleding nodig als je in deze gebieden gaat zwemmen. Let ook goed op de waarschuwingsborden.

Hoewel er giftige slangen en spinnen zijn in Australië, komt het zeer zelden voor dat er iemand wordt gebeten. En een beet is zelden fataal. Voorkom tijdens een bushwalk of wandeling dat je wordt gebeten door sokken en stevige schoenen te dragen en je gezond verstand te gebruiken. Word je desondanks gebeten, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Reizen in afgelegen gebieden

De outback van Australië heeft 4x4-trajecten die tot de beste ter wereld behoren, maar een goede voorbereiding is onontbeerlijk als je door de afgelegen, ruige gebieden van Australië wilt rijden. Controleer voor vertrek de toestand van de wegen als je zonder begeleiding een tocht door de outback wilt maken. Zorg dat je alle voertuigbenodigdheden, een goede kaart en extra proviand meeneemt en een noodplan hebt. Stel iemand op de hoogte van de verwachte aankomsttijd. Australische steden liggen vaak honderden kilometers uit elkaar, dus plan je reis daar ook naar. Denk er ook aan dat mobiele telefoons mogelijk beperkt bereik hebben in afgelegen gebieden. Als je pech krijgt in een afgelegen gebied en niet meer verder kunt rijden, blijf dan altijd bij je voertuig. Dit is de allerbelangrijkste regel als je wilt overleven. Reis niet over bepaalde wegen tenzij je deel uitmaakt van een goed georganiseerd konvooi.

Als je een bushwalk of wandeling plant, controleer dan de lengte en moeilijkheidsgraad, en overweeg een lokale gids te gebruiken voor lange of zeer uitdagende wandelingen. Kijk op de website van Parks Australia voor de meest recente informatie over de toestand van de wegen en mogelijke gevaren.

Natuurrampen

Van tijd tot tijd heeft Australië te kampen met natuurrampen zoals een bushbrand, overstroming, droogteperiode, hittegolf, hevige storm, aardbeving of aardverschuiving. Deze gebeurtenissen worden beschouwd als onderdeel van het Australische karakter en deel van de natuurlijke weercyclus in het land.

Veel instellingen van de Australische overheid komen in actie tijdens een ernstige noodsituatie. Voor het geval zich gezondheidsgevaren voordoen, biedt de website van de Australian Government Health Emergency, de overheidsdienst voor gezondheidsrisico's, de meeste recente informatie, belangrijke gezondheidsmededelingen en actieplannen in geval van nood.

Hulpdiensten

Het Australische nummer voor alle hulpdiensten is 000. Je wordt doorverbonden met de politie, ambulancedienst of brandweer. Bel 000 uitsluitend in geval van nood.

Ontdek meer

Via de onderstaande links vind je meer informatie over veilig en gezond reizen door Australië:

Australian Customs & Border Protection Service (douane en grenzen): www.customs.gov.au

Australian Quarantine and Inspection Service (quarantaine en inspectie): www.daff.gov.au/aqis

Australian Government Department of Health & Ageing (gezondheid en ouderdom): www.health.gov.au

Australian National Security (nationale veiligheid): www.nationalsecurity.gov.au

Medicare Australia (de openbare gezondheidszorg): www.medicareaustralia.gov.au

Health Emergency (gezondheidsrisico's): www.healthemergency.gov.au

Reizen met een handicap: www.nican.com.au of www.australiaforall.com

Australian National Parks & Wilderness Areas (nationale parken en wildernis): www.environment.gov.au/parks

Australian Government Bureau of Meteorology (bureau voor meteorologie): www.bom.gov.au

Australian Government Emergency Management (rampenbeheer): www.em.gov.au

Be Sun Smart (bescherming tegen de zon): www.sunsmart.com.au

Cancer Council Australia (informatie over kanker): www.cancer.org.au

Surf Life Saving Australia (reddingsbrigades): www.sls.com.au

Diving Industry Association (duikbond): www.diveindustry.com.au