Plan je een reis naar Australië?

Plan je een reis naar Australië?

Dan hebben we enkele praktische gegevens verzameld die je nodig hebt, waaronder visa, douane, belastingvrij winkelen en verzekering.
 

Vluchten
Heel wat luchtvaartmaatschappijen vliegen op Australië en hun prijzen verschillen aanzienlijk. Het loont dus de moeite om de prijzen goed te vergelijken.  Let op de duur van de vlucht en eventuele verplichte tussenstops.   Neem eerst contact op met de grootste luchtvaartmaatschappijen of met je plaatselijke Aussie Specialist reisagent. 

Vervoer van en naar de luchthaven
Alle Australische internationale luchthavens zijn meestal bereikbaar met het openbaar vervoer, zoals bus, trein en taxi. Er is ook privévervoer naar de stedelijke centra.  Shuttlebussen zijn ook beschikbaar en brengen je direct naar je verblijfplaats. 

Cruise
Vele internationale cruiseschepen doen Australische steden aan. Er zijn ook mogelijkheden om een tocht te maken en later weer aan boord te gaan, of langer te blijven en terug naar huis te vliegen.  De meeste cruiseschepen bezoeken de Australische kusten in de zomermaanden. 

Visa
Tenzij je een Australisch of Nieuw-Zeelands staatsburger bent, heb je een visum nodig om Australië binnen te komen.  Nieuw-Zeelandse paspoorteigenaars kunnen bij aankomst in het land een visum aanvragen.  Alle andere paspoorthouders moeten een visum aanvragen voordat ze hun woonland verlaten.  Je kunt diverse visa aanvragen, waaronder een toeristenvisum en een visum voor een werkvakantie. Dit kan op het plaatselijke Australische consulaat. Nadere informatie vind je op de website over Visa & Immigratie van de Australische overheid.

Douane en quarantaine
De Australische douanewetgeving verbiedt het binnenbrengen van drugs, steroïden, wapens, vuurwapens en beschermde wilde dieren in Australië.  Enkele gewone artikelen, zoals vers of verpakt voedsel, fruit, eieren, vlees, planten, zaden, huiden en veren zijn tevens verboden.  Er is geen valutabeperking, maar u moet bedragen boven de AUD 10.000 aangeven.  Nadere informatie vind je op de website over Douane en Quarantaine van de Australische overheid.

Geneesmiddelen
Geneesmiddelen die je voor persoonlijk gebruik in Australië brengt, zijn onderworpen aan controles en moeten bij aankomst worden aangegeven.  We raden je aan om een voorschrift of brief van je arts mee te brengen waarin je medische toestand en het geneesmiddel dat je bij je hebt, nader worden beschreven. Nadere informatie vind je op de website Medicare Australia. 

Vaccinaties
Je hoeft je niet laten vaccineren, tenzij je uit een land komt dat besmet is met de gele koorts (of een dergelijk land hebt bezocht). In dat geval moet je je binnen de 6 dagen na aankomst laten vaccineren. Lees de Factsheets over Gele koorts van de Australische Overheid.

Verzekering
We raden je sterk aan om een reisverzekering af te sluiten die diefstal, verlies, ongevallen en medische problemen dekt.  Indien je avontuurlijke sporten, zoals scubaduiken, bungeespringen, motorsporten, skieën en zelfs bushwalken wilt beoefenen, moet je nagaan of ze door je reisverzekering worden gedekt. De Australische Overheid heeft via Medicare wederzijdse overeenkomsten die beperkte gesubsidieerde medische behandeling dekken. Nadere informatie vind je op de website Medicare Australia. Medicare Australia.

Belastingvrij winkelen
Je kunt alleen belastingvrij winkelen als je een vliegtuigticket hebt gekocht. Er is een beperking op hoeveel je het land kunt binnenbrengen, inclusief de hoeveelheid alcohol en sigaretten. Je moet de goederen boven deze limiet bij de douane aangeven.   Let ook op de beperkingen voor de hoeveelheid vloeistof die je mee aan boord mag nemen. Nadere informatie vind je op de website van de Australische Douane 

Nuttige reistips
Valuta, communicatie, gezondheid, veiligheid en winkelen zijn allemaal belangrijke aspecten bij het plannen van een reis naar Australië. Ben je gehandicapt of vergezel je een gehandicapte, dan is verstandig om informatie in te winnen over de beschikbare diensten en voorzieningen. Ontdek meer

Australisch klimaat
Het Australische klimaat varieert over het hele continent, van warm en tropisch in het uiterste noorden tot koel en zelfs sneeuwachtig in het zuiden.  Onze seizoenen zijn omgekeerd aan die op het noordelijk halfrond.  Tussen december en februari is het in het grootste deel van het land zomer en het natte seizoen in het tropische noorden.  De Australische winter van juni tot augustus is gewoonlijk mild, maar biedt sneeuw in de zuidelijke bergstreken en droge zonnige dagen in onze noordelijke staten.  Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen de Australische zon. Draag een hoed en een shirt en gebruik zonnecrème met SPF30+.  Nadere informatie vind je op de website van het Australian Government Bureau of Meteorology.

Tijdzones
Australië kent 3 tijdzones: Eastern Standard Time (EST) voor de oostelijke staten, Central Standard Time (CST) voor het Northern Territory en South Australia en de Western Standard Time (WST) voor Western Australia.  CST ligt een half uur achter op EST en WST ligt 2 uur achter op EST. 

Zomertijd
De meeste Australische staten zetten hun klokken één uur vooruit tijdens de zomertijd.  New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria, Tasmania en South Australia doen dit vanaf begin oktober tot begin april.  Het Northern Territory, Western Australia en Queensland hebben geen zomertijd.

Meer Australische ideeën