Handige tips

Winkelen in London Court, Perth. © Tourism Western Australia

Handige tips

Bereid je met onze tips goed voor op je vakantie in Australië.  Ontdek meer over ons geld, hoe je naar huis kunt bellen, je veiligheid, verantwoord winkelen en reizen met een handicap.  Dan ben je er helemaal klaar voor.

Geld

De munt van Australië is de Australische dollar (AUD) en je kunt geld omwisselen in banken, hotels en internationale luchthavens.  De creditcards die het meest worden geaccepteerd, zijn American Express, Bankcard, Diners Club, MasterCard, Visa, JCB en daarmee verbonden kaarten. Probeer deze handige valutaomrekenmachine eens.

Belasting op goederen en diensten

Australië kent een belasting op goederen en diensten (Goods and Services Tax, vergelijkbaar met BTW) van 10 %.  Je kunt eventueel de BTW voor goederen die je hier gekocht hebt, terugvorderen als je minimaal AUD 300 in één winkel en uiterlijk 30 dagen vóór je vertrek uit Australië hebt besteed.  Kantoren voor deze BTW-terugbetalingsregeling voor toeristen (Tourist Refund Scheme) vind je in de vertrekhallen van internationale vliegvelden.  Nadere informatie vind je in de brochures van de Australische overheid over het het Tourist Refund Scheme.

Winkelen

Overal in Australië vind je grote warenhuizen, (overdekte) winkelcentra ('malls') en souvenir- en cadeauwinkels.  De openingstijden verschillen per plaats, maar winkels in toeristencentra en stedelijke gebieden zijn meestal tot 6 uur 's avonds geopend, met uitzondering van koopavonden, die afhankelijk van de staat op donderdag of vrijdag vallen. In Australië word je beschermd door de Australische consumentbeschermingswetten, die bedrijven verplichten je eerlijk te behandelen.

Fooien en afdingen

Hotels en restaurants voegen geen servicekosten of fooien aan je rekening toe.  In de wat betere restaurants is het echter gebruikelijk om de kelner een fooi tot 10 % te geven wegens goede service.  Je bepaalt echter altijd zelf of je een fooi geeft of niet.  In Australië is het niet gebruikelijk om af te dingen. 

Hulp in noodgevallen

Het alarmnummer van de politie, de ambulance of de brandweer is 000.

Veilig zwemmen en surfen

De populaire stranden van Australië worden meestal van oktober tot april door vrijwillige reddingsbrigades bewaakt. De veiligste plaatsen om te zwemmen worden met rode en gele vlaggen aangegeven. Raadpleeg voor meer veiligheidsinformatie over kwallen en krokodillen de website van de Queensland Government.

Language

Engels is de officiële taal van Australië.  Maar als multicultureel land met een aanzienlijk aantal migranten genieten wij ook van een enorme diversiteit aan talen en culturen. 

Stroomvoorziening

Onze elektrische stroom is 220-240 volt, 50 Hz wisselstroom.  De Australische 3-pinsstekker wijkt af van die van sommige andere landen. Je hebt waarschijnlijk een adapter nodig.

Communicatie

De internationale toegangscode van Australië is 61.  Voor lokale gesprekken met openbare telefoons gelden geen tijdstarieven en deze kosten AUD 0,50. Voor mobiele, interlokale en internationale gesprekken geldt gewoonlijk wel een tijdtarief. In heel Australië zijn mobiele telefoonnetwerken beschikbaar, maar in sommige afgelegen regio’s kan het gebruik of de ontvangst beperkt zijn.  Toegang tot het internet is gewoonlijk beschikbaar in internetcafés, hotels en andere accommodaties en in bibliotheken.

Posterijen

Postkantoren zijn meestal 's maandags t/m vrijdags van 9:00 uur tot 17:00 uur open. Sommige postkantoren in de steden zijn ook op zaterdagmorgen open.  Reizigers kunnen bij postkantoren in heel Australië hun post ophalen. 

Reizen met een handicap

Als je een handicap hebt en Australië wilt ontdekken, kun je kiezen uit een groot aantal diensten en speciale aanbiedingen die speciaal op jouw behoeften zijn afgestemd.  Een goede voorbereiding is heel belangrijk voor een geslaagde reis. Bespreek daarom je specifieke behoeften met je reisagent.  Zie voor meer informatie over reizen met een handicap de websites van NICAN or AustraliaForAll 

Meer Australische ideeën