Visuminformatie

Visuminformatie

Tenzij je een Australisch of Nieuw-Zeelands staatsburger bent, heb je een visum nodig om Australië in te mogen. Nieuw-Zeelandse paspoorteigenaars kunnen bij aankomst in Australië een visum aanvragen. Alle andere paspoorthouders moeten een visum aanvragen voordat ze hun thuisland verlaten. Je kunt diverse visa aanvragen, waaronder een toeristenvisum en een visum voor een werkvakantie. Dit kan op het plaatselijke Australische consulaat. Bepaalde typen visa kun je ook online aanvragen.

Er zijn belangrijke dingen die je moet weten voordat je een visum voor Australië aanvraagt. Zo moet je bijvoorbeeld het juiste type visum aanvragen, op de hoogte zijn van de aanvraagvereisten en van je verplichtingen tijdens je verblijf in Australië, en voldoen aan de voorwaarden voor een visum.

Voor meer gedetailleerde informatie kun je kijken op de website van het Australian Government Department of Immigration and Citizenship, het departement immigratie en staatsburgerschap.

Toeristenvisum

Een toeristenvisum is voor mensen die Australië bezoeken voor een vakantie, voor de bezienswaardigheden, om sociale of recreatieve redenen, om familieleden of vrienden te bezoeken, of met een ander, niet werkgerelateerd kortetermijndoel. Er zijn verschillende toeristenvisa beschikbaar voor diegenen die Australië als toerist bezoeken. Kijk op de website van het Australian Government Department of Immigration and Citizenship voor de vereisten voor een dergelijk visum.

ETA (Visitor) (subklasse 976)
Een elektronisch opgeslagen toestemming voor een kortetermijnbezoek aan Australië van maximaal 3 maanden. Beschikbaar voor niet in Australië woonachtige paspoorthouders van een aantal landen en regio's.

eVisitors (subklasse 651)
Een elektronisch opgeslagen toestemming voor een bezoek aan Australië van maximaal drie maanden om zakelijke of toeristische redenen. Beschikbaar voor niet in Australië woonachtige paspoorthouders van de Europese Unie en een aantal andere Europese landen.

Tourist visa (subklasse 676)
Een tijdelijk visum voor een verblijf in Australië van maximaal drie, zes of twaalf maanden. Aanvragers kunnen zowel in Australië zelf als daarbuiten een aanvraag indienen. Sommige toeristen mogen online een aanvraag indienen voor een e676-toeristenvisum.

Sponsored Family Visitor visa (subklasse 679)
Voor mensen die familieleden in Australië willen bezoeken. Geldig voor maximaal 12 maanden. Een formele sponsoring door een Australisch staatsburger of een permanente ingezetene is vereist.

Staatsburgers van bepaalde landen buiten Australië mogen Australië als tussenstop gebruiken zonder visum. Als je niet in aanmerking komt voor een tussenstop zonder visum, zul je een transitvisum moeten aanvragen.

Visum voor een werkvakantie

De 'Working Holiday' (werkvakantie)- en 'Work and Holiday' (werk en vakantie)-programma's stimuleren de culturele uitwisseling en nauwere banden tussen de deelnemende landen. Jonge mensen krijgen de kans om een langere vakantie te combineren met een korte werkervaring. Er zijn twee typen visa voor een werkvakantie:

Working Holiday visa (subklasse 417)
Voor inwoners van België, Canada, Republiek Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Ierland, Italië, Japan, Republiek Korea, Malta, Nederland, Noorwegen, Zweden, Taiwan en het Verenigd Koninkrijk.

Work and Holiday visa (subklasse 462)
Voor aanvragers uit Bangladesh, Chili, Indonesië, Iran, Maleisië, Thailand, Turkije en de Verenigde Staten voor een vakantie- en werkvisum in Australië.

Het Australian Government Department of Immigration and Citizenship heeft een aantal factsheets opgesteld. Deze bieden meer informatie over de mogelijkheden om tijdelijk in Australië te verblijven, met inbegrip van de Working Holiday en Work and Holiday-programma's, en informatie over werken in Australië.

Studentenvisum

Dit zijn speciale visa voor studenten die in Australië willen studeren en voor ouders, familieleden of voogden van een student die in Australië studeert.

Er zijn acht verschillende studentenvisa afhankelijk van je nationaliteit en studierichting. Vraag advies aan het Australian Government Department of Immigration and Citizenship over hoe je het juiste visum kunt aanvragen voor jouw persoonlijke situatie.

Voor mensen die naar Australië willen komen voor een werkgerelateerd ontwikkelingsprogramma of een training op de werkplek zijn er Sponsored Training-visa beschikbaar.

Electronic Travel Authority (elektronische reistoestemming)

De Electronic Travel Authority (ETA) is bedoeld voor diegenen die Australië bezoeken voor een vakantie of om zakelijke redenen en is maximaal drie maanden geldig. Een ETA is beschikbaar voor paspoorthouders van meer dan 30 landen, regio's en locaties. Kijk op de website van het Australian Government Department of Immigration and Citizenship voor de vereisten om voor een dergelijk visum in aanmerking te komen.

eVisitor-visum

Het eVisitor-visum is bedoeld voor bezoekers die om zakelijke of toeristische redenen naar Australië komen en is maximaal drie maanden geldig. Het aanvragen van een eVisitor-visum is gratis en het visum is beschikbaar voor paspoorthouders van de Europese Unie en een aantal andere Europese landen. Kijk op de website van het Australian Government Department of Immigration and Citizenship voor de vereisten om voor een dergelijk visum in aanmerking te komen.

Je verblijf in Australië verlengen

Als je al in Australië bent en over een geldig ETA-visum (Visitor) (subklasse 976), een eVisitor-visum (subklasse 651), e676-toeristenvisum of een toeristenvisum op papier (subklasse 676) beschikt voor een verblijf van maximaal drie maanden, dan kun je je verblijf in Australië verlengen tot maximaal zes maanden. Kijk op de website van het Australian Government Department of Immigration and Citizenship voor details.

Deze informatie verandert soms, dus kijk altijd op de website van het Australian Government Department of Immigration and Citizenship voor de meest recente informatie.

Douane en quarantaine in Australië

De Australische douanewetgeving verbiedt de invoer van drugs, steroïden, wapens, vuurwapens en beschermde wilde dieren in Australië. Bepaalde algemene producten zoals vers of verpakt voedsel, fruit, eieren, vlees, planten, zaden, huiden en veren zijn eveneens verboden. Er geldt geen valutabeperking, maar bedragen boven de AUD 10.000 moet je aangeven. Kijk voor meer gedetailleerde informatie op de website van de Australian Government Customs and Border Protection, de douane- en grensautoriteit, en van de Australian Quarantine and Inspection Service, de quarantaine- en inspectiedienst.

Het Department of Immigration and Citizenship is verantwoordelijk voor het verstrekken van visa aan mensen die Australië willen bezoeken of er willen werken, studeren of wonen. Dit departement is verantwoordelijk voor een wettige en gereglementeerde toegang tot Australië, onder meer middels effectieve grensbewaking. Het verstrekt informatie over en aanvraagformulieren voor een permanente vestiging in Australië, informatie over hoe je je weg kunt vinden, de Australische nationaliteit kunt verwerven en over multiculturele zaken.

De Australian Customs and Border Protection Service is verantwoordelijk voor de bewaking en integriteit van de Australische grenzen. Deze dienst werkt nauw samen met andere overheidsdiensten of internationale agentschappen, met name met de Australian Federal Police (de federale politie), de Australian Quarantine and Inspection Service (de quarantaine- en inspectiedienst), het Department of Immigration and Citizenship (het departement immigratie en staatsburgerschap) en het Department of Defence (het departement van defensie) om illegaal verkeer van goederen of mensen over de grenzen te detecteren en voorkomen.

De Australian Quarantine and Inspection Service (AQIS) is verantwoordelijk voor de quarantainecontroles aan de Australische grenzen om het risico op exotische epidemieën en ziektes te minimaliseren.

Kijk voor meer informatie over de departementen van de Australische overheid en hun verantwoordelijkheden op www.australia.gov.au.

Meer Australische ideeën