Working Holiday Maker-programma - Veelgestelde vragen

Razorback, Victoria’s High Country, VIC. © Tourism Victoria & Mark Watson

Working Holiday Maker-programma - Veelgestelde vragen

Plan je een werkvakantie in Australië? Hier vind je antwoord op veelgestelde vragen en kun je te weten komen waar je meer informatie vindt.

Legaal aan het werk in Australië

Als je tijdens je vakantie in Australië wilt werken, moet je voor aankomst het juiste visum aanvragen. De Australische overheid hanteert strenge wetten voor het tewerkstellen van niet-ingezetenen en de straffen voor overtredingen zijn hoog. Dit geldt voor alle typen fulltime, parttime en tijdelijk werk, werk in ploegendienst en vrijwilligerswerk.

Kijk voor gedetailleerde informatie over werken in Australië en een Working Holiday Maker-visum, de vereisten voor een visumaanvraag en welk visum je moet aanvragen op de website van het Australian Government Department of Immigration and Citizenship op http://www.immi.gov.au/skilled/.

Wat is een Working Holiday Maker-visum?

Australië biedt het Working Holiday Maker-programma, waarmee jonge reizigers uit deelnemende landen langere tijd in Australië kunnen blijven en tijdens hun vakantie wat geld kunnen verdienen door korte tijd werkzaamheden te verrichten. Er zijn twee typen Working Holiday Maker-visa afhankelijk van het land waarin je woont: het Working Holiday-visum (subklasse 417) en het Work and Holiday-visum (subklasse 462). Met deze typen visa kun je maximaal 12 maanden in Australië blijven en werken. Kijk voor meer informatie op http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/.

Is er een leeftijdsgrens voor een Working Holiday Maker-visum?

Je moet tussen de 18 en 30 jaar oud zijn op het moment dat je het visum aanvraagt. Kijk voor meer informatie op http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/.

Welke nationaliteiten kunnen een Working Holiday Maker-visum aanvragen?

De landen die op dit moment deelnemen aan de Working Holiday- en Holiday and Work-programma's zijn het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Argentinië, Chili, Ierland, Italië, Turkije, Cyprus, België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Malta, Nederland, Noorwegen, Zweden, Indonesië, Maleisië, Thailand, Hongkong, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en Bangladesh.

Om te weten welke landen er deelnemen aan het Working Holiday-visumprogramma en welk visum je precies moet aanvragen, kun je kijken op http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/countries.htm.

Hoeveel kost een Working Holiday Maker-visum?

Het indienen van een visumaanvraag kost geld. Dit krijg je niet terug als het visum wordt afgewezen. De actueel geldende aanvraagkosten voor een Working Holiday-visum vind je op http://www.immi.gov.au/allforms/990i/working-holiday.htm.

Hoe lang is een Working Holiday Maker-visum geldig?

Nadat het Working Holiday Maker-visum is toegekend, heb je 12 maanden de tijd om Australië in te komen. Je mag 12 maanden in het land blijven, gerekend vanaf de datum dat je het land bent ingekomen. Kijk voor meer informatie op http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/.

Mag ik Australië weer uit nadat ik met een Working Holiday Maker-visum het land ingekomen ben?

Tijdens de geldigheidsduur van het visum mag je Australië een onbeperkt aantal keren uit en weer in. Kijk voor meer informatie op http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/.

Hoe lang mag ik werken met een Working Holiday Maker-visum?

Je mag maximaal 6 maanden tijdelijk werk verrichten bij welke werkgever dan ook in Australië. Je mag ook maximaal 4 maanden studeren. Kijk voor meer informatie op http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/.

Kan ik langer blijven?

Als je een Working Holiday-visum (subklasse 417) hebt of eerder hebt gehad en in de provinciale gebieden van Australië werkt, kun je je verblijf met twaalf maanden verlengen met een tweede Working Holiday-visum. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je drie maanden een bepaald type werk hebben verricht in een van de provinciale gebieden van Australië terwijl je eerste Working Holiday-visum geldig was. Ga na of het werk dat je doet en het provinciale gebied van Australië waarin je werkt onder de richtlijnen vallen. De tijd dat je in Australië mag blijven als je een tweede Working Holiday-visum krijgt, is afhankelijk van je omstandigheden op het moment dat je de aanvraag indient. Er gelden zware straffen als je Working Holiday-visum verloopt en je Australië nog niet uit bent of nog geen nieuw visum hebt aangevraagd. Je mag dan gedurende een bepaalde periode ook niet meer terugkomen naar Australië. Je kunt een aanvraag voor een tweede Working Holiday-visum indienen terwijl je eerste Working Holiday-visum nog geldig is of op een later tijdstip. Kijk voor meer informatie op http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/eligibility-second.htm.

Zijn er andere mogelijkheden om langer te blijven, bijvoorbeeld met een sponsor?

Er zijn mogelijkheden om tijdelijk of permanent in Australië te verblijven na afloop van je werkvakantie. Om meer te weten te komen over de vereisten voor een visum en of je hiervoor in aanmerking komt, kun je kijken op http://www.immi.gov.au/skilled/ of http://www.immi.gov.au/visawizard.

Hoe vraag ik een Working Holiday Maker-visum aan?

Je kunt je aanvraag indienen bij het Department of Immigration and Citizenship. Je kunt de aanvraag online, per post of koerier indienen nadat je de betreffende formulieren hebt ingevuld. Kijk voor meer informatie op http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/how-to-apply.htm of http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/462/.

Hoe lang duurt het voordat een aanvraag voor een Working Holiday Maker-visum is verwerkt?

Een Working Holiday-visum (subklasse 417) en Work and Holiday-visum (subklasse 462) worden over het algemeen na ongeveer 6 dagen afgegeven. Een tweede Working Holiday-visum neemt 14-21 dagen in beslag. De verwerkingstijd is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de volledigheid van de ingediende aanvraag en aanvullende controles, bijvoorbeeld van je gezondheid en karakter, door de ambtenaren die de visumaanvragen behandelen. Kijk voor meer informatie op http://www.immi.gov.au/about/charters/client-services-charter/visas/1.0.htm.

Welk type werk mag ik doen tijdens mijn werkvakantie?

Je kunt elk type werk doen als je een Working Holiday-visum hebt, met inbegrip van fulltime, parttime en tijdelijk werk, werk in ploegendienst en vrijwilligerswerk. Er zijn allerlei mogelijkheden op o.a. het gebied van toerisme, hotels, restaurants en landbouw.

Waar vind ik informatie over beschikbare banen?

Tourism Australia heeft in samenwerking met het online rekruteringsbureau monster.com een website gemaakt met vacatures voor bezoekers op werkvakantie.

Informatie over werken tijdens het oogstseizoen in provinciaal Australië vind je op de Harvest Trail-website van de Australische overheid. www.harvesttrail.gov.au

Kan ik studeren tijdens een werkvakantie?

Gedurende de 12 maanden dat je visum geldig is, mag je maximaal 4 maanden studeren. De Working Holidays-programma's zijn niet bedoeld voor reizigers die een volledige studie willen volgen in Australië. Als je belangrijkste reden voor een bezoek aan Australië het volgen van een studie is, dan raden we je aan informatie in te winnen over een studentenvisum. Kijk op http://www.immi.gov.au/students/students/chooser/.

Ik wil graag studeren in Australië, waar vind ik meer informatie?

Kijk voor meer informatie op www.studyinaustralia.gov.au.

Hoeveel geld moet ik meenemen naar Australië voor mijn werkvakantie?

Voor de visumaanvraag voor een werkvakantie moet je kunnen bewijzen dat je over voldoende geld beschikt voor je eigen onderhoud tijdens het eerste deel van je vakantie. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een retourticket, een ticket het land uit, of voldoende geld om een ticket te kopen waarmee je Australië weer verlaat. Kijk voor meer informatie op http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/ of http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/462/.

Hoeveel kan ik verdienen?

Het loon en de arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de Australische wetgeving. Voor voorbeelden van de lonen in een aantal branches kun je kijken op http://www.fairwork.gov.au/Pages/default.aspx.

Er worden belastingen ingehouden op het geld dat je verdient. Je moet ook een Australische bankrekening openen en een belastingnummer aanvragen voordat je aan het werk kunt.

Hoe open ik een Australische bankrekening?

Je kunt een bankrekening openen na aankomst. Ga gewoon naar een bank en neem je paspoort en de overige benodigde papieren mee. Veel banken hebben de procedure voor bezoekers met een Working Holiday-visum vereenvoudigd, mits je binnen 28 dagen na aankomst in Australië een bankrekening opent. Bij de Australian Bankers Association krijg je nuttige, onafhankelijke informatie die je helpt om een bankrekening te kiezen die voor jou het meest geschikt is. www.bankers.asn.au

Australia Post verzorgt ook bankzaken voor banken en financiële instellingen. Met je creditcard of bankpas kun je geld storten en opnemen, saldogegevens opvragen, creditcardnota's betalen en geld naar het buitenland sturen. www.auspost.com.au

Hoe vraag ik een belastingnummer aan?

Als je al een geldig visum hebt om in Australië te mogen werken, dan kun je online een Australisch belastingnummer, of 'tax file number', aanvragen via de website van de Australian Taxation Office op http://www.ato.gov.au/individuals/content.aspx?doc=/content/38760.htm&pc=001/002/001/008/002&mnu=1106&mfp=001/002&st=&cy=1.  

Waar kan ik meer lezen over de ervaringen van anderen die voor een werkvakantie naar Australië zijn gekomen?

Kom meer te weten over mensen die met een Working Holiday-visum in Australië zijn via http://www.facebook.com/AustralianWorkingHoliday.

Meer Australische ideeën