Working Holiday Maker-programma

Bulong Estate Winery, Yarra Valley, VIC. © Tourism Victoria & Cormac Hanrahan

Working Holiday Maker-programma

Wil je werken en vakantie vieren tijdens je bezoek aan Australië?

Als je tussen de 18 en 30 jaar oud bent en een paspoort hebt van een land dat deelneemt aan het Working Holiday Maker-programma van Australië, kun je in aanmerking komen voor een Working Holiday-visum van 12 maanden. Hiermee mag je in Australië werken tijdens je vakantie.

Het Working Holiday Maker-programma van de Australische overheid, waaronder het Working Holiday-visum en het Work and Holiday-visum vallen, is een cultureel uitwisselingsprogramma waarmee jonge reizigers een lange vakantie kunnen houden en geld kunnen verdienen door korte tijd werk te verrichten. Als je in een van de provinciale gebieden van Australië werkt, kun je je verblijf onder bepaalde omstandigheden mogelijkerwijs met nog eens 12 maanden verlengen.

Het Australian Government Department of Immigration and Citizenship is verantwoordelijk voor alle permanente en tijdelijke immigratie naar Australië, met inbegrip van de visumaanvragen.
Op hun website vind je alles wat je moet weten over het Working Holiday Maker-programma, de deelnemende landen, het type visum dat je nodig hebt om Australië binnen te komen, of je in aanmerking komt voor een visum, aan welke eisen je moet voldoen en hoe je een aanvraag moet indienen. www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/

Het Working Holiday-visum (subklasse 417) en Work and Holiday-visum (subklasse 462)

Het Working Holiday Maker-programma voorziet in twee typen visa: het Working Holiday-visum (subklasse 417) en het Work and Holiday-visum (subklasse 462), afhankelijk van het land waar je woont. Zie hieronder

Als je tijdens je verblijf in Australië wilt werken, moet je voor je aankomst een visum aanvragen. Met deze typen visa kun je maximaal 12 maanden in Australië blijven en elk type fulltime, parttime, tijdelijk werk, werk in ploegendienst en vrijwilligerswerk doen. Tijdens de geldigheidsduur van het visum kun je Australië zo vaak je wilt uit en weer in.

Je mag ook maximaal 4 maanden in Australië studeren naast het werk wat je tijdens je vakantie doet.

Je moet voldoen aan bepaalde vereisten met betrekking tot je gezondheid, karakter en financiën voordat een visum wordt toegekend. Ook moet je verklaren dat je de Australische waarden en wetten zult respecteren. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een retourticket, een ticket het land uit, of voldoende geld om een ticket te kopen waarmee je Australië weer verlaat. Een ziektekostenverzekering in je eigen land wordt ook aangeraden.

Het Working Holiday Maker-programma is niet bedoeld voor mensen die permanent werk zoeken in Australië of een volledige studie willen volgen. Als je belangrijkste reden voor een bezoek aan Australië het zoeken van werk of het volgen van een studie is, dan raden we je aan informatie in te winnen over een zakenvisum of studentenvisum.

Lees de visumvereisten van het Australian Government Department of Immigration and Citizenship zorgvuldig door voordat je een aanvraag voor een visum indient, zodat je weet of je in aanmerking komt en wat je verplichtingen zijn. Het indienen van een visumaanvraag kost geld. Dit krijg je niet terug als het visum wordt afgewezen.

Welk visum moet ik aanvragen?

Vraag een Work and Holiday-visum (subklasse 462) aan als je uit een van de volgende landen komt:

•  Argentinië
•  Bangladesh
•  Chili
•  Indonesië
•  Maleisië
•  Turkije
•  Thailand
•  VS

Vraag een Working Holiday-visum (subklasse 417) aan als je uit een van de volgende landen komt:

•  Verenigd Koninkrijk
•  Canada
•  België
•  Denemarken
•  Estland
•  Finland
•  Frankrijk
•  Duitsland
•  Hongkong
•  Italië
•  Japan
•  Malta
•  Nederland
•  Noorwegen
•  Ierland
•  Cyprus
•  Zuid-Korea
•  Zweden
•  Taiwan

Er kunnen zich steeds nieuwe landen aansluiten, dus kijk op de website van het Department of Immigration and Citizenship voor de meest recente stand van zaken. www.immi.gov.au

Tweede Working Holiday-visum

Als je langer wilt blijven en je werkvakantie wilt voortzetten, kun je mogelijk een tweede Working Holiday-visum aanvragen, waarmee je je verblijf nog eens 12 maanden kunt verlengen.

Om voor een aanvraag in aanmerking te komen, moet je in het bezit zijn of eerder in het bezit geweest zijn van een Working Holiday-visum (subklasse 417) en drie maanden aantoonbaar werk hebben verricht in een provinciaal gebied van Australië tijdens de geldigheidsperiode van je eerste Working Holiday-visum (subklasse 417). Ga na of het werk dat je doet en het provinciale gebied van Australië waarin je werkt onder de richtlijnen vallen.

Je kunt een aanvraag voor een tweede Working Holiday-visum indienen terwijl je eerste Working Holiday-visum nog geldig is of op een later tijdstip.

Voor meer informatie over het aanvragen van een tweede Working Holiday-visum ga je naar: http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/eligibility-second.htm

Legaal aan het werk

De Australische overheid hanteert strenge wetten voor het tewerkstellen van niet-ingezetenen en de straffen voor overtredingen zijn hoog. Ga niet aan het werk zonder het juiste visum. Als je Working Holiday-visum verloopt en je Australië nog niet hebt verlaten of nog geen nieuw visum hebt aangevraagd, loop je het risico gearresteerd en het land uitgezet te worden. Je mag dan gedurende een bepaalde periode ook niet meer terugkomen naar Australië.

Er zijn andere visumopties als je tijdelijk of permanent in Australië wilt verblijven na afloop van je werkvakantie.

Voor uitgebreide informatie over werken in Australië, waaronder het Working Holiday-visum ga je naar de website van het Australian Government Department of Immigration and Citizenship op http://www.immi.gov.au/skilled/.

Tourism Australia heeft in samenwerking met monster.com een website gemaakt met vacatures voor bezoekers op werkvakantie.

Informatie over werken tijdens het oogstseizoen in provinciaal Australië vind je op de Harvest Trail-website van de Australische overheid. www.harvesttrail.org.au

 

Klik hier voor antwoorden op veelgestelde vragen over het Working Holiday-visumprogramma van de Australische overheid.

Lees de ervaringen van andere reizigers tijdens hun werkvakantie in Australië op www.facebook.com/AustralianWorkingHoliday#!/AustralianWorkingHoliday.

Meer Australische ideeën