Verkeersveiligheid in Australië

Weg door de outback, NT. © Connections & Tourism Australia

Verkeersveiligheid in Australië

Als je een aantal eenvoudige tips voor de verkeersveiligheid opvolgt, wordt je Australische autovakantie veiliger en aangenamer.

Autorijden in Australië

Als je wilt autorijden in Australië, heb je een geldig internationaal rijbewijs nodig plus het rijbewijs dat is uitgegeven in het land waarin je woont.

Keep left
Rijd links

Rijd links

Australiërs rijden links. Vraag passagiers om je hieraan te herinneren, telkens als je vertrekt en als je afslaat op een kruispunt. Kijk altijd naar rechts, links en dan weer naar rechts als je een straat oversteekt en er geen stoplichten in de buurt zijn.

Seatbelts and child restraints
Veiligheidsgordels en kinderzitjes

Veiligheidsgordels en kinderzitjes

Het is verplicht om een veiligheidsgordel te dragen tijdens het autorijden. Alle passagiers in een auto moeten een veiligheidsgordel dragen. Kinderen jonger dan 7 jaar moeten in een kinderzitje worden vervoerd dat geschikt is voor de lengte en het gewicht van het kind.

Obey the road signs
Houd je aan de verkeersborden

Houd je aan de verkeersborden

Leer de betekenis van de Australische verkeersborden en houd je eraan.

Road markings
Wegmarkeringen

Wegmarkeringen

Is de middenstreep een enkele, onderbroken streep, dan mogen voertuigen inhalen als het veilig is. Bestaat de middenstreep uit twee strepen, dan mag je niet inhalen als de streep die het dichtst bij jouw voertuig is doorgetrokken is. Als er pijlen op de weg geschilderd zijn, mag je alleen rijden in de richting waarin de pijlen wijzen.

Er wordt gecontroleerd op maximumsnelheden in Australië
Maximumsnelheden

Er wordt gecontroleerd op maximumsnelheden in Australië

Er wordt streng gecontroleerd op maximumsnelheden in Australië. De maximumsnelheid is de hoogste snelheid die je op een bepaalde weg mag rijden. Je mag nooit harder rijden dan deze snelheid. Hoewel er op sommige wegen geen borden staan met de maximumsnelheid, geldt er een maximumsnelheid. Wees vooral voorzichtig in woonwijken en in de buurt van scholen.

Alcohol and drugs
Alcohol en drugs

Alcohol en drugs

Autorijden onder invloed van alcohol of drugs is extreem gevaarlijk. Australië hanteert erg strenge straffen als je wordt gepakt. In Australië mag je niet autorijden als het alcoholpercentage in je bloed 0,05 procent of hoger is. Als je een voorlopig of tijdelijk rijbewijs hebt, moet het alcoholpercentage in je bloed altijd nul zijn. Autorijden nadat je drugs hebt gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden, is illegaal en de straffen zijn hoog.

No mobile phones
Geen mobiele telefoons

Geen mobiele telefoons

Het is niet toegestaan om tijdens het autorijden gebruik te maken van een mobiele telefoon. Dit omvat zelf bellen of de telefoon beantwoorden, sms'jes versturen, spelletjes spelen of op internet surfen.

Neem voldoende rust en kom veilig aan op de plek van bestemming
Neem voldoende rust

Neem voldoende rust en kom veilig aan op de plek van bestemming

Het is heel gewoon om grote afstanden te overbruggen in Australië, dus plan voldoende rustpauzes tijdens je reis en zorg dat je voldoende benzine hebt. Op de belangrijkste snelwegen en wegen kom je om de 80-100 kilometer een rustplaats tegen, waar je de auto kunt parkeren om uit te rusten als je moe bent.

Autorijden in landelijke en afgelegen gebieden
Landelijke en afgelegen gebieden

Autorijden in landelijke en afgelegen gebieden

Als je wilt autorijden door landelijke en afgelegen gebieden heb je speciale rijvaardigheden nodig en moet je weten wat de toestand van de wegen is. Zorg dat je auto helemaal in orde is en recent een onderhoudsbeurt heeft gehad. Neem altijd een reserveband, gereedschap en extra water mee. Als je de snelweg verlaat en je in afgelegen gebieden begeeft, zorg dan dat je ruim voldoende benzine, eten en water bij je hebt. In afgelegen gebieden kunnen de afstanden tussen de dorpen en faciliteiten erg groot zijn. Het is dus belangrijk dat je je autorit goed plant voordat je vertrekt. Als je van plan bent om naar een afgelegen gebied te reizen dat niet langs een van de hoofdsnelwegen ligt, informeer dan familie of vrienden van je geplande route en verwachte aankomsttijd (ETA - expected arrival time). Je kunt ook overwegen om communicatie-apparatuur voor noodgevallen te huren, zoals een satelliettelefoon of een Emergency Position Indicating Radio Beacon (EPRIB).

Road conditions
Toestand van de wegen

Toestand van de wegen

De toestand van de wegen kan variëren van een geasfalteerde weg tot een gravelpad of een onverharde weg. Rijd uitsluitend in een 4x4 over onverharde wegen. Rijd ook niet te hard op een onverharde weg, zodat je gevaren zoals gaten, een zachte berm of veranderingen in het wegdek op tijd ziet. Als je toch van de weg af raakt, stuur dan niet te veel tegen, maar ga langzamer rijden en keer terug naar de weg als je op een veilige snelheid rijdt. Houd je aan de borden voor een afgesloten weg.

Toestand van de wegen na overstromingen of bosbranden
Toestand van de wegen

Toestand van de wegen na overstromingen of bosbranden

Australië is een land met extreme weersomstandigheden. Bepaalde delen van het land kunnen worden geteisterd door overstromingen, terwijl andere kampen met bosbranden of cyclonen. Plan een autotocht altijd nauwkeurig en informeer je voor vertrek over de plaatselijke weersomstandigheden in het gebied waar je naartoe reist. Probeer nooit een overstroomde weg over te steken. Overstromingen gaan vaak gepaard met sterke stromingen die je auto zouden kunnen meesleuren. In een noodsituatie kun je contact opnemen met de plaatselijke Emergency Service (SES) of 000 bellen.

Watch out for wildlife and livestock
Pas op voor wilde dieren en vee

Pas op voor wilde dieren en vee

Pas op voor wilde dieren op de weg, zoals kangoeroes, emoes, wombats en koala's. Ook kan er vee langs de kant van de weg grazen als er geen hek staat. Rijd altijd met een veilige snelheid, zodat je snel kunt afremmen als er plotseling een dier de weg oversteekt. Probeer niet scherp te ontwijken, hierdoor zou je in de berm terecht kunnen komen.

Articulated Trucks
Vrachtwagens met opleggers

Vrachtwagens met opleggers

Trucks met opleggers of meerdere aanhangwagens, de zogenaamde 'road trains', kunnen zo lang zijn als 10 auto's. Soms heb je 2,5 kilometer nodig om ze in te halen met een snelheid van 100 kilometer per uur. Zorg dat je voldoende ruimte hebt voordat je een road train probeert in te halen. Ze kunnen namelijk slingeren terwijl jij inhaalt. Denk ook aan de zuiging die je richting de road train trekt tijdens het inhalen.

If your vehicle breaks down
Pech onderweg

Pech onderweg

Als je autopech krijgt, blijf dan bij je auto voor schaduw en bescherming tegen de weersomstandigheden. Wacht tot er hulp komt.

Emergency assistance
Hulpdiensten

Hulpdiensten

Het Australische nummer voor alle hulpdiensten is 000.

De telefonist(e) kan je doorverbinden met de politie, ambulance of brandweer. Bel 000 uitsluitend in geval van nood.

E-tags and tolls
E-tags en tolwegen

E-tags en tolwegen

Veel snelwegen rond de grote steden van Australië zijn tolwegen. Dit betekent dat je tol moet betalen om ze te mogen gebruiken. Voor sommige snelwegen geldt dat je alleen elektronisch kunt betalen, en dus niet contant bij een tolhokje. In plaats daarvan moet je betalen met een elektronische kaart of pas. Je kunt voor vertrek een pas regelen of maximaal 3 dagen nadat je de weg hebt gebruikt. Meestal kun je e-tags op alle snelwegen in Australië gebruiken, maar we raden je aan de plaatselijke bepalingen te controleren om boetes te voorkomen.

Car Hire
Autohuur

Autohuur

Een auto huren in Australië kan erg voordelig zijn als je van plan bent over de weg door Australië te reizen. Er zijn een aantal basisvereisten als je een auto huurt in Australië. Deze gelden voor de hele autoverhuurbranche. Je moet een geldig rijbewijs en een creditcard als garantie kunnen overleggen, en je moet je kunnen identificeren met een paspoort. De meeste grote internationale autoverhuurbedrijven hebben filialen in Australië, zoals Avis Car Rental, Hertz, Thrifty, Budget en Europcar.

Motorcycle and bicycle safety
Veilig op de motor of fiets

Veilig op de motor of fiets

Het dragen van een helm is verplicht als je op een motor, bromfiets, scooter of fiets rijdt. Als je op een weg rijdt, moet je je houden aan de verkeersborden en -signalen, met inbegrip van maximumsnelheden. Let goed op de toestand van de wegen en zorg dat je voldoende ruimte hebt. Gebruik altijd je richtingaanwijzer als je van baan wisselt of inhaalt. Doe altijd je lichten aan en draag beschermende kleding.

Meer tips voor Australië